elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Onda vol adquirir i restaurar l'abandonada ermita de Santa Bàrbara

Ermita de Santa Bàrbara a Onda
Ermita de Santa Bàrbara a Onda
  • Aquesta edificació del segle XVI és actualment de propietat privada i l'Ajuntament ha indicat els tràmits perquè passe a ser patrimoni municipal

L'Ajuntament d'Onda ha iniciat els tràmits per a adquirir i restaurar l'ermita de Santa Bàrbara, una edificació situada en un turó de les estimacions del Montí, que va ser construïda en el segle XVI i que està en estat d'abandó i ruïna.

L'ermita de Santa Bàrbara té una sola nau de quatre trams, amb una xicoteta torre campanar, situada a la dreta del seu accés i diverses dependències secundàries en la seua part posterior. A més, a la porta que dona accés a l'interior, totalment espoliat, apareix la data 1697. 

Dels annexos, a penes queden els fonaments d'uns murs que van poder ser l'habitatge de l'ermità, amb una cisterna voltada, en la part posterior del temple.

Aquesta ermita va ser incendiada el 20 d'agost de 1836 per ser considerat cau de Carlistes.

L'ermita, en la Llista Roja del Patrimoni

Degut a l'estat d'abandó i ruïna, l'associació Hispània Nostra ha incorporat a l'ermita de Santa Bàrbara en la Llista Roja del Patrimoni. Aquesta llista recull més de mil monuments espanyols amb el risc de desaparició, destrucció o alteració essencial dels seus valors.

Una llista amb més de 60 monuments valencians

En la Comunitat Valenciana hi ha més de seixanta monuments en risc de desaparéixer per falta de manteniment. Així ho constata la Associació Hispània Nostra ha elaborat una llista roja en la qual s'inclouen tots ells per a cridar l'atenció sobre la necessitat de mantindre'ls. 

Per províncies, hi ha 7 a Castelló, 20 a Alacant i 36 a València i trobem des de ermites, fins a fàbriques industrials, muralles, alqueries, construccions medievals i de tots els tipus, públiques i privades.

Pujar