elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comunitat Valenciana compta amb més de seixanta monuments en risc de desaparició

La Comunitat Valenciana compta amb més de seixanta monuments en risc de desaparició
  • L'Associació Hispania Nostra ha elaborat una llista vermella amb les muralles, les alqueries, les ermites, les fàbriques industrials en greu deteriorament per reclamar-ne el manteniment

MÉS FOTOS
La Comunitat Valenciana compta amb més de seixanta monuments en risc de desaparició - (foto 2)
La Comunitat Valenciana compta amb més de seixanta monuments en risc de desaparició - (foto 3)

Sabies que a la Comunitat Valenciana hi ha més de seixanta monuments en risc de desaparèixer per la manca de manteniment? L'Associació Hispania Nostra ha elaborat una llista vermella on s'inclouen tots ells per cridar l'atenció sobre la necessitat de mantenir-los. Per províncies, n'hi ha 7 a Castelló, 20 a Alacant i 36 a València i trobem des d'ermites, fins a fàbriques industrials, muralles, alqueries, construccions medievals i de tot tipus, públiques i privades.

El castell d'Ademús, l'alqueria de Serra o Falcó a València, les Ruïnes del Reial Monestir de Santa Maria de la Murta a Alzira, la Central Hidroelèctrica de Castielfabib, l'alqueria Casa de Bonanza a Oriola, l'Ermita del Calvari de Canet lo Roig , el Pont del Palau de Vahillo a Moixent, el Castell de la Vila i Honor de Corbera o el de Vilamarxant, el de Montornès a Benicàssim, o el d'Azuébar són alguns d'aquells monuments que formen part de la nostra, història, cultura o societat i que podrien desaparèixer si no fem alguna cosa per posar-hi remei.

“Qualsevol element que tinga un valor patrimonial civil, religiós, industrial o militar en pot formar part. Som una associació civil que es nodreix de la col·laboració ciutadana, la gent que coneix el seu entorn i que detecta aquests elements en risc”, explica Raquel Álvarez, delegada de l'Associació Hispània Nostra a la Comunitat Valenciana, en una entrevista amb elperiodic.com.

Un cop arriba l'avís, un comitè científic amb especialistes en la matèria avalua cada cas: “El nostre objectiu no és generar polèmica sinó posar el toc d'atenció per aconseguir col·laboració i mantenir el bé”. Cada cas és diferent, ens explica Raquel Álvarez, des dels ajuntaments o institucions que al·leguen no tenir fons per rehabilitar-lo, fins a aquells que agraeixen la seua inclusió per poder reclamar ajudes als estaments superiors.

“El nostre objectiu serà sempre que passen a la llista verda i que se segueixen transmetent els valors patrimonials”, conclou Raquel Álvarez. De fet, hi ha diversos monuments que han aconseguit rehabilitar-se i sortir d'aquesta llista vermella, com l'Alqueria del Pi a Alfafar, l'Església Parroquial de la Puríssima Concepció a la Vall d'Almonesir, la Vila romana de Paterna, la Casa del Senyor de l'Alqueria del Moro o els Jardins de Monforte a València, entre d'altres.

Més de mil elements a nivell nacional

La Llista Roja del Patrimoni va néixer el 2007, i fa uns dies va assolir el monument número mil: l'ermita de Quadrillers, a Ledesma (Salamanca). Per cert, també hi ha una llista negra, on s'hi inclouen aquells elements que no s'han pogut recuperar. Actualment n'hi ha onze, cap d'ells a la Comunitat Valenciana.

Pujar