elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
UNA TROBADA AMB...

Marcos Aguilella, un jove esportista d'Onda que desenvolupa un filtre biodegradable per a màscares

Marcos Aguilella, un jove esportista d'Onda que desenvolupa un filtre biodegradable per a màscares
 • Als seus vint anys compagina els seus estudis de Biotecnologia a Madrid amb els partits oficials d'handbol amb l'Ikasa BM Madrid Boadilla

MÉS FOTOS
Marcos Aguilella, un jove esportista d'Onda que desenvolupa un filtre biodegradable per a màscares - (foto 2)
Marcos Aguilella, un jove esportista d'Onda que desenvolupa un filtre biodegradable per a màscares - (foto 3)
Marcos Aguilella, un jove esportista d'Onda que desenvolupa un filtre biodegradable per a màscares - (foto 4)
Marcos Aguilella, un jove esportista d'Onda que desenvolupa un filtre biodegradable per a màscares - (foto 5)
Marcos Aguilella, un jove esportista d'Onda que desenvolupa un filtre biodegradable per a màscares - (foto 6)
Marcos Aguilella, un jove esportista d'Onda que desenvolupa un filtre biodegradable per a màscares - (foto 7)

Marcos Aguilella Fabregat és un jove d'esportista i estudiant d'Onda. Als seus vint anys compagina els seus estudis de Grau de Biotecnologia a Madrid amb l'handbol, un esport que porta practicant des dels sis anys, i la seua implicació en un projecte d'investigació per a desenvolupar un filtre biodegradable per a les màscares.

Actualment juga en l'Ikasa BM Madrid Boadilla però es va iniciar en el col·legi Mª Rosa Molas d'Onda. Ha participat en campionats autonòmics, nacionals, europeus i mundial.

Per què vas triar l'handbol com a esport?

Des de xicotet m'agrada molt l'esport. A més d'handbol, també vaig estar jugant al futbol i tennis. Però a mesura que vaig anar creixent, em vaig adonar que on més gaudia era en la pista d'handbol. A més, els meus millors amics també jugaven a l'handbol, fet que també em va ajudar a decidir-me per aquest esport.

Vaig començar a jugar en l'equip del meu col·legi, Mª Rosa Molas, amb sis anys.

La teua millor experiència fins al moment en la teua carrera esportiva?

L'handbol m'ha donat moltes experiències inoblidables, però si haguera de destacar una, destacaria el Mundial Sub 19. Després del meu primer any fora de casa, un any complicat per a mi, vaig tenir la sort de poder disputar-lo. La sensació d'estar en la pista i ser conscient d'on estava per a mi va ser inoblidable. Era la recompensa a un any de molta faena i això em va omplir de satisfacció.

Quins llocs t'ha permès conèixer l'esport?

L'handbol m'ha permès viatjar moltíssim. Fins avui, he competit en totes les comunitats autònomes excepte Extremadura i La Rioja. I he viatjat a països com França, Portugal, Macedònia o Croàcia.

Moltes vegades no podem visitar bé el lloc on juguem ja que anem i tornem en el mateix dia. Però en les competicions llargues com les internacionals i els campionats d'Espanya sí que podem fer-ho.

Quina és la teua meta en l'esport?

Les metes en l'handbol me les vaig posant temporada a temporada. Enguany, per exemple, la meua meta és mantenir-me en la categoria i agafar la màxima experiència en primera temporada en Divisió d'Honor Plata.

En un futur, m'agradaria arribar a jugar en la màxima competició nacional. Però, avui dia, vull acabar els meus estudis i continuar agafant experiència en el meu equip.

Estudies biotecnologia, entrenaments i partits, com es compagina tot?

Compaginar-ho tot no és una tasca fàcil. Requereix una bona organització i, en certs moments, molta força de voluntat. És cert que és alguna cosa amb el que he crescut i al final acabes bregant amb tot.

Des que vaig començar a jugar en el Port Sagunt, el temps que li podia dedicar als estudis es va anar reduint i ací vaig haver d'aprendre a organitzar-me i a fer les coses amb temps.

Un altre aspecte clau per a poder compaginar-lo tot és la companyia. He tingut la sort d'envoltar-me de companys que sempre m'han ajudat quan no arribava a tot i és alguna cosa que els agraïsc constantment.

Quines són les claus per a continuar amb totes aquestes obligacions?

Personalment, crec que les claus són que t'agrade el que fas i envoltar-te d'amics i familiars que t'ajuden quan l'aigua t'arriba fins al coll.

Hi ha moments realment difícils, on arribar a tot se'm complica i on em replantege moltes coses. És ací, quan necessite una xicoteta espenta per a seguir, quan em recolze en els meus amics i la meua família i els acabe superant.

Amb tot, les teues visites a Onda seran poques i més difícil ara en pandèmia, què és el que més trobes a faltar?

Les meues visites a casa en els últims temps han sigut fugaços. A més, els meus pares tampoc han pogut venir a veure'm per les restriccions actuals. En estar fóra tant de temps, trobe a faltar moltes coses: els menjars familiars els diumenges, les escapades amb els meus amics, veure una pel·lícula amb la meua família després d'un dia llarg…

Són coses que trobe a faltar en el meu dia a dia. Per això, quan la competició m'ho permet, sempre intente fer una escapadita a casa per a recarregar les piles.

Estàs ficat en un projecte per a desenvolupar un filtre biodegradable per a màscara, ens pots explicar com va sorgir la idea?

Juntament amb dos companys de la carrera, decidim que ens anàvem a apuntar a l'edició de Santander Explorer d'enguany, un curs d'emprenedoria per a joves. Des de llavors, vam fer una pluja d'idees i finalment vam anar desenvolupant la idea de la utilització de cel·lulosa bacteriana.

En aqueix moment, comencem a recaptar informació i cercar els diferents usos que li podíem donar i va sorgir la idea de filtres de màscares.

En quin punt està la investigació?

La investigació està en un punt inicial. Estem produint les primeres unitats de material per a poder testar-ho.

Quins beneficis comporta per a les persones i per al medi ambient?

És un filtre biodegradable i compostable, és a dir, a partir del mateix es pot fer compost, matèria orgànica que serveix com a fertilitzant natural. Això ens permetria reduir la quantitat de residus plàstics generats pels filtres actuals. Aquests residus, en estar sintetitzats per polipropilè (PP), a més de tardar més de 300 anys a degradar-se, alliberen substàncies tòxiques en la seua degradació, danyant els ecosistemes.

Aquest filtre ens permetria reduir l'impacte dels filtres i màscares actuals, respectant el medi ambient.

Creus que hi ha possibilitat de comercialització?

Pels estudis que s'han fet previs a aquesta investigació, creiem que aquest material té un gran potencial com a filtre, per la qual cosa creiem que hi ha possibilitats que es puga comercialitzar.

Durant els següents mesos esperem poder fer les diferents proves necessàries perquè puga ser acceptat com a filtre.

Equips

 • Actual:
  • Ikasa BM Madrid Boadilla (des de la temporada 18/19)
 • Anteriors:
  • Fertiberia BM Port Sagundo: Des de la temporada 13/14 fins a temporada 17/18
  • Club Handbol Onda: Des de temporada 10/11 fins a 12/13
  • Col·legi Mª Rosa Molas

Palmarès de la seua carrera esportiva

 • Participació en 5 campionats d'Espanya de comunitats autònomes amb la selecció valenciana, obtenint 2 bronzes en 2014 i 2016.
 • Campió de la Comunitat Valenciana amb el Fertiberia BM Port Sagunt en la temporada 2015/2016.
 • Participació en 1 campionat d'Espanya per clubs en la temporada 2015/2016.
 • 5a posició en l'Europeu sub 18 amb la selecció nacional juvenil disputat a Croàcia.
 • 7a posició en el Mundial sub 19 amb la selecció nacional juvenil disputat a Macedònia.
Pujar