elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Oliva reivindica el Dia Mundial de la Salut Ambiental que es celebra hui, 26 de setembre, arréu del món

Oliva reivindica el Dia Mundial de la Salut Ambiental que es celebra hui, 26 de setembre, arréu del món
 • La Regidoria de Medi Ambient d’Oliva va celebrar dissabte passat una nova edició de la jornada de neteja de la platja d’Oliva, en aquest casa de la de Terranova-Burguera, en la que van participar famílies, joves i persones de diferents nacionalitats

MÉS FOTOS
Oliva reivindica el Dia Mundial de la Salut Ambiental que es celebra hui, 26 de setembre, arréu del món - (foto 2)
Oliva reivindica el Dia Mundial de la Salut Ambiental que es celebra hui, 26 de setembre, arréu del món - (foto 3)

El 26 de setembre se celebra el Dia Mundial de la Salut Ambiental, una efemèride de vital importància orientada a garantir la sostenibilitat dels ecosistemes, en pro de la salut de les generacions actuals i futures. Així mateix, es pretén conscienciar a la població mundial sobre la importància de cuidar el nostre planeta i els seus recursos naturals i les espècies que habiten en ell.

Des de les regidories de Salut Pública i Medi Ambient que encapçalen Miguel Monzonís i Maria Jose Llorens, respectivament, es fa una crida a participar en totes aquelles iniciatives que des de l’Ajuntament d’Oliva s’han posat en marxa tant des de l’àrea de Salut com de Medi Ambient i Cicle Integral de l’Aigua per conscienciar a la ciutadania de que mantindre el nostre entorn, ens ajuda a millorar i/o mantindre els nivells de benestar en matèria sanitària.

L’Origen del Dia Mundial de la Salut Ambiental es remunta a l'any 2011. La creació d'aquesta efemèride va ser una iniciativa de la Federació Internacional de Salut Ambiental (International Federation on Environmental Health (IFEH). La finalitat d’aquesta jornada internacional és conscienciar a la població mundial sobre la salut del medi ambient i provocar una sensibilització sobre la necessitat urgent de paliar efectes en la salut humana provocat per una mala salut del medi ambient.

Més de 44 estats membres d’aquesta Federació Internacional lluiten per una investigació científica i tècnica en matèria de salut ambiental més exhaustiva. D'acord amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), “la salut ambiental és aquella disciplina que s'encarrega d'estudiar, previndre i controlar factors ambientals i de l'entorn que puguen influir en els éssers vius”.

Posa l'accent en la prevenció i control d'aquells factors presents en el medi ambient que puguen afectar la salut humana de generacions actuals i futures. Alguns d'aquests factors ambientals que incideixen en la salut pública són els següents:

 • Radiacions electromagnètiques no ionitzants: alteracions físiques i patològiques.
 • Contaminació sònica: problemes auditius.
 • Canvis meteorològics: al·lèrgies, problemes respiratoris, reumatismes, angina de pit.
 • Canvis d'humitat: deshidratació, lesions cutànies.
 • Exposició a radiacions ultraviolades: danys oculars.
 • Virus, bacteris i altres microorganismes: malalties infectocontagiosas.

D'altra banda, la salut ambiental és considerada una política pública essencial, orientada a previndre i disminuir l'aparició d'aquelles malalties que són generades per condicions ambientals inadequades. El lema en aquest 2022 és “L’enfortiment dels sistemes de salut ambiental per a la implementació de les metes de desenvolupament sostenible”.

En la celebració del Dia Mundial de la Salut Ambiental, Oliva vol i participa en totes aquelles activitats mediambientalment saludables i responsables i convida a la ciutadania a celebrar aquesta jornada amb reivindicacions individuals i col·lectives per garantir el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles de l’Agenda 2030.

La edila de Medi Ambient d’Oliva va participar i col·laborar dissabte passat en una nova edició de la jornada de neteja de la platja d’Oliva, dins del projecte Libera en la activitat de “Brossaleza” que consisteix en la retirada de plàstics, burilles, vidres i tot tipus de residus contaminants. En aquest cas, la neteja es va produir en la platja de Terranova-Burguera, en la que van participar joves de la ciutat de diferents edats, famílies senceres amb bebes de fins i tot 22 mesos i persones de diferents nacionalitats compromeses amb el planeta.

En aquesta jornada es va aconseguir, en un trajecte de 100 metres retirar de la platja:

 • 15 bastonets xuxeries
 • 120 bastonets orelles
 • 45 taps (taps xeringa 3) (6 xapes botella)(1tapó colxoneta)
 • 15 palets de café
 • 25 fragments de xarxes
 • 2 Taps de suro
 • 40 Fragments d'envoltoris
 • 6 Fragments de joguets
 • 15 Palletes
 • Plàstics sanitaris (3 tampons, 1 botella de suero, 4 esparadraps, 1 tros de raspall de dents,1 salvaslip)
 • Plàstic d'hostaleria: 1 cullera de plàstic.

FRAGMENTS DE PAPER ≈ 50 fragments de paper

FRACCIÓ DE MESCLA

850 burilles

3 Coleteros

VIDRE

2 trossos

Pujar