elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nules és pionera a la Comunitat Valenciana al comptar amb un arxiu digital propi

  La població de Nules és pionera, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, al comptar amb un arxiu digital propi que està dividit en dos parts, per una banda ens trobem amb la Nules-pèdia mitjançant la qual es vol contribuir a la identitat del poble i de la cultura amb la recopilació de temes acadèmics relacionats amb la història, les tradicions o el medi ambient i per altra està el contingut popular. Així, tot el coneixement recollit es converteix en patrimoni de la població.

  A diferència d'altres arxius semblants es compta, a més, amb un Museu de Memòria Oral en el que s'arrepleguen dades de la vida quotidiana de les persones que han construït el poble i que viuen el dia a dia en ell.
  En la Nules-pèdia i en el Museu de Memòria Oral es publiquen tot tipus de documents com texts, fotografies, vídeos, catàlegs, entre altres que són revisats per un comitè de redacció que estableix els criteris de rigor i de qualitat.

  Al respecte el regidor de Participació Ciutadana, Pedro Rubio, explica que “estem parlant d’un cibermuseu únic al nostre territori i pioner entre les experiències internacionals en micromuseologia que recopila històries de la vida del nostre poble i que estan organitzades per diferents criteris entre les que destaquen l’edat, el gènere, els sectors productius com la citricultura, l’industria, el secà, la marjal, la memòria de diferents institucions o les immigracions”.

  En definitiva, es tracta d’un museu obert en el que qualsevol pot fer la seua aportació personal o col·lectiva “per això des de l’ajuntament instem als veïns interessats a que col·laboren en esta iniciativa aportant documents, fotografies o relats per què el que volem és que Nules-pèdia forme part de tots, que siga un referent de la identitat i de la cultura de Nules”, diu Rubio.

  La Nules-pèdia i el Museu de Memòria Oral és una iniciativa de la regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Nules, que està a càrrec del grup Heterotopia Centre d’Estudis d’Acció i Participació, responsables també del Pla de Participació Juvenil que ha començat a Nules; es tracta d’un grup d’especialistes en participació ciutadana amb un enfoque creatiu i innovador.

  Pujar