26 de setembre de 2020 26/9/20

Nules aposta per l'agricultura ecològica en unes jornades de formació

Nules aposta per l'agricultura ecològica en unes jornades de formació - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Nules aposta per l'agricultura ecològica en unes jornades de formació - (foto 2)
  Nules aposta per l'agricultura ecològica en unes jornades de formació - (foto 3)
  Nules aposta per l'agricultura ecològica en unes jornades de formació - (foto 4)

  Nules albergarà aquest mes de setembre unes jornades sobre Producció Agroecològica i Agroforestal que organitza el Taller d'Ocupació Nules III i l'Estació Experimental Agrària de Vila-real i que van dirigides tant als alumnes-treballadors de Fructicultura d'aquest Taller d'Ocupació com a organitzacions agràries, entitats relacionades amb el sector agrari i a qualsevol persona interessada.

  Les jornades s'han presentat dilluns amb l'assistència de diferents representants del SERVEF, la Conselleria d'Agricultura i de l'Ajuntament de Nules al ser les entitats col·laboradores. Així doncs, l'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde de Nules, David García; la Directora General d'Ocupació i Formació del SERVEF, Rocío Briones; la Directora General de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comú, Mª Teresa Cháfer; el director territorial d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de Castelló, José Vicente Andrés; i del director de l'Estació Experimental Agrària de Vila-real, José Fidel Expósito. A més dels regidors d'Agricultura i d'Ocupació, César Estañol i Rosa Ventura; la subdirectora general de Formació Professional per a l'Ocupació del SERVEF, Rosa María López; la subdirectora general de Desenvolupament Rural, Qualitat Alimentària i Producció Ecològica de la Conselleria d'Agricultura, Isabel Gomis; i la cap del Servei de Formació de la direcció territorial de Castelló del SERVEF, Rosario Tena.

  Des de la Direcció General d'Ocupació i Formació del SERVEF s'ha destacat l'importància de la formació per a la creació de llocs de treball, de manera que la titular d'aquesta direcció general, Rocío Briones, ha comentat que "per al Consell la creació d'ocupació és una prioritat i per a nosaltres és molt important conéixer l'opinió de l'alumnat dels tallers d'ocupació per a millorar les polítiques de formació".

  Així doncs, ressalta la participació fonamental dels ajuntaments i en concret de l'Ajuntament de Nules, "al que hem destinat en aquests tres anys quasi dos milions d'euros en plans de formació i 23 milions a la comarca de la Plana Baixa". També ha volgut recordar la baixada del número de persones desocupades en la localitat de Nules que en aquesta legislatura han passat d'unes 900 a unes 600 persones.

  Per altra banda, la Directora General de Desenvolupament Rural, Mª Teresa Cháfer, assenyala que "hi ha que fer un relleu generacional en el sector agrari per la qual cosa la formació i l'especialització de la gent jove és molt important i entre les accions formatives més demandades es troba l'agroecològica amb la qual es vol diferenciar-se. Precisament l'Estació Experimental, com la de Vila-real, és un punt important de connexió per què compta amb una variada oferta de cursos de formació".

  L'alcalde de Nules, David García, ha volgut destacar el treball fet des de l'ajuntament per l'agricultura i citricultura local, en especial ha fet menció de la recuperació de l'edifici de la Cambra Agrària on es troba el departament d'agricultura i altres associacions i entitats agràries locals; i de les accions que s'estan portant a terme per a que la clemenules compte amb una figura de qualitat que la diferencie de la resta.

  Programació

  La primera jornada ha tingut lloc dilluns 3 de setembre i ha tractat sobre la "Poda de cítrics"; a més la programació es desenvoluparà els dies 4 de setembre amb una classe sobre "Compostatge"; l'11 de setembre es parlarà de "Patrons i varietats de cítrics"; i els dies 14 i 15 de setembre en el racó del Llaurador de la Fira Agrícola tindran lloc les sessions sobre "Reconversió a l'Agricultura Ecològica. Cítrics" i "Ús i manejo de maquinària agrícola gran".

  Les jornades s'emmarquen en el pla de formació complementària per als alumnes-treballadors de Fructicultura del Taller d'Ocupació de Nules III, i en les Activitats de Formació del Servei de Transferència de Tecnologia Agroalimentària de la Conselleria d'Agricultura.

  Pujar