elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les noves quatre professions amb més futur en el creixent sector de la logística

Les noves quatre professions amb més futur en el creixent sector de la logística
  • Malgrat la digitalització del sector, posicions com a carretoner o mosso de magatzem figuren entre les més sol·licitades del mercat laboral espanyol

El sector logístic continua sent un dels quals més ocupació i economia genera a Espanya. De fet, aglutina el 6% del PIB i el 4,5% dels empleats de tot el territori nacional, amb 734.322 persones afiliades a la Seguretat Social, a penes 8.000 menys que abans de l'inici de la pandèmia.

No obstant això, segons Packlink, aquesta xifra ha anat millorant en els últims mesos el que fa entreveure que el sector experimentarà en els pròxims mesos un ràpid creixement i desenvolupament.

A més, el comerç electrònic, que va créixer un 70% en 2020 a la Unió Europea, ha sigut clau per al sector de la logística, atés que ha afavorit l'expansió de sectors pròxims com el transport o la distribució.

De fet, només durant l'any 2020, es van signar 1,25 milions de contractes, la qual cosa va suposar el 7,8% de tota la contractació que es va generar a Espanya durant l'any passat, i converteix al sector en el qual més contractacions va realitzar en aquest període. 

I encara que el gruix d'aquestes es mantenen per a llocs tradicionals del sector com el de conductor, amb un dèficit actual de 40.000 empleats, carretoner o mosso de magatzem, una altra de les raons del despunte de la logística i el transport és la important transformació tecnològica que ha viscut en els últims anys.

 Aquests són els quatre perfils més demandats en el sector logístic:

  • Data Analyst. En realitat, l'analista de dades s'ha convertit en un professional pràcticament indispensable per a qualsevol tipus de negoci, i per això les seues possibilitats no es limiten només a la més pura logística, sinó també als sectors del màrqueting i comercial, cada vegada més estretament relacionats. El data analyst és la persona encarregada d'extraure, analitzar i presentar la quantitat ingent de dades que manegen les empreses. 
  • Gestor de trànsit. El gestor de trànsit o de flotes ha d'encarregar-se del monitoratge dels vehicles de la companyia en tot moment. La seua funció és essencial perquè els lliuraments es produïsquen dins dels temps establits, i a més ha de gestionar les possibles incidències i enviar al conductor adequat quan un servei així ho requerisca. A més de controlar totes les dades dels conductors, ha de tindre un ampli coneixement de les normatives de circulació i de l'estat dels vehicles, mantenint una relació constant amb els departaments financers i de recursos humans de la companyia.
  • Expert en Business Intelligence. Un dels perfils de més recent incorporació, que al costat del Data Analyst forma un tàndem perfecte per a l'expansió d'una companyia logística. Els experts en Business Intelligence tenen coneixements de programació que els ajuden a processar dades i millorar la presa de decisions de l'empresa de cara a aconseguir els seus objectius.
  • Supply Chain Manager. No es tracta d'un lloc de nova creació, però que cada vegada s'ha tornat més complex i, per tant, més valorat entre les empreses del sector, amb uns salaris inicials superiors als 50.000 euros anuals. El gestor de la cadena de subministrament és la persona encarregada de gestionar i organitzar totes les activitats d'adquisició, producció i distribució dels béns, havent d'integrar les operacions a nivell de fluxos de material i fluxos d'informació. És, en definitiva, un perfil multidisciplinari, generalment amb àmplia experiència en el sector i hàbil en la comunicació, negociació i gestió.
Pujar