elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La nova pandèmia silenciosa que afecta la Comunitat Valenciana amb més de 40.200 nous casos en 2023

La nova pandèmia silenciosa que afecta la Comunitat Valenciana amb més de 40.200 nous casos en 2023
  • És un tumor molt freqüent i el segon més mortal, per darrere del càncer de pulmó

En 2023 es van diagnosticar 40.203 nous casos de càncer colorectal, un 14% del total de nous diagnòstics de càncer a Espanya, sent el primer tipus de càncer en tots dos sexes, per davant del càncer de pròstata, pulmó i mama.

Es tracta de la xifra més alta dels últims 10 anys per darrere dels 40.441 casos de 2020. Són dades de l'Observatori de l'Associació Espanyola Contra el Càncer. Afecta tant a homes com a dones, la majoria dels pacients tenen més de 50 anys i predomina en persones majors de 75 anys.

“A la Comunitat Valenciana, el càncer colorectal afecta cada any a més de 4.466 persones, sent el tumor més freqüent i el segon més mortal, per darrere del càncer de pulmó. Este tipus de càncer és un dels pocs que es poden diagnosticar precoçment abans que la persona present símptomes, la qual cosa implica majors possibilitats de curació i tractaments menys agressius. De fet, el 90% dels càncers de còlon i recte podrien ser curats si es detectaren de manera precoç”, explica Tomás Trenor, president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer València.

Per això i amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Còlon, que se celebra cada 31 de març, l'Associació Espanyola Contra el Càncer de València i la mútua Umivale Activa presenten una campanya informativa i de prevenció en format audiovisual.

La iniciativa, que consta de dos vídeos que es difondran per xarxes socials, és fruit del conveni de col·laboració que mantenen totes dues entitats des de 2017 per a cooperar en la lluita contra el càncer, tal com ha posat en valor José Luis Cebrián, coordinador del Servici d'Activitats Preventives de Riscos Laborals de la mútua.

“Este és el segon any que realitzem una campanya conjunta per a previndre el càncer de còlon, una iniciativa que se suma a les diferents campanyes que hem realitzat per a previndre el càncer de pell, les 12 maneres de reduir el risc de càncer i altres accions de difusió com la promoció de les carreres solidàries Run Càncer”, destaca Cebrián. “La prevenció és un factor clau en la lluita contra el càncer, però en este cas ho és més encara perquè és una malaltia que pot aparéixer sense presentar cap mena de símptoma. Gràcies a la labor de la investigació hui dia es pot detectar fins i tot abans que la malaltia arribe a produir-se”.

Quins són els primers símptomes del càncer de còlon?

Alguns pacients són asimptomàtics sobretot en fases molt inicials. Els símptomes que noten poden ser vagues i inespecífics i poden ser provocats pel tumor primari o per l'existència de metàstasi quan es diagnostica en fases més tardanes.

Alguns dels símptomes més freqüents són la presència de sang o moc en la femta, el canvi en el ritme de les deposicions i que estes siguen més estretes. També la sensació d'evacuació incompleta o tenesme, dolor abdominal i el cansament extrem o la pèrdua de pes sense causa aparent.

Com es pot detectar un càncer de còlon?

El càncer de còlon és un dels pocs càncers que es pot diagnosticar fins i tot abans de la seua aparició. Amb una senzilla prova és possible detectar lesions premalignes o pòlips que en un futur pogueren malignizarse.

Així, el test de sang oculta en femta té per objectiu detectar els pòlips precancerosos per a previndre el desenvolupament de tumors malignes o la seua detecció en estadis precoços. Es tracta d'una prova molt senzilla, que es pot realitzar a casa

La lectura del test ha de ser realitzada per personal sanitari qualificat. Si el test és positiu, es procedix a realitzar una colonoscòpia.

Què pot incrementar el risc a patir càncer de còlon?

D'una banda, estan els factors que no podem controlar, com l'edat (és menys freqüent que el càncer colorectal aparega en persones menors de 40 anys), l'historial personal de pòlips, antecedents familiars o haver patit prèviament un càncer colorectal. Les persones amb diabetis tipus 2 o amb malalties inflamatòries intestinals també s'emmarquen en els grups de risc.

D'altra banda es troben els factors que sí que podem modificar com el consum de tabac (que augmenta el risc de patir pòlips), l'alcohol (que afavorix el creixement de les cèl·lules de la mucosa del còlon), una alimentació rica en greixos i pobre en fruites i verdures, així com l'obesitat i el sedentarisme.

La campanya ja es pot consultar i descarregar en l'apartat de Prevenció i Salut d'umivaleactiva.es, en la secció destinada a la Prevenció del càncer.

Pujar