elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Servef gestiona confidencialment la inserció sociolaboral de 193 dones víctimes de violència de gènere

    El Servei Valencià d'Ocupació i Formació explica des de 2011 amb un servei d'atenció especialitzada a dones víctimes de violència de gènere. Les set tutores responsables d'aquesta atenció (quatre en la província de València, una a Castelló i dues a Alacant) assessoren a les víctimes que acudeixen als centres Servef i que trien l'opció de mantenir les seues dades encriptades per seguretat.

    Aquestes demandes confidencials són gestionades únicament per l'equip d'expertes, per a respectar la intimitat de les sol·licitants. Actualment, existeixen un total de 193 dones a la Comunitat Valenciana amb les demandes d'ocupació encriptades.

    "L'atenció i el suport a dones VVG a la Comunitat Valenciana és una de les nostres grans prioritats perquè lamentablement, la taxa de violència masclista continua sent molt alta" assenyala la directora general d'Ocupació i Formació, Rocío Briones. De fet, l'últim informe de l'Institut Nacional d'Estadística, amb dades de 2016 situava a la Comunitat Valenciana com la segona comunitat autònoma amb major nombre de víctimes inscrites per violència de gènere (4.067), solament per darrere d'Andalusia (6.913).

    Les estadístiques de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial arrepleguen dades similars. En el segon trimestre de 2017 la taxa de dones víctimes de violència de gènere per cada 10.000 se situa en un 21,36% a la Comunitat Valenciana, mentre que la mitjana espanyola està en un 17,04%. Solament tenen una taxa superior Illes Balears (26,29%) i Múrcia (21,83%).

    Tenint en compte aquestes dades, les mesures per a la inserció social i laboral de les VVG resulten fonamentals. La Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere estableix la creació de programes d'acció específics destinats a les víctimes que estan inscrites com a demandants d'ocupació, per a la consecució de treballs per compte d'altri així com per a l'autoocupació.

    La consecució d'una ocupació estable i ben remunerat és fonamental per a les dones que pateixen violència, perquè els permet poder eixir d'aquesta situació en retornar-los la independència econòmica. "Hi ha moltes dones que pateixen la violència masclista i no abandonen a les seues parelles perquè no tenen mitjans econòmics per a poder sobreviure, especialment si tenen menors al seu càrrec", recorda Rocío Briones

    Per açò, el grup de tutores del Servef s'encarrega d'elaborar itineraris formatius i d'inserció, detectar les necessitats i expectatives reals de les dones que acudeixen a la recerca d'ajuda, i derivar-les a serveis especialitzats, en cas que siga necessari. El servei compta amb la col·laboració d'assistents socials, Policia Local, etc.

    "Per descomptat, es realitza un seguiment individualitzat a cadascuna d'aquestes dones per a supervisar si s'estan complint els objectius previstos", remarca la directora general d'Ocupació i Formació. El seguiment es realitza de forma telefònica o per correu electrònic, per a evitar el desplaçament de la dona. A més, s'acorden trobades al llarg del seu itinerari personalitzat d'inserció.

    És important que les dones víctimes de violència sàpien que, en acudir a les seues oficines d'ocupació, tenen dret a triar aquesta classe d'atenció personalitzada, es com siga la seua situació. Els Centre Servef d'Ocupació disposen d'espais d'intimitat, en els quals establir una relació de confiança entre la dona i el personal tècnic que l'atén.

    El procés a seguir

    El procés comença quan la tutora es trasllada al Centre d´Ocupació per a realitzar una primera entrevista per a conèixer la situació personal i professional de la VVG. D'aquesta manera, s'estableix un pla de treball pautat en funció de les necessitats de la dona. En aquest primer contacte amb el personal tècnic, s'avalua la documentació aportada per la dona (sentència, actuacions i/o informe ministeri fiscal, etc.) i s'estableix el tractament de la informació de la seua demanda d'ocupació.

    Les dones víctimes de la violència sovint ha de sortejar una sèrie d'obstacles que limiten la seua disponibilitat per a l'ocupació com són les dificultats de mobilitat geogràfica, una escassa experiència laboral o poca formació. Aquests factors es tenen en compte a la la hora de l'elaboració del seu itinerari personalitzat d'inserció, i són alguns dels motius pels quals les tutores sempre es desplacen al Centre Servef de referència de la dona atesa.

    "Tampoc podem obviar els factors psicològics. Aquestes dones travessen una situació emocional complexa i solen tenir una baixa autoestima, falta de motivació i problemes com l'ansietat, per açò és fonamental un acompanyament professional que les ajude a millorar la seua autonomia i ocupabilitat", explica Rocío Briones. A més, sovint es troba en una situació social precària, no compten amb una xarxa de suport o vénen d'entorns desestructurats. Per açò, les tutores especialistes han d'establir una relació de confiança amb les víctimes, per a poder donar-los l'empara que necessiten.

    Pujar