9 d’abril de 2020 9/4/20

Compromís: "Moncofa insta al govern d’Espanya a pagar les plantes dessaladores"

Compromís: "Moncofa insta al govern d’Espanya a pagar les plantes dessaladores" - (foto 1)

  Va ocórrer al ple ordinari de febrer de l’Ajuntament de Moncofa, i mitjançant una proposta de Compromís. La majoria de grups polítics, a excepció de Podemos, va donar suport a una iniciativa que demana el pagament del cànon de construcció de les plantes dessaladores de Moncofa, Orpesa-Cabanes i Sagunt. A més, dins dels punts aprovats en esta moció també s’insta a l’Estat Espanyol a modificar els convenis inicials, així com estudiar nous transitoris per a adaptar-los a les realitats dels pobles i a les necessitats del territori. També s’inclou la necessitat imperant de donar-li nous usos i incloure de manera efectiva les dessaladores dins del Pla Hidrològic Nacional.

  Des de Compromís per Moncofa, el portaveu del grup municipal Raül Borràs assenyalava que “és de justícia que l’Estat rescate a les poblacions afectades pels convenis amb Acuamed, ja que està abocant-nos a un futur molt negre. Això implica que ha de fer-se càrrec de pagar les dessaladores, de la mateixa manera que paga els transvasaments o altres dessaladores d’Espanya. Tanmateix, els convenis signats inicialment són inassumibles i irreals, així com els transitoris no resolen definitivament el conflicte i ens aboquen en 4 anys al punt de partida. Ara mateix, Acuamed ens té ostatges amb els convenis transitoris a conseqüència del drets d’aigua tan reduïts dels que disposem al poble de Moncofa.”

  En esta mateixa línia, al ple de febrer també es va votar la proposta d’alcaldia perquè l’Ajuntament de Moncofa continue pagant l’aigua que ve de la dessaladora ja que legalment no se li pot repercutir als usuaris finals. En paraules de Raül Borràs “estos 3835€ s’han de sumar als 40.000€ que ja pagàrem l’any passat i que venien de “regal enverinat” en l’acord del conveni transitori i són mostra que l’Administració de l’Estat ens ofega quan hauria d’ajudar-nos”.

  Finalment, des de Compromís per Moncofa, la seua Secretària Local Vero Navarro manifestava que “estem duent endavant accions conjuntament amb els pobles afectats, els senadors, diputats autonòmics i nacionals de la Coalició i des de la Diputació de Castelló s’estan fent reunions amb Acuamed per a avançar en les solucions.”

  Moncofa ha estat el primer Ajuntament en demanar a l’Estat el pagament de les plantes dessaladores, però s’espera que al mes pròxim vagen sumant-se més consistoris a la petició.

  Pujar