elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
CORONAVIRUS

Mites del Coronavirus: què és cert i què és fals?

Mites del Coronavirus: què és cert i què és fals?
  • En el periodic.com t'expliquem tot el relacionat amb aquest virus

Amb la propagació del coronavirus a nivell global i amb el recent brot a Itàlia i l'habitació nova cas a Espanya, els mites sobre aquest virus es van difonent cada vegada més. Per això, l'OMS ha elaborat un informe especial en el qual explica què és veritat i què és mentida.

1. Afecta només a les persones d'edat avançada o amb problemes respiratoris i cardiovasculars?

No, el nou coronavirus pot infectar a persones de totes les edats, encara que és cert que s'ha observat que les persones majors i les que pateixen algunes malalties com la diabetis o problemes del cor tenen més risc a emmalaltir-se greument per aquesta infecció.

No obstant això, l'OMS aconsella a les persones de totes les edats que prenguen mesures per a protegir-se del virus, com per exemple posar-se màscares o llavar-se les mans amb un desinfectant o amb aigua i sabó sovint.

2. El virus pot transmetre's a través de monedes i bitllets?

El risc d'infecció pel contacte amb objectes com a monedes, bitllets o targetes, entre altres és molt baix. No obstant això, és cert que la informació que es té sobre aquest virus indica que pot sobreviure en una superfície durant unes hores i fins i tot una mica més, podent estar un objecte contaminat per aquest.

Ara bé, el risc és molt major quan una persona infectada tus o esternuda damunt d'un objecte que quan és manipulat.

3. Pot arribar fins a huit metres de distància d'una persona que tus o esternuda?

No, les gotículas respiratòries arriben fins a un metre de distància d'una persona que tus o esternuda. Per a protegir-se el que cal fer és senzillament evitar el contacte pròxim amb qualsevol persona que tinga febre i tos, a més d'utilitzar màscares.

4. Hi ha què anar amb compte amb rebre paquets procedents de la Xina?

És totalment segur rebre paquets procedents de la Xina, perquè com s'ha explicat anteriorment el coronavirus no sobreviu molt temps en objectes, per això les persones que els manipulen no corren risc de contraure-ho.

5. Menjar all pot ajudar a previndre la infecció pel nou coronavirus?

És cert que l'all és un aliment saludable que pot tindre algunes propietats antimicrobianes. No obstant això, no hi ha proves científiques que constaten que menjar-ho protegisca contra el virus.

6. Els animals de companyia poden propagar el coronavirus?

De moment no hi ha cap prova que certifique que aquest virus infecte a animals de companyia com els gossos o gats. No obstant això, l'OMS recomana (com a mesura preventiva) llavar-se les mans després de tocar a un d'aquests animals.

7. Es pot matar al coronavirus en 30 segons emprant un assecador de mans similar al dels banys públics?

No, els assecadors de mans no acaben amb el 2019-nCoV. La mesura més efectiva és llavar-se sovint amb un gel hidroalcohòlic o amb aigua i sabó i una vegada que estiguen netes s'han d'assecar amb paper.

8. Els antibiòtics prevenen o tracten la infecció del coronavirus?

No, tots els antibiòtics són eficaços contra els bacteris i el coronavirus (com el seu propi nom indica) és un virus i per això no han d'utilitzar-se antibiòtics ni per a previndre ni per a tractar la seua infecció.

Taxa de mortalitat

Les informacions referents al coronavirus augmenta minut a minut, però cal recordar que aquest tipus de virus té un índex de mortalitat molt baix i les autoritats sanitàries espanyoles estan preparades per a fer front a les seues conseqüències.

Segons els últims estudis publicats per al Control i la Prevenció de Malaltia (CCDC) la taxa de mortalitat general del coronavirus és d'un 2,3% sent les persones majors de 80 anys les que tenen més risc de ser contagiades amb un índex de mortaldat del 14,8%

Amb tot això, reiterem el missatge difós pel Ministeri de Sanitat en el qual anomenen a la calma i a la no difusió de faules sobre el coronavirus.

Pujar