24 de novembre de 2020 24/11/20
Dades de la conselleria d'Educació

Menys alumnes en les aules i més professors per a este curs escolar

Menys alumnes en les aules i més professors per a este curs escolar  - (foto 1)
  • 8.000 xiquets més estudiaran en els diferents col·legis valencians

  • Un augment de l’1% respecte al curs anterior encara que este increment no es veurà traduït en més alumnes per classe sinó tot al contrari: es reduïx el nombre de xiquets per aula fins a la xifra de 22,7

MÉS FOTOS
Menys alumnes en les aules i més professors per a este curs escolar  - (foto 2)

Comença el curs escolar i ja es coneix quants xiquets estudiaran en els col·legis de la Comunitat Valenciana. En total 783.565 alumnes passaran per les aules públiques i concertades valencianes, 8.000 alumnes més que l'últim curs. Açò es traduïx en un augment de l’1%. En este sentit, Marzà ha ressaltat la importància de com es distribuïxen estos alumnes, passant a ser 22'7 xiquets per aula. "Hem reduït en quasi tres xiquets per aula les xifres de l'últim govern del Partit Popular en què havien 25'2 xiquets per clase". Unes xifres, apunta el conseller, que es traduiran en una clara millora: "Quants menys alumnes, més calitat”.

També el professorat ha augmentat en 2.800 professionals respecte al curs passat. En total, seran 66.900 els docents que formaran els xiquets durant este curs acadèmic. És, segons Marzà, una xifra "molt positiva" si es compara amb la dinàmica dels últims anys, en els que es van destruir 5.000 llocs de treball. "En este curs recuperem més del 57% dels treballadors acomiadats".

Més plantilla del professorat i més estabilitat de la mateixa, amb 5.000 docents amb plaça definitiva. De fet, s'han adjudicat 259 mestres més que en el concurs de 2015, un 18% més així com 3.031 cossos docents, un 445% més. "No és casualitat este augment", explica Marzà, qui culpa a l'anterior govern valencià d'evitar l'estabilitat "per poder suprimir en el seu objectiu de retallar”.

A més, el conseller d'Educació ha anunciat que enguany s'inauguren sis nous centres educatius a Alacant, Altea, Orihuela, Benicarló, Onda i Paiporta, alguns d'ells substituïxen els barracons en què els alumnes havien estudiat fins a la data. A més hi ha 26 centres en procés de construcció.

Educació concertada

Respecte a l'educació concertada, un dels punts en què més conflicte ha sorgit en els últims mesos, el conseller d'Educació ha volgut emmudir les veus crítiques defenent l'estabilitat en els concertats per la que estan treballant des del seu departament. “Hi ha cent docents més que l'any passat", explica Vicent Marzà. A més, es posa a la disposició d'estos centres una bossa de recol·locació: "Aquells que havien sigut endevins i que ens culpaven d'acabar amb tot no han consultat les seues fonts", critica el conseller.

"Escola pública, garantia de calitat”

L'objectiu d'este nou curs, segons Marzà, és que l'escola pública siga garantia de qualitat "perquè l'escola pública és la que garantix la igualtat d'oportunitats i arriba a tot el món". Les tres esbosses bàsiques en les que s'ha proposat treballar la Conselleria que dirigix Vicent Marzà passen per la implicació, la innovació i la igualtat. Implicació perquè el conjunt de la comunitat educativa "ha d'estar involucrada perquè es realitzen els canvis"; Innovació com a millora "perquè hem de ser capaços de que els estudiants arriben a l'èxit i perquè hem de reflexionar sobre el que estem fent bé i mal". I igualtat perquè s'han de "generar oportunitats" iguals per a tots.

Pujar