elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La meitat de les infermeres valencianes han sigut agredides fins a cinc ocasions

La meitat de les infermeres valencianes han sigut agredides fins a cinc ocasions
  • El 70% del personal ha patit atacs en els últims anys

Vuit de cada deu infermeres i infermers de la Comunitat han sigut agredits mentre exercia la seua labor assistencial i de cures en un centre sanitari o sociosanitari, dels quals prop de la meitat ho han sigut fins a cinc ocasions i prop d'un 12% en més de 10 ocasions.

Així es desprèn la macroencuesta realitzada pel Sindicat d'Infermeria, SATSE, a infermeres i infermers de la Comunitat Valenciana i de la resta de les comunitats per a fer una “radiografia” actualitzada sobre el greu problema de violència en l'àmbit sanitari que es pateix en el conjunt de l'Estat.

En concret, el 78% de les infermeres i infermers de la Comunitat consultats per SATSE ha patit alguna agressió, ja siga física (espentes, retencions involuntàries, punyades…) o verbal (amenaces, vexacions, insults…) al llarg de la seua vida laboral per part de pacients i/o familiars.

Del percentatge d'infermeres i infermers agredits, el 51% ho ha sigut fins a 5 ocasions; el 24%, en una única ocasió; l'11%, entre 6 i 10 ocasions i l'11% en més de 10 ocasions.

En concret, en els dos últims anys, marcats sanitàriament per la pandèmia del Covid-19, han patit algun tipus d'agressió el 72% de les infermeres i infermers de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, el 74% dels professionals d'Infermeria consultats pensen que l'ambient laboral en els centres sanitaris i sociosanitaris, així com la relació amb els pacients, ha empitjorat en els dos últims anys. El 6% considera que només han empitjorat la relacions amb els pacients i quasi el 8% considera que el que ha empitjorat és l'ambient laboral.

En preguntar per la mena d'agressió patida, i tenint en compte que un tipus d'agressió no exclou a una altra, i que una mateixa persona pot patir diferents tipus d'agressions, fins i tot dins d'un mateix acte de violència, es constata que, majoritàriament, són els insults (78%) i les amenaces (70%) les formes més freqüents d'agressió, seguides de les vexacions (33%). En el referit a les agressions físiques (espentes, punyades,..), aquestes les ha patides el 10% dels participants en l'enquesta i un 4% de els/as enquestats/as han sigut retinguts contra la seua voluntat.

Respecte al suport davant l'agressió, el 61% de les han infermeres no han rebut suport del seu ocupador (Conselleria de Sanitat) i el 38% reconeixen que si l'han rebut. Quant a l'ajuda psicològica especialitzada per part de l'ocupador o del centre de treball, el 95% no l'ha rebuda, mentre que una mica més d'un 4% sí.

Quan se'ls pregunta per les principals causes que inclouen en les agressions, el 87% opina que la crispació social, el 78% que la falta de personal, el 69% que els llargs temps d'espera, el 46% la falta d'informació, quasi el 28% per la situació de les instal·lacions i el 34% pel descontentament amb l'atenció rebuda.

Quant a la informació o formació necessària per a afrontar una agressió en l'acompliment laboral, el 69% considera que no l'ha rebuda, i més del 30% que sí. En relació a això, l'enquesta preguntava si el centre sanitari disposava dels mitjans i mesures necessàries per a evitar les agressions: el 59% considera que no, el 10% que sí i una mica més del 30% no sap/no contesta.

Segons el parer de SATSE, totes aquestes dades són molt greus i alarmants, per la qual cosa aquesta organització sindical considera que les Administracions sanitàries haurien de fer actuar de manera conjunta, coordinada i eficaç a totes les administracions públiques i empreses sanitàries privades, tenint com a referent una Llei estatal que lluite contra aquesta greu xacra que afecta especialment el col·lectiu d'infermeres i infermers per la seua relació més estreta i pròxima amb el pacient i els seus familiars. De fet, quasi el 97% de les infermeres enquestades, consideren que seria necessària una Llei estatal per a lluitar contra les agressions en els centres sanitaris amb la finalitat de crear un marc comú d'actuació per a erradicar aquest problema.

Pujar