11 de juliol de 2020 11/7/20

L'onada de calor obliga els agricultors a assumir sobrecostos en regs i tractaments contra plagues

L'onada de calor obliga els agricultors a assumir sobrecostos en regs i tractaments contra plagues - (foto 1)

    L'Associació Valenciana d'Agricultors (*AVA-*ASAJA) afirma que l'onada de calor que aquests dies eleva les temperatures per damunt dels 40 graus en molts punts de la Comunitat Valenciana està tenint unes conseqüències generalment negatives per al desenvolupament dels cultius i la cura del bestiar.

    Encara que és ràpid per a determinar amb exactitud les pèrdues que puga acabar ocasionant aquest episodi climàtic en el camp, AVA-ASAJA adverteix que els agricultors es veuen obligats a assumir sobrecostos econòmics tant per a realitzar regs, amb els quals contrarestar l'estrés hídric de l'arbratge, com per a escometre els necessaris tractaments contra els atacs de plagues i malalties la incidència de les quals es veu afavorida per aquestes circumstàncies meteorològiques.

    Així mateix l'organització agrària agrega els danys que previsiblement es puguen patir en forma de taques en la pell o ‘planxat’ a causa de l'exposició persistent del sol sobre els fruits. En aqueix sentit, els cultius més vulnerables a aquest tipus de fisiopatías són les mandarines primerenques, el caqui i el raïm de taula, que en funció de la gravetat de les taques podrien fins i tot quedar inservibles per a la seua comercialització. Quant a la ramaderia, el sector també afronta l'onada de calor amb preocupació a causa de la necessitat d'alimentar i hidratar adequadament als animals, amb l'augment de les despeses que això comporta.

    El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, assenyala que “les persones podem posar-nos a l'ombra o encendre l'aire condicionat, però les plantes no tenen un altre remei que suportar aquesta calor inusual. Els agricultors i ramaders estem adoptant totes les mesures que estan a les nostres mans per a minimitzar els minvaments de producció però després no podrem repercutir aqueixos sobrecostos en el preu final”.

    Pujar