elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'OMS alerta sobre els riscos d'atallar la vacuna contra el coronavirus

Arxiu
Arxiu
  • L'Organització Mundial de la Salut considera que aquesta ha d'aprovar-se en funció dels resultats obtinguts en la fase 3 dels assajos clínics

Tots anhelem l'esperada vacuna que frene l'onada de contagis per coronavirus tant al nostre país, un dels més afectats d'Europa i, en el món sencer.

Davant possible solució aquesta solució que podria erradicar la pandèmia, L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que una vacuna contra el covid-19 només hauria d'aprovar-se en funció de les dades obtingudes en la fase 3 dels assajos clínics.

Així ho estan demanant els científics de tot el món a les agències reguladores i a les companyies, segons va dir en una roda de premsa, la científica de l'OMS, Soumya Swaminathan, qui va revelar que entre els criteris acordats d'alguns països on s'investiguen vacunes experimentals està el nivell d'eficàcia que hauria de tindre. Aquesta hauria de ser de, almenys, un 50% i, preferiblement, més alta: “Idealment no volem una vacuna amb menys del 30% d'eficàcia que reba aprovació”.

En la seua intervenció, també va advertir que una vacuna prematura dificultaria continuar amb els assajos clínics aleatoris. El risc de començar a utilitzar una vacuna que no ha sigut estudiada correctament o aprovar-la amb una eficàcia massa baixa “no faria el seu treball de posar fi a aquesta pandèmia”.

L'experta assegura que el més important és que “les decisions es prenguen en funció del que diu la ciència i comptar amb un grup de científics que no siga influenciat per gens d'interés, que analitze les dades i recomane si una vacuna ha de ser aprovada”.

A la seua mateixa vegada, el director d'Emergències de l'OMS, Mike Ryan, va explicar que es necessiten els resultats d'eficàcia i seguretat d'aquests estudis perquè “si comencem a vacunar a milions de persones molt ràpid podem passar per alt alguns efectes adversos”, que podrien, en el pitjor dels casos, empitjorar la situació actual marcada pel coronavirus.

La Xina i Rússia, les primeres

D'una banda, Rússia ha anunciat que té llista de vacuna malgrat acabar d'entrar és la tercera fase dels assajos clínics i anuncia que es prepara per a vacunar a la seua població. Mentrestant, la Xina ha començat a subministrar-la a aquells que considera treballadors essencials tenint avançades les investigacions de dues vacunes que no han acabat la fase 3.

A Espanya podria arribar al desembre

En la jornada del passat dilluns, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va repassar en un mitjà de comunicació l'actualitat que envolta al coronavirus i va manifestar el seu desig que Espanya poguera tindre la vacuna que s'està desenvolupant a Oxford, per al mes de desembre, “sempre que supere el procediment i les proves pertinents”.

"Farem una acció conjunta de compra amb Europa, fer un repartiment equitatiu", va dir en la seua intervenció. A més, va confirmar que s'estan duent a terme un altre tipus de negociacions en cas que aquesta opció falle.

Pujar