elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les llimones, el gran aliat contra l'escalfament global

Les llimones, el gran aliat contra l'escalfament global
  • Cada arbre de llimones i aranges absorbeix 26,2 quilos a l'any de diòxid de carboni, responsable de l'escalfament global

Els darrers huit anys han estat els més càlids des que es va iniciar el registre modern de la temperatura del planeta, segons l'Institut Goddard d'Estudis Espacials (GISS) de la NASA. De fet, conforme a aquesta institució, la Terra va estar el 2021 prop d'1,1 °C per sobre de les dades anotades el 1880, quan van començar els primers mesuraments precises del clima. Per això, cada cop té més importància el Dia Mundial de l'Acció davant l'escalfament terrestre, celebrat tots els 28 de gener, l'objectiu del qual és conscienciar de les conseqüències de l'augment de la temperatura mitjana i la transcendència d'adoptar una postura sostenible i respectuosa amb el medi ambient, valors des de fa temps implantats pel sector de la llimona a Europa, que s'ha alçat com un aliat eficaç contra el canvi climàtic.

I és que aquest cítric és un fixador excel·lent de gasos d'efecte hivernacle. Per exemple, a Espanya captura 360.550 tones de diòxid de carboni (CO2) a l'any, xifra equivalent a la contaminació que causen 140.000 cotxes de gasoil recorrent 20.000 km. Això és perquè disposa d'un bosc de llimoners que supera els 15 milions d'exemplars, on cada arbre absorbeix 26,2 kg anuals de CO2, segons l'estudi 'Premta de carboni del sector de la llimona espanyola' elaborat per l'Associació Interprofessional de Llimona i Pomelo d'Espanya (AILIMPO).

El diòxid de carboni o C02 és un dels gasos d'efecte hivernacle que contribueix més a l'escalfament global, ja que s'endinsa a l'atmosfera a través de la crema de combustibles fòssils (carbó, gas natural o petroli), residus sòlids i materials biològics. També per certes reaccions químiques, com la producció de ciment. A més, segons l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), és el responsable de més del 53% de la pujada generalitzada dels termòmetres i el 80% roman a l'atmosfera fins a 200 anys després de la seva emissió.

Pròxim a l'estratègia “De la Granja a la Taula”

La fixació de gasos d'efecte hivernacle és determinada per les diverses tècniques que apliquen els productors de llimona a Europa. Així, l'increment de la superfície ecològica al llarg de la darrera dècada ha col·laborat a reforçar la captura de CO2. “A part, aquest tipus de cultius procedeixen d'una agricultura que conserva i protegeix la biodiversitat en fomentar la plantació de bardisses i arbratge i suprimir productes de síntesi que afecten la fauna que envolta les explotacions i la cadena alimentària”, declara José Antonio García, director d'AILIMPO.

D'aquesta manera, el sector de la llimona a Europa és proper a la meta de l'estratègia "De la Granja a la Taula" del Pacte Verd europeu, que té com a objectiu que el 2030 el 25% de les explotacions siguin ecològiques. Espanya ja ha adaptat aproximadament 8.300 hectàrees a aquest efecte, segons el Ministeri d'Agricultura, fet que suposa més del 17% de la superfície de llimona. La dada és molt rellevant, ja que els productors espanyols van aportar durant la campanya 2020/21 passada el 65% (1.100.470 tones) de la llimona comunitaria, segons dades d'Eurostat.

Aquestes i altres característiques de la llimona d'origen europeu són difoses per l'Associació Interprofessional de Llimona i Pomelo (AILIMPO) a la campanya d'informació Welcome to the Lemon Age, que compta amb el suport de la Unió Europea, amb la finalitat de fomentar-ne el consum entre les noves generacions de consumidors d?Alemanya, França i Espanya; i que es valorin i apreciïn més propietats diferenciadores com, per exemple, la seua qualitat, frescor, sostenibilitat, traçabilitat i seguretat alimentària respecte a les llimones extracomunitàries.

Pujar