elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La llei valenciana d'Igualtat contempla una hora extra per a l'home que opte per la criança

La llei valenciana d'Igualtat contempla una hora extra per a l'home que opte per la criança
  • La norma presentada per Oltra contempla mesures per a “el gènere infrarepresentat”

La Generalitat Valenciana ha donat a conèixer la nova Llei d'Igualtat de la mà de la vicepresidenta, Mónica Oltra, una norma que s'adapta a la societat valenciana del segle XXI i que pretén “lluitar contra la bretxa salarial, però també la bretxa en les cures adoptant mesures de acció positiva respecte a el gènere infrarepresentat".

Amb la nova llei, el govern valencià busca impulsar "un canvi de paradigma i transformació feminista de la societat", que afecta especialment les dones "però no sols a elles".

Igualtat real

El avantprojecte de llei suposa "una aposta per una igualtat real entre homes i dones", que permeti tant la incorporació de dones a professions tradicionalment masculinizadas, com la presència de homes en espais majoritàriament feminitzats, a més de introduir un mòdul sobre igualtat de gènere en aquells cicles de formació professional on els homes són majoria.

"Els homes també han trobat espai i implicar-se en les polítiques de les cures, i per això aquest projecte normatiu fomenta la discriminació positiva per a ells", ha explicat la vicepresidenta, qui ha apuntat que amb aquest objectiu es contempla que la Administració pugui "ampliar les reduccions horàries per a la criança i les cures, quan el demani el gènere infrarepresentat".

Bonificacions a empreses

Així mateix, es contempla aplicar una bonificació fiscal a les empreses que incloguin mesures de compensació positiva a el gènere infrarepresentat, i en el àmbit de la corresponsabilitat es proposa ampliar la universalitat a tota la xarxa de 0 a 3 anys, atenció extracurricular complementària en infantil i primària i la promoció de la provisió universal i pública de les cures a través del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

La elaboració de una estratègia de usos del temps i corresponsabilitat, i premiar en la contractació pública a les empreses que fomentin les jornades de 32 hores són unes altres de les mesures que inclou la llei.

Canvi de paradigma

Oltra ha assenyalat que la llei també vol impulsar "la necessitat de un canvi de paradigma productiu, que permeti avançar cap a la economia de les tres C", i per aquest motiu s'avança en el reconeixement del treball domèstic i les cures, "tenint en compte el seu valor a la hora de dissenyar les polítiques i els pressupostos públics".

En aquest sentit, ha esmentat mesures com a incentius fiscals per a aquelles persones que contractin de manera indefinida a persones afiliades en el sistema especial de empleades de llar, o posar fi a la externalització de els serveis de neteja, alimentació i bugaderia de els centres sanitaris, educatius i de serveis socials de caràcter públic.

La vicepresidenta ha apuntat que en aquesta línia també es planteja que les empreses o entitats del sector hoteler que externalitzin els serveis de cuina, neteja i bugaderia no puguin participar en els procediments de contractació pública, ni rebre ajudes o subvencions públiques.

Així mateix, la Generalitat es compromet a fomentar la millora de les condicions de salut laboral de les cambreres de pis, així com el equipament de les habitacions de hotel amb mobiliari que eviti les malalties professionals en aquest col·lectiu.

Lluita contra la bretxa salarial

La vicepresidenta ha indicat que un altre de les fites de l'avantprojecte de llei és les mesures per a lluitar contra la bretxa salarial, establint que les empreses amb més de 50 persones treballadores que vulguin contractar amb la Administració o rebre fons públics, deuran de publicar les seves taules salarials per gènere i edat.

Oltra ha explicat que també fixa que el Consell i les llistes electorals valencianes hagin de ser paritàries per llei i s'estableix que, en el cas de existir igualtat de capacitació, s'haurà de donar prioritat al sexe infrarepresentat en aquells cossos, nivells i categories de la Administració en els quals la seva representació sigui inferior al 40%.

Les normes hauran de comptar totes amb un informe de impacte de gènere, i la perspectiva de gènere serà present en les polítiques de medi ambient, agricultura i habitatge.

La vicepresidenta ha assenyalat que de aquesta manera es considerarà el habitatge com una eina per a lluitar contra la feminització de la pobresa, "garantint a les dones el dret preferent en el accés als habitatges de promoció pública".

D'altra banda, en el àmbit sanitari es garanteix la humanització de la gestació i el part, establint la obligació de informar les dones de les diferents opcions de part; es garantirà el acompanyament en aquells casos de mort natal i perinatal; així com el repartiment de productes de gestió menstrual en els col·legis.

Pujar