elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

'Llegim paisatges' fomenta la literatura d'autors que descriuen paisatges valencians

'Llegim paisatges' fomenta la literatura d'autors que descriuen paisatges valencians
  • És la proposta estiuenca de la Generalitat per fomentar la lectura en biblioplatges i bibliopiscines

  • Carmen Amoraga ha assenyalat que la campanya proposa llegir, però també descobrir petits paradisos del territori valencià

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport proposa aquest estiu llegir obres d'autors valencians que descriuen en els seus textos paisatges valencians.

'Llegim paisatges' és una campanya de foment lector que es posarà en marxa en alguns punts de lectura que s'instal·len a les platges i a les piscines. La Generalitat distribuirà llibres amb una antologia de dotze autors valencians actuals que en les seues pàgines descriuen i recreen espais del territori valencià.

L'objectiu és convidar a llegir aquestes obres que incideixen sobre el paisatge valencià des de punts de vista realistes o imaginaris i acostar els ciutadans a la literatura que han fet autors locals.

A través de la selecció de textos, es descobreixen les Illes Columbretes, de la mà de Vicent Usó, amb 'El temps i la boira'; el Penyagolosa, amb 'La sega', de Martí Domínguez, i les Vil·les de Benicàssim, de Manuel Vicent, amb 'Pascua y naranjas'.

'El tramvia groc', de Joan Francesc Mira, ens porta al camí Reial de València a Xàtiva i Manuel Baixauli a les maresmes de Sueca, amb 'L'home manuscrit'. Toni Cucarella va més enllà i ens anima a descobrir què queda del barri de les Eretes de Xàtiva amb 'Quina lenta agonia, la dels ametlers perduts'.

Alguna cosa pareguda fa Isabel-Clara Simó amb 'Júlia', ambientada en la revolució industrial d'Alcoi, i Vicente Molina Foix, que situa 'El jove sense ànima' a Alacant. La poesia de Josep Piera i Gaspar Jaén i Urban ens acosten a la Drova, a la Safor, en 'El temps trobat', i al palmerar d'Elx, en 'La festa i territoris'.

Alfons Cervera ens repta a descobrir quins paisatges reals de la comarca dels Serrans s'amaguen darrere dels territoris de ficció de Los Yesares en 'Esas vidas' i 'En la orilla', de Rafael Chirbes, es desenvolupa al poble imaginari de Misent, a la Marina Alta.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha assenyalat que 'Llegim paisatges' proposa llegir, però també descobrir xicotets paradisos del nostre territori a través de la literatura".

"Volem recordar que cal llegir en qualsevol estació de l'any, però sabem que a l'estiu hi ha més temps lliure i quina millor manera d'ocupar-lo que llegint", ha afirmat.

El material de la campanya ha arribat a les biblioplatges i als punts de lectura de les piscines municipals d'una trentena de municipis de la Comunitat Valenciana.

'Llegim paisatges' és una campanya de foment de la lectura que comparteix web amb la campanya de l'any passat "Viatja llibre/Viatja lliure", en la qual es recomanaven rutes turístiques per les cases museu d'escriptors valencians. En l'adreça www.viatjallibre.com es pot consultar tota la informació respecte a aquesta iniciativa, que es completarà amb més autors valencians.

La Generalitat té actiu el Pla valencià per al foment del llibre i la lectura, des del qual organitza i coordina activitats que fomenten els hàbits lectors en la ciutadania.

Pujar