elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER

L'IVO lidera un assaig clínic amb virus oncològics en pacients que resistixen els tractaments convencionals

L'IVO lidera un assaig clínic amb virus oncològics en pacients que resistixen els tractaments convencionals
  • En 2023, l'Institut Valencià d'Oncologia va atendre a prop de 31.000 pacients

MÉS FOTOS
L'IVO lidera un assaig clínic amb virus oncològics en pacients que resistixen els tractaments convencionals - (foto 2)
L'IVO lidera un assaig clínic amb virus oncològics en pacients que resistixen els tractaments convencionals - (foto 3)

La Fundació Institut Valencià d'Oncologia (IVO), va atendre a prop de 31.000 pacients oncològics en 2023. Una patologia que segons xifra la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), es va situar com una de les les principals causes de morbi-mortalitat a Espanya en 2023, aconseguit els prop de 280.000 nous casos.

Activitat assistencial

Entre els pacients tractats en 2023, 7.211 van ser pacients nous i 23.602 prevalents (en procés de tractament o seguiment de la malaltia). Els tumors més freqüents van ser els de l'aparell urinari i genital masculí (1.365), tumors malignes de mama (1.281), de l'aparell respiratori (684), de l'aparell digestiu (637), tumors en genitals femenins (248), de cap i coll, (205), o melanomes (193).

A tancament de 2023 el centre monogràfic valencià va realitzar 4.770 intervencions quirúrgiques oncològiques, de les quals prop de 450 es van realitzar amb el robot Da Vinci Xi. Així mateix, el centre va atendre 128.472 consultes externes, quasi 6.000 més que l'exercici anterior. L'IVO va realitzar prop de 24.000 revisions per al diagnòstic precoç del càncer, sent les més freqüents les ginecològiques i de mama, i les de pròstata. Per a això l'IVO compta amb un equip de més de 600 professionals especialitzats en l'atenció al pacient oncològic i una dotació tecnològica d'última generació.

Activitat investigadora: avanços i reptes per a 2024

En l'últim any l'IVO ha presentat noves opcions terapèutiques de la mà de la investigació clínica, com explica el cap del Servici d'Oncologia Mèdica de l'IVO, el Dr. Ignacio Gil-Bazo. En este sentit, en les pròximes setmanes el centre oncològic valencià liderarà un assaig clínic amb “virus oncolíticos” en pacients que han presentat resistència a tractaments convencionals: “Per primera vegada en l'IVO tractarem a un grup de pacients amb una estratègia pionera, de moment disponible en molt pocs centres altament especialitzats, que podria resultar especialment activa en pacients en els quals els tractaments convencionals no han resultat eficaços”, expliquen des de l'IVO.

L'assaig estudiarà la resposta a l'administració de virus oncolíticos, un tipus de virus que empra la seua capacitat d'infectar cèl·lules per a afectar selectivament les cèl·lules tumorals i activar el sistema immune enfront d'elles”, explica el també director científic de l'IVO.

Al costat dels nous assajos clínics, el Dr. Gil-Bazo situa l'ús d'anticossos conjugats amb fàrmacs entre les principals línies d'investigació que actualment s'aborden en l'IVO: “Encara que es tracta d'una teràpia que ja està disponible per a en alguns casos de càncer de mama, està demostrant un gran potencial en tumors com el de pulmó, millorant els resultats en pacients que han sigut tractats amb altres estratègies i el tractament ha deixat de funcionar. Esta modalitat terapèutica permet emprar tots els avantatges de la quimioteràpia i les de les teràpies dirigides de manera conjunta, per a afectar molt selectivament a les cèl·lules canceroses, reduint potencialment els efectes adversos”.

Amb una dilatada trajectòria en matèria d'investigació, l'IVO ha col·laborat en la majoria dels assajos clínics de nous fàrmacs contra el càncer comercialitzats en els últims anys. En 2023 l'IVO va participar en 173 assajos clínics tant d'àmbit nacional com internacional, en els quals han col·laborat prop de 1.000 pacients del centre. En este sentit el Dr. López-Guerrero, cap de Servici de Biologia Molecular de l'IVO recorda el compromís de la institució amb la investigació, entenent-la com “un pilar bàsic” en el procés del maneig clínic del pacient amb càncer: “Cada pacient és diferent i la investigació ens ajuda a entendre més la malaltia, tant a nivell molecular, com en relació amb les respostes als diferents tractament, que requerixen d'un abordatge més integral, analitzant tot tipus de dades del pacient i del propi tumor, així com de les diferents proves diagnòstiques a les quals s'haja pogut sotmetre el pacient”.

El Biobanc de l'IVO, el primer a Europa a obtindre l'acreditació internacional ISO20387, compta amb més de 200.000 mostres biològiques de pacients emmagatzemades en condicions de qualitat per al seu ús en investigació. Durant 2023, ha atés sol·licituds de mostres i realitzats servicis per als investigadors cedint un total de 290 pacients per a estudis en diversos tipus de càncer.

Els beneficis de la robòtica en els procediments quirúrgics oncològics

Com recorda el Dr. Rafael Estevan, coordinador de l'Àrea Quirúrgica i cap de Servici de Cirurgia General i Digestiva de l'IVO, “la cirurgia constituïx una part fonamental en el tractament dels tumors ja que en un percentatge molt alt dels casos el cirurgià aconseguix que el pacient quede lliure de malaltia després del seu pas pel quiròfan”.

En este sentit, la generalització de la cirurgia laparoscòpica, de la cirurgia radioguiada i de la cirurgia robòtica ha suposat una disminució de l'agressivitat quirúrgica i un refinament en la tècnica de resecció dels diferents tumors. En el cas de l'IVO, el centre ha superat les 1.000 intervencions amb el robot Da Vinci Xi, consolidant-se, a més, com a centre de referència per a la formació en robòtica de cirurgians, tant a nivell nacional com internacional.

Entre els avanços de la cirurgia, el Dr. Estevan posa el focus en les “estratègies multidisciplinàries de tractament per a la preservació de l'òrgan en el cas del càncer de recte quan l'alternativa del tractament quirúrgic suposa l'amputació del recte amb el seu aparell esfinteriano i la conseqüent seqüela d'una bossa de colostomia definitiva”.

Oncologia Radioteràpica

Juntament amb la cirurgia i l'oncologia mèdica, l'oncologia radioteràpica constituïx una part integral de l'equip multidisciplinari i de la investigació en el tractament del càncer. En 2023 l'IVO va tractar a més de 3.000 pacients amb esta tècnica de radiació, sent els tumors de mama, pulmó, pròstata, tumors digestius i de l'esfera otorrinolaringòloga (ORL), els més beneficiats.

Entre els avanços, el Dr. Leoncio Arribas, cap del Servici d'Oncologia Radioteràpica de l'IVO destaca “la qualitat de la imatge obtinguda amb els sistemes de posicionament, que ens permet administrar dosis elevades de radiació amb mínim impacte sobre el teixit sa demostrat millorar els resultats de curació en funció de cada tumor amb menors efectes secundaris”. En eixa mateixa línia explica que la radioteràpia adaptativa és ja una realitat, “amb el que podem limitar encara més la dosi que arriba als teixits sans”.

Institut Valencià d'Oncologia, IVO

La Fundació Institut Valencià d'Oncologia, IVO, és un centre monogràfic especialitzat en l'assistència al pacient amb càncer. L'IVO és una entitat privada sense ànim de lucre, el patrimoni i els recursos del qual es destinen íntegrament a la lluita contra el càncer en tots els seus vessants: prevenció, diagnòstic, tractament, investigació i docència.

Per quart any consecutiu, l'IVO se situa entre els 100 millors centres oncològics del món, segons es desprén de l'última classificació publicada per la revista nord-americana Newsweek. El rànquing, que en l'especialitat d'Oncologia distingix un total de 300 centres de tot el món entre públics i privats, està encapçalat pel MD Anderson Cancer Center (Houston) i el Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York.

 

Pujar