L'Institut Valencià de Cultura augmenta un 5,57% les subvencions per al foment de les arts escèniques
L'import total de les subvencions s'ha incrementat un 5,57% respecte a la convocatòria de 2016, apujant a un total de 2.006.000 euros.
Cultura ha atés una reivindicació històrica del sector, amb la publicació d'aquestes ajudes durant el primer trimestre de l'any.
L'Institut Valencià de Cultura ha publicat al DOGV la resolució per la qual es convoquen les subvencions per al foment de les arts escèniques dirigides als sectors del teatre i del circ. Es tracta d'un total de 2.006.000 euros, és a dir, un 5,57% més que l'any passat, que es distribuiran en huit modalitats d'ajuda.
La Generalitat pretén per mitjà d'aquestes subvencions contribuir al manteniment i la consolidació de companyies i grups teatrals i de circ de caràcter professional; al desenvolupament i promoció de qualsevol tipus d'activitats, festivals i certàmens, i al foment de la creativitat escènica i la seua difusió, així com també la cooperació amb altres agents i entitats culturals en el sector del teatre i el circ, d'àmbit públic o privat. El fi últim del suport al sector del teatre i el circ és que la ciutadania puga disposar d'una oferta diversificada i de qualitat.
Es tracta de les ajudes emmarcades en el Pla de xoc de les Arts Escèniques de 'Fes Cultura', amb què Cultura de la Generalitat pretén realitzar una gestió més eficient i de major impacte en la política cultural valenciana, la qual cosa constitueix una aposta decidida pel sector i el foment de les programacions. A més, Cultura ha atés una reivindicació història del sector, amb la publicació d'aquestes ajudes durant el primer trimestre de l'any.
En aquest sentit, el conseller Vicent Marzà ha explicat que "intentem any rere any treballar conjuntament amb el sector i prova d'això són exemples com l'augment ben considerable a la creació de literatura escènica, amb un augment del 300% respecte a 2015 i d'un 50% respecte a l'any passat. O les ajudes a festivals i mostres que augmentenun 90% respecte a 2015 i un 8% respecte a 2016. Sabem que aquesta progressió ha de ser contínua, volem treballar conjuntament amb les arts escèniques per consolidar el sector i aquestes ajudes són una mostra més dels esforços i de tot el que queda per fer".
Huit modalitats d'ajuda
Les huit modalitats convocades són les ajudes a la creació de literatura escènica, ajudes a la producció per a un muntatge concret i ajudes a gires, ajudes a projectes emergents de producció d'un muntatge concret, ajudes a la programació en sales d'exhibició, ajudes a entitats sense ànim de lucre, ajudes a la formació, investigació i edició, i ajudes per a la realització de festivals i mostres.
En concret, les ajudes a la creació de literatura escènica tenen com a finalitat potenciar la creació d'autors i autores que desenvolupen la seua activitat en l'àmbit competencial de la Generalitat, tant en castellà com en valencià, als efectes de la seua possible producció o posada en escena. Aquestes subvencions comptaran amb un import total de 36.000 euros i la quantia individualitzada màxima serà de 3.000 euros.
La modalitat d'ajudes a la producció de teatre o circ, per a un muntatge concret, té com a finalitat el suport a la tasca creativa i l'increment qualitatiu dels espectacles escènics en l'àmbit competencial de la Generalitat, per a possibilitar una oferta diversificada i de qualitat consistent en la producció d'un muntatge, incloent-hi l'estrena de l'espectacle que haurà de tindre lloc, com a màxim, dins del primer trimestre de 2018. Aquestes ajudes compten amb un import màxim de 695.000 euros, i la quantia individualitzada màxima serà de 40.000 euros.
La modalitat d'ajudes a gires d'empreses de teatre i circ tenen com a finalitat el suport a l'exhibició i distribució de fins a tres muntatges teatrals o circenses produïts en l'àmbit competencial de la Generalitat, amb l'objectiu de facilitar la seua presentació i comercialització a l'Estat espanyol i a l'estranger. Els espectacles proposats per a la gira hauran d'haver sigut estrenats després de l'1 de gener de 2014. Esta modalitat comptarà amb 250.000 euros i l'import individualitzat màxim podrà apujar als 25.000 euros.
Pel que fa a les subvencions a projectes emergents de producció escènica, per a un muntatge concret, dotades amb 125.000 euros i una ajuda individualitzada màxima de 20.000 euros, tenen com a finalitat possibilitar la creació de produccions de teatre i circ a companyies professionals de recent creació, així com a professionals que, sense disposar d'una estructura empresarial estable i amb activitat continuada, decideixen posar en marxa de forma puntual un projecte de producció.
Així mateix, la modalitat d'ajudes a la programació en sales d'exhibició disposarà de 525.000 euros i una quantia màxima individualitzada de 90.000 euros. Aquestes subvencions tenen com a objectiu incrementar la quantitat i qualitat de la programació regular i estable d'espectacles de teatre, dansa i circ en sales d'exhibició, sent l'objecte de subvenció els caixets o imports abonats a les companyies professionals amb motiu de la seua contractació per a l'exhibició en la sala en l'exercici de 2017.
Pel que fa a les subvencions a entitats sense ànim de lucre, tenen com a finalitat potenciar les activitats de teatre i circ que realitzen les associacions i entitats sense ànim de lucre, especialment les federacions o agrupacions, que es troben implantades en l'àmbit competencial de la Generalitat. Es considera que aquestes contribueixen a promocionar, difondre i consolidar el teatre i el circ, especialment el de caràcter professional, sent l'objecte de subvenció les activitats exercides per les associacions i entitats sense ànim de lucre durant l'exercici de 2017 i que incideixen en els sectors del teatre i circ professionals. Aquesta modalitat disposarà de 125.000 euros i l'import individualitzat màxim serà de 20.000 euros.
Pel que fa a la modalitat d'ajudes a la formació, investigació i edició, dotades amb un total de 25.000 euros i un import individualitzat màxim de 5.000 euros, tenen com a finalitat potenciar el reciclatge, la formació i la investigació de professionals del teatre i el circ que realitzen la seua activitat en l'àmbit competencial de la Generalitat, així com possibilitar l'edició i la difusió general de les arts escèniques (treballs d'investigació, literatura dramàtica, revistes d'arts escèniques, etc.).
Finalment, es preveu la modalitat d'ajudes per a la realització de festivals i mostres escèniques a fi d'incrementar qualitativament i quantitativament la seua realització, de caràcter temàtic o monogràfic, i que es diferencien de la programació regular anual d'arts escèniques del sol·licitant, a fi d'aconseguir una major projecció, presència i difusió de les arts escèniques al territori valencià, en l'exercici de 2017. Aquesta modalitat comptarà amb 225.000 euros i la seua quantia individualitzada màxima serà de 50.000 euros.