elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Lima insisteix a limitar els preus dels aliments bàsics i creu que el bo social és “insuficient”

  • El ple de la setmana vinent acollirà el debat de la Llei d'Habitatges Col·laboratius, la de Participació i el decret llei sobre Assetjament Immobiliari

La síndica de Unides Podem en Les Corts Valencianes, Pilar Lima, ha insistit hui en la necessitat de definir una cistella de la compra bàsica amb aliments essencials que han de rebaixar o congelar els seus preus com a mesura perquè el conjunt de les famílies puguen afrontar la inflació, i ha explicat que el bo social de 30 euros que està impulsant el Consell és “insuficient”.

Lima, després de l'última Junta de Portaveus de la legislatura, ha recordat que aquesta ajuda no seria compatible amb la Renda Valenciana d'Inclusió i el seu cost el sufragarien en 95 per cent la Generalitat i en 5 per cent les grans distribuïdores.

La síndica ha advertit que la proposta del Consell “reconeix el que venim denunciant des de Unides Podem fa setmanes i que visibilitzem mitjançant una PNL registrada en les Corts: que els preus abusius dels aliments bàsics estan col·locant en una situació molt complicada a moltíssimes famílies” i ha alertat que la proposta “pot pal·liar el problema de manera temporal, però és insuficient per a afrontar la dramàtica situació en la qual estem immersos”. En qualsevol cas, ha garantit que “qualsevol mesura que ajude les famílies en situació de vulnerabilitat a accedir a productes i aliments bàsics comptarà amb el nostre suport”.

Lima ha recordat que la llei de Comerç a Espanya “diu que es poden intervindre els preus màxims de productes bàsics, per tant, en un moment de necessitat urgent la prioritat ha de ser limitar el cost d'aliments essencial encara que això implique retallar marges de beneficis” i ha afegit que “si les grans plataformes de distribució no fan el pas i no comencen a reduir el preu d'aliments bàsics i frescos per a les famílies en situació de vulnerabilitat, el Govern ha d'adoptar mesures i la Generalitat hauria d'exigir la seua aplicació immediata”.

D'altra banda, Lima ha destacat que l'últim ple de la legislatura abordarà la creació de dues eines molt importants en matèria d'habitatge que situen a la Comunitat Valenciana a l'avantguarda d'aquesta matèria: el Decret llei sobre Assetjament Immobiliari i la Llei d'Habitatges Col·laboratius.

Així, ha al·ludit al projecte de llei d'Habitatges Col·laboratius, el debat dels quals acull el ple la setmana vinent i ha emfatitzat que la nova norma “ens permetrà impulsar una alternativa residencial i residencial en la Comunitat, una nova manera de viure on prima el comuna sobre el privat, on el dret a la propietat no opera sota les regles de l'especulació immobiliària i obri la porta a dinàmiques cooperatives sense ànim de lucre enfocades a combatre la precarietat i la soledat en totes les etapes de la vida, però sobretot en la vellesa”.

Així mateix s'ha referit al decret sobre l'assetjament immobiliari, el Decret llei 3/2023, de 17 de febrer, del Consell, pel qual s'adopten mesures urgents per a fer front a les situacions de vulnerabilitat i emergència residencial en la Comunitat Valenciana, que s'abordarà també en ple.

En aquest sentit, ha indicat que la norma “és el resultat d'una lluita social i una eina per a protegir les famílies en situació de vulnerabilitat davant un el context d'encariment de la vida que té especial incidència en l'àmbit immobiliari a causa de la pujada exponencial dels lloguers i una pujada dels tipus d'interés que té impactes sobre les hipoteques”.

Així, ha abundat en què suposa “una resposta contundent enfront de conductes encaminades a l'assetjament de les famílies per part de fons voltor i per part de grans propietaris perquè abandonen els seus habitatges” i ha recordat que introdueix multes de fins a 950.000 euros per a sancionar les conductes de fustigació immobiliària, a més d'un sistema d'inspecció per a garantir el compliment de la normativa, així com la creació d'un registre de grans forquetes per a aportar informació sobre la seua activitat immobiliària, que redundarà en una major transparència.

Per part seua, la portaveu adjunta del grup parlamentari, Estefanía Blanes, s'ha referit al debat de la llei de Participació Ciutadana i Foment de l'Associacionisme, que produirà també la setmana vinent en el ple, i que “naix amb el clar compromís del Govern valencià d'implicar la ciutadania en els assumptes públics”. Blanes ha posat en valor el model col·laboratiu del qual parteix la futura llei, un procés d'elaboració que “ha comptat amb un ampli procés participatiu”. Entre les principals novetats que aporta la llei destaca la desaparició del límit d'edat per a participar en els assumptes públics, el reforç de la formació en participació i la creació d'un nou Consell de Persones Valencianes en l'Exterior per a afavorir el seu retorn.

D'altra banda, quant a la impossibilitat de renovar la composició de diversos òrgans estatutaris, la portaveu adjunta ha criticat que “el que evidencien els fets és que mai va haver-hi voluntat de consens per part del Partit Popular. Ara hauran de donar explicacions de per què prefereixen mantindre els mandats caducats i no han atés la seua responsabilitat com a càrrecs electes per a renovar els òrgans que els correspon, s'han de responsabilitzar de la seua política inexplicable de bloqueig permanent”.

Pujar