elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'estiu finalitza amb un centenar d'accidents en platges i piscines

L'estiu finalitza amb un centenar d'accidents en platges i piscines

    Els serveis d'emergències sanitàries de la Conselleria de *Sanitat Universal i *Salut Pública, han atés a un total de cent persones per accidents aquàtics en platges, piscines, basses i rius de la Comunitat Valenciana, durant els mesos d'estiu, concretament, des de l'1 de juny fins al 31 d'agost.

    Per províncies, el 54% dels incidents atesos pel personal del Servei d'Ajuda Mèdica Urgent (SAMU) i de les unitats de Suport Vital Bàsic (SVB) s'han produït en la d'Alacant, el 24% en la de València i el 22% en la de Castelló.

    Quant al mitjà aquàtic, el 68% dels accidents han tingut lloc a les platges, el 27% en piscines i el 5% en espais naturals.

    El 84% de les persones assistides eren adults. D'aquests, el 66,7% tenien més de 60 anys. Per sexe, el 65,5% eren homes i el 34,5% dones. El 75% dels casos dels adults s'han produït en platges, el 20% en piscines i el 5% al mig natural.

    Quant als xiquets, suposen el 16% del total d'assistències. El 63% dels accidents aquàtics en els quals es van veure implicats menors d'edat, van tindre lloc en piscines, el 6% en platges i el 6% al mig natural.

    Del centenar d'accidents aquàtics atesos en aquest període, en 58 ocasions els serveis mèdics van aconseguir estabilitzar als banyistes i van ser traslladats al centre hospitalari corresponent per a la seua recuperació. Els 42 casos restants corresponen a persones que van morir per ofegament.

    Augmenten els ofegaments

    Els ofegaments s'han incrementat un 23% respecte al mateix període de 2019. El 69% s'ha produït a les platges, el 26% en piscines i el 5% en espais naturals. Per províncies, el 52,4% dels ofegaments van tindre lloc en la d'Alacant, el 21,4% en la de València i el 26,2% en la de Castelló.

    El 90% de les persones que han mort per ofegament eren adults i el 10% menors; 38 i 4, respectivament. Dels adults, el 73,6% del total tenien més de 60 anys. Per sexe, el 79% eren homes i el 21% dones. Respecte al lloc on han tingut lloc els ofegaments, el 76,4% correspon a platges, el 21% a piscines i el 2,6% a espais naturals. Quant als xiquets, dels 4 que van morir, no va haver-hi cap cas d'ofegament en platja, 3 van ocórrer en piscina i 1 al mig natural.

    Després de l'anàlisi de les dades, cal destacar que el perfil del banyista que mor ofegat és home, major de 60 anys, l'ofegament es produeix en platges i fonamentalment es dóna la circumstància que es trobaven solos. Respecte als xiquets, les submersions fatals es donen majoritàriament en piscines.

    D'altra banda, quant als els incidents de submersió no fatal van augmentar en un 5,5% respecte al mateix període de 2019. Per províncies, el 55% dels *semiahogamientos correspon a la província d'Alacant, el 22% a la província de Castelló i el mateix percentatge a la província de València.

    El 67% dels *semiahogamientos en la Comunitat Valenciana s'han produït a les platges, el 28% en piscines i el 5% en espais naturals. Percentatges equivalents a les xifres donades en ofegaments; 46 i 12, respectivament.

    Del total de banyistes *semiahogados majors d'edat, el 54% eren homes i el 46% dones. De tots ells, el 60% tenien més de 60 anys. El 74% dels casos de *semiahogamiento en adults s'han produït en platges, el 19,5% en piscines i el 6,5% en espais naturals.

    Quant als xiquets, dels 12 casos amb símptomes d'ofegament, el 58% van tindre lloc en platges i el 42% en piscines.

    Recomanacions

    La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través del Servei d'Emergències Sanitàries, recomana continuar extremant les precaucions en aquests dies en què encara hi ha persones que opten per gaudir del bany o per practicar esports aquàtics.

    Els menors són un col·lectiu vulnerable i cal extremar la vigilància sobre ells. Quant a les persones d'edat avançada han d'evitar sobreesforços, ja que un infart, una pujada de tensió o un mareig s'agreugen dins de l'aigua i la capacitat de reacció disminueix. En tot cas, és important no realitzar activitats aquàtiques en solitari, perquè sempre hi haja algú que puga auxiliar i alertar als serveis d'emergències.

    Gaudir de l'aigua seguint unes mínimes normes de seguretat pot ajudar a reduir aquestes xifres. Cal recordar que un ofegament pot produir la mort, però també seqüeles greus com a lesions pulmonars o danys cerebrals irreversibles.

    En cas de presenciar un ofegament, cal avisar immediatament al 112 i, si es coneix la tècnica, és recomanable iniciar la reanimació cardiopulmonar (RCP) bàsica, fins que arriben els serveis sanitaris. Si es desconeix, els ciutadans han de saber que després d'alertar al 112, es pot aplicar el protocol mitjançant el qual un dels metges coordinadors del CICU (Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències) explica telefònicament les maniobres per a dur a terme la RCP bàsica.

    Pujar