elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'escassetat d'oli de gira-sol obliga molts productes a adaptar la seua composició

L'escassetat d'oli de gira-sol obliga molts productes a adaptar la seua composició
  • L'OCU adverteix que aquest canvi ha de ser especificat en les etiquetes del producte de manera clara

Des de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia a la fi de febrer, el preu de l'oli de gira-sol s'ha incrementat moltíssim, perquè la meitat de la producció mundial d'aquest oli procedeix d'aquests països, la qual cosa ha portat a elevar el seu preu fins a aconseguir valors pròxims a l'oli d'oliva.

“Obligats” a adaptar la composició

Tal com assenyala l'OCU, precisament l'oli de gira-sol era un ingredient habitual en molts productes, però ara, per a evitar uns sobrecostos difícilment assumibles, estan optant per canviar l'oli de gira-sol per altres alternatives de menor cost… i clar, cal informar d'això als usuaris.

Un període d'adaptació necessari

Amb una nova llista d'ingredients, cal canviar les etiquetes, imprimir-les, etc. Lògicament, els canvis d'etiquetatge suposen un cost per a les empreses… i requereixen també un temps d'adaptació.

Per aqueix motiu, i amb el vistiplau de la Comissió Europea, el Consell de Ministres va aprovar un Reial decret, que de manera excepcional, permetia als fabricants reetiquetar els seus productes per a adaptar-se d'una manera ràpida a la falta de determinats ingredients a conseqüència de la guerra a Ucraïna

Es permet utilitzar adhesius, impressió amb tinta o qualsevol sistema similar, perquè es reculla la informació actualitzada relativa als nous ingredients.

A més, poden remetre a través de codis QR o pàgines web a una major informació.

També s'ha d'anul·lar la declaració de l'ingredient substituït, tant en la llista d'ingredients com en la denominació de venda del producte, per a evitar que s'induïsca a l'error per part dels consumidors sobre la composició real del producte.

Confusió en la lineal

La veritat és que hui dia alguns productes han anat canviant les seues etiquetes, on abans usaven oli de gira-sol, ara apareixen un altre tipus de greixos (com l'oli de palma, de soja, nabina, etc.). Uns altres no obstant això encara no ho han fet, i es limiten a adhesius o impressions sobre l'etiqueta o l'envàs, com la maionesa Calvé o galetes de Cuétara.

Això en principi és legal, però així i tot, des d'OCU consideren que podrien millorar i molt aqueixa indicació.

La maionesa Calvé canvia l'oli de gira-sol pel de soja.

Avisa del canvi amb impressió amb tinta en un lateral de l'envàs (seria millor en el frontal, més evident).

S'hauria d'haver canviat la llista d'ingredients.

En el cas de les galetes Cuétara

La indicació està en el frontal de l'envàs, la qual cosa està bé

Es fa amb una tinta negra sobre fons fosc, la qual cosa impedeix la visibilitat.

La fallada és que no modifiquen la llista d'ingredients: pitjor encara, continuen mantenint el dibuix en el frontal amb la indicació de l'ús d'oli de gira-sol alt oleic… quan ara s'ha canviat aquest oli per greix de palma. Per a respectar les normes haurien d'haver-ho ocultat.

El consumidor vol saber el que menja

En resum, aquest és un recurs temporal i d'emergència, amb l'única fi que continuar oferint als consumidors la informació a la qual tenen dret no resulte massa onerós per als fabricants.

A pesar que siga legal, el seu ús no sempre està sent el més adequat, perquè exemples com els anteriors revelen que s'estan passant per alt algunes disposicions de la norma, la qual cosa poden portar a confusió a qui, per exemple, atret pel reclam de l'oli de gira-sol, les compre i es trobe que són de palma. A més, no criden prou l'atenció: idealment, la llegenda hauria d'indicar clarament, potser en caràcters més grans, que es tracta de “nova fórmula” o “nous ingredients”.

Esperem que, per damunt de tot, es continuen respectant els drets dels consumidors, tant pel que fa a la informació, com a la qualitat dels productes que comprem.

Pujar