elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'EMTRE millora la seua xarxa d'ecoparcs fixos de València invertint fins a 195.000 euros

L'EMTRE millora la seua xarxa d'ecoparcs fixos de València invertint fins a 195.000 euros
  • L'any 2020 els ecoparcs fixos de l'EMTRE van recollir 69.000 tones de residus de tota mena

L'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) ha començat el 2021 amb la posada en marxa d'una sèrie de millores en la xarxa d'ecoparcs fixos de l'àrea metropolitana de València.

Ha instal·lat noves lluminàries amb la tecnologia LED PC-Ambre, més ecològiques i eficients, i està realitzant obres en les casetes on s'emmagatzemen per al seu reciclatge els residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEEs) i els considerats perillosos pel seu alt poder contaminant.

En total, l'EMTRE ha invertit 195.000 euros en aquestes millores, dels quals 30.000 euros provenen d'una subvenció de la Diputació de València per a la instal·lació de les lluminàries.

Les noves lluminàries LED PC-Ambre s'han instal·lat en 13 dels 20 ecoparcs fixos que l'EMTRE gestiona al llarg de l'àrea metropolitana de València. Es tracta d'una tecnologia més respectuosa amb el medi ambient perquè no emet llum blava, la més contaminant des del punt de vista lumínic. Aquesta llum és la més adequada per a il·luminar espais a l'aire lliure perquè la fauna nocturna és molt sensible a la radiació de llum amb tonalitat blava i la que emeten aquestes lluminàries, d'un to ataronjat, no pertorba els seus cicles vitals. També és la més apropiada per a il·luminar zones d'interés astronòmic, ja que s'aprecia amb més nitidesa el cel nocturn.

Les millores en les casetes de recollida de RAEEs i de residus perillosos s'han dut a terme en 11 ecoparcs fixos. Aquestes construccions han de complir una normativa molt estricta per a evitar fugides i vessaments contaminants que poden perjudicar el medi ambient. En el cas dels ecoparcs més antics, era necessari adequar aquestes zones per a complir amb la normativa vigent.

En algunes d'aquestes instal·lacions només cal fer algunes modificacions en matèria de seguretat per a previndre vessaments. Però en set dels ecoparcs és necessari eliminar totalment les construccions actuals i construir noves casetes que complisquen amb tots els requisits de seguretat.

Per al president de l'EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, “aquestes millores posen de manifest la voluntat de l'EMTRE per a millorar les instal·lacions de la xarxa d'ecoparcs fixos de l'àrea metropolitana, millores que continuaran al llarg del present any.”

En el 2020, els ecoparcs fixos de l'EMTRE van recollir 69.000 tones de residus de tota mena. Les instal·lacions estan a la disposició de tota la ciutadania de l'àrea metropolitana de València de forma totalment gratuïta per a reciclar tot el que no es pot depositar en els contenidors que hi ha habitualment en la via pública, com a mobles, matalassos, pots amb restes de pintures i vernissos, enderrocs procedents d'obres domèstiques, aparells elèctrics i electrònics o restes de poda, entre altres residus.

Bonificacions al reciclatge

L'EMTRE continua estudiant fórmules per a premiar l'esforç dels ciutadans de l'àrea metropolitana que s'esforcen per reciclar correctament els residus que generen. L'última Assemblea General de l'Entitat ha aprovat, per unanimitat, crear una comissió per a estudiar la modificació de la taxa TAMER de reciclatge amb la participació de tots els grups polítics. La comissió comptarà amb l'assessorament d'experts externs i d'entitats veïnals i d'un altre tipus que aportaran la seua visió i les seues opinions per a la reforma del cobrament de la taxa.

També està a punt de llançar l'aplicació per a dispositius mòbils on quedarà registrat l'historial de visites dels usuaris als ecoparcs i la quantitat de residus que s'emporten per a reciclar. Com més i millor es recicle, major serà la bonificació que s'aplique en la taxa TAMER.

Pujar