29 de setembre de 2020 29/9/20

L'economia valenciana creix un 2,1% enguany

L'economia valenciana creix un 2,1% enguany - (foto 1)
  • La Seguretat Social va registrar de mitjana un total d'1.924.933 persones afiliades a la Comunitat Valenciana, amb un augment del 2,6% respecte al mateix mes de l'any anterior

  • L'índex de producció industrial (IPI, base 2015) va augmentar el mes de setembre passat un 2,7% en relació amb el mateix mes de l'any 2018, mentre que a Espanya aquesta taxa es va incrementar un 3,1%

L'economia valenciana creix enguany un 2,1%. És la conclusió de la Conselleria d'Economia Sostenible, "tenint en compte la mitjana de les previsions dels diferents organismes nacionals i internacionals". A més, per a l'any vinent es projecta un creixement del PIB del 1,7% en termes mitjans. Es constata així que el creixement del PIB esperat per a la Comunitat Valenciana iguala el corresponent al conjunt d'Espanya en tots dos períodes.

Segons el nou panell de Conjuntura que acaba de traure la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, durant el passat mes d'octubre, la Seguretat Social va registrar de mitjana un total d'1.924.933 persones afiliades a la Comunitat Valenciana, amb un augment del 2,6% respecte al mateix mes de l'any anterior.

Per la seua banda i també pel que fa a l'afiliació a la Seguretat Social, a Espanya el creixement va ser del 2,3%, amb un total de 19.429.993 persones afiliades.

Cal assenyalar també, com va exposar Miquel Lorente, director general d'Economia Sostenible, que tots els sectors de l'economia van mostrar taxes de variació interanual positives, exceptuant-ne el sector agrícola, que va marcar una caiguda del 2,5% respecte de l'octubre de 2018.

En canvi, el creixement més gran es registra al sector de la construcció, amb una taxa del 6,2%, el sector serveis, amb un creixement del 3,3% i la indústria, que va situar la seua taxa de creixement en el 2,0% el mes d'octubre passat.

A la Comunitat Valenciana es van registrar un total de 364.314 persones desocupades al mes d'octubre, 7.779 persones aturades menys que les registrades durant el mateix mes de l'any anterior, la qual cosa va suposar una baixada del 2,1%. Per la seua banda, a Espanya el nombre de persones desocupades va arribar a la xifra de 3.177.659 el mes d'octubre esmentat, amb una baixada de 77.044 persones respecte al mes d'octubre de l'any anterior (-2,4%).

Inflació i IPC

L'índex de preus de consum (IPC) no va experimentar cap canvi l'octubre passat respecte al mateix mes de l'any anterior. Pel que fa a les taxes interanuals de creixement dels distints grups de l'IPC, cal destacar la pujada de restaurants i hotels (2,5%), seguit d'ensenyament i aliments i begudes no alcohòliques (1,5% en ambdós grups), així com altres béns i serveis amb un creixement, respecte de l'octubre de 2018, de l'1,2%.

Per contra, els menors increments es van produir en les comunicacions, on els preus només van créixer un 0,6% interanual, seguits de mobles i articles de la llar, i sanitat, amb un creixement del 0,7% en ambdós grups.

Respecte a la Indústria, l'índex de producció industrial (IPI, base 2015) va augmentar el mes de setembre passat un 2,7% en relació amb el mateix mes de l'any 2018, mentre que a Espanya aquesta taxa es va incrementar un 3,1%.

Últimes Previsions per al 2020

Els principals organismes internacionals (FMI, OCDE i Comissió Europea) estimen un creixement de l'economia mundial del 2,9% de mitjana per a 2019. Les perspectives de creixement es moderen com a conseqüència de l'estancament de l'activitat industrial i del comerç exterior que, finalment, han debilitat l'aportació del sector serveis, encara que aquest continua mantenint un to positiu.

Per al pròxim any 2020, l'OCDE i la Comissió Europea situen el creixement mundial en el 3,0%, mentre que l'FMI projecta un creixement més gran, el 3,4%, i redueix una dècima l'anterior estimació.

El Panell de Conjuntura està disponible al següent enllaç: consultar ací.

Pujar