elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'avançament electoral paralitza la modificació de la Llei d'Espectacles Públics

L'avançament electoral paralitza la modificació de la Llei d'Espectacles Públics
  • PPCV, PSPV, Ciutadans i Vox defensen eliminar la mesura que obliga a incloure un segon metge en els bous al carrer

MÉS FOTOS
L'avançament electoral paralitza la modificació de la Llei d'Espectacles Públics - (foto 2)

L'aprovació de l'avançament electoral i la posterior dissolució de les Corts ha paralitzat una desena de lleis que no seran aprovades fins que es constituïsca el nou govern valencià. És el cas de la modificació de la Llei d'Espectacles Públics que el Partit Socialista del País Valencià (PSPV) va defensar en contra dels seus socis del Consell per a eliminar la disposició que obliga a incloure un segon metge en les festes dels bous al carrer. En aquest sentit, el PSPV va presentar una proposició de Llei que va ser signada pel Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) i Ciutadans (Cs). No obstant això, Compromís i Podemos, socis dels socialistes, no van confirmar la modificació, per la qual cosa es va posposar fins que el Consell aconseguira un acord.

Ara, una vegada paralitzada l'activitat parlamentària, els populars lamenten que el divendres passat continuara sense haver-hi un criteri del Govern, “sabent que es posposaria si s'aprovava un avançament electoral”. Així ho ha manifestat aquest matí el portaveu de campanya del PPCV, Jorge Bellver, per a qui la falta d'acord es tracta de “una actuació totalment premeditada per a no enfrontar als socis del Consell”. Segons Bellver, en les penyes taurines existeix actualment un “absolut desconcert i angoixa respecte a la situació legal”. Per això, el portaveu del PPCV ha destacat que una de les primeres proposicions de Llei que presente el seu grup parlamentari durant la pròxima legislatura serà aquesta modificació per a eliminar l'obligatorietat del segon metge que, al seu judici, és “inviable”.

El diputat nacional del PP, Óscar Clavell, també s'ha mostrat indignat davant el que ha definit com a “covardia amb la qual determinats partits actuen en aquesta qüestió, sense dir el que pensen directament”. Segons el representant polític, l'actitud del Consell ha aconseguit el “bloqueig absolut de la festa en la Comunitat”, on se celebren quasi 10.000 festejos a l'any (el 50% dels quals es realitzen en tota Espanya). 

Aquesta mateixa idea l'ha compartida la Federació de Penyes Taurines de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana, que ha assegurat que el sector taurí “ha quedat en el pitjor lloc” perquè, en la seua opinió, la modificació de la Llei d'Espectacles Públics no ha sigut una prioritat per part del Consell. Així, des de la Federació de Penyes Taurines han titllat de “innecessària i incumplible” la disposició que obliga a incloure un segon metge durant les celebracions de bous al carrer. “És una forma encoberta d'acabar amb la història cultural taurina que defineix als pobles valencians que celebren elbou al *carrer”, han indicat. De fet, la federació ha sol·licitat, amb caràcter d'urgència, la convocatòria de la Comissió Consultiva de Bous al carrer, i al mateix temps també preveu organitzar una taula redona amb tots els partits polítics de la Comunitat Valenciana “perquè se sinceren quant al futur de la tauromàquia”. 

Des de Vox també defensen la derogació del segon metge, ja que, asseguren que la mesura “entorpeix i encareix la festa i no hi ha metges especialistes en aqueix camp”. Encara que la formació de Santiago Abascal no té hui dia representació en Les Corts, asseguren que si en la pròxima legislatura aconsegueixen entrar en el Parlament valencià votarien a favor de la modificació de la llei.

Divisió d'opinions en el Consell

Per part seua, Podemos s'ha mostrat contrariat davant la urgència del PPCV per incloure la proposta en el ple que s'haguera celebrat hui. I és que encara que la mesura del segon metge es va aprovar en Les Corts a la fi de 2017, els partits van aprovar una primera modificació que va establir una moratòria de dos anys abans d'entrar en vigor, per la qual cosa la disposició no serà efectiva fins a gener de 2020. “No hi ha cap urgència perquè la moratòria no incloïa la mesura durant aquesta temporada, no hi havia cap festeig amenaçat”, assegura el diputat de Podemos en Les Corts, César Jiménez, qui rebutja que la proposta siga una prioritat. A més, recorda que la seua formació va promoure la inclusió d'aquesta disposició perquè alguns col·lectius professionals ho van demanar. “Nosaltres donem suport fer els festejos el més segurs possibles i que allà on hi haja una major afluència de públic o perillositat hi haja més elements de seguretat”, subratlla el parlamentari. 

No obstant això, la modificació de la Llei d'Espectacles Públics ha provocat divisió d'opinions dins del tripartit, ja que el PSPV s'ha mostrat contrari a la nova mesura. D'aquesta manera, els socialistes, que ja van signar la derogació del segon mèdic, reiteren que estan a favor que s'elimine perquè “no afig més seguretat i a més complica que se celebren els festejos perquè els ajuntaments no disposen de tants diners per a contractar dos metges”.Així, encara que la disposició entrarà en vigor al gener, asseguren que en el cas que continue cap avant “continuarem donant suport a l'eliminació d'aquest segon metge”.

D'altra banda, des de Compromís, que al costat de Podemos tampoc va signar la modificació de la llei, han preferit no fer declaracions sobre aquesta qüestió “per a no fer-li el joc al PP”, que segons la seua opinió, ha realitzat una roda de premsa “perquè la resta de partits ens posicionem sobre el tema”.

Pujar