elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Internet i pandèmia: dos aliats durant el coronavirus

Internet i pandèmia: dos aliats durant el coronavirus
  • La digitalització ha arribat per a quedar-se en tots els comerços i llars a causa de la pandèmia

Durant aquest últim any de pandèmia milers de ciutadans han vist les seues vides canviar. Uns canvis que han afectat la seua salut, a la seua economia i als seus hàbits de consum. De fet, en aquests últims el paper de la tecnologia i Internet ha sigut fonamental. El comparador Acierto.com analitza fins a quin punt.

I és que la crisi del coronavirus ha accelerat la digitalització de les empreses de sectors molt diversos, ha disparat les vendes online i un llarg etcètera però, perquè, es mantindran aquests hàbits a la llarga?

El trànsit puja un 50% en un any

El trànsit d'internet ha augmentat un 50% des de març de l'any passat. La pujada va aconseguir màxims històrics coincidint amb la declaració de l'estat d'alarma i altres dates significatives.

En concret, quasi dos de cada quatre espanyols afirma aprofitar més ara les possibilitats de la xarxa i que usa més aplicacions i programes que abans de la pandèmia. Això inclou l'ús de la signatura electrònica, les apps financeres i les videollamadas, per exemple. Enguany quasi el 50% ha realitzat una i ara un de cada quatre les fa diàriament.

La compra online ha sigut una altra de les grans beneficiades, ja que tres de cada quatre llars han realitzat compres online durant aquest període. I fins al 70% afirma que continuarà comprant d'aquesta manera d'ara en avant. Els productes més adquirits són l'electrònica, la moda, el material esportiu i els llibres. Encara que s'observa una caiguda quant als productes d'alimentació respecte de l'inici de la pandèmia.

L'entreteniment online, una altra de les causes

També va augmentar el nostre consum de continguts per streaming i l'ús de les xarxes socials. Quant a aquest primer, els experts consideren que el 2020 va ser l'any del streaming, perquè aquest es va situar en el centre del nostre entreteniment i de les nostres relacions socials. Sèries, pel·lícules, jocs, videollamadas, van ser la nostra millor companyia.

Actualment, i encara que el consum ha començat a normalitzar-se, no ha recuperat els nivells prepandemia ni s'espera que ho faça. Sobretot en el que concerneix a l'entreteniment i als usuaris de més edat, que superen els 55 anys i que encara no havien fet el salt a les plataformes de streaming de vídeo. Respecte a les xarxes socials, la pandèmia va augmentar el seu ús un 27%.

L'obligada digitalització de les empreses

En paral·lel, van ser moltes les empreses que es van veure obligades a digitalitzar-se a marxes forçades i en un temps rècord. En el cas de les pimes l'han fet al voltant del 70%. Fins llavors només el 14% tenia una estratègia digital o l'estava desenvolupant. Les iniciatives més comunes han sigut provar plataformes de comerç electrònic (86%) i obrir perfils en xarxes per als seus negocis (85%). De fet aquesta transformació ha sigut clau a l'hora de mitigar els efectes de la pandèmia.

El quid de la qüestió, així mateix, radica en el fet que quasi 8 de cada 10 d'elles considera que l'activitat online continuarà sent bàsica per a mantenir el seu negoci d'ara en avant. No obstant això, encara queden molts reptes per davant, com la formació dels treballadors i equips, el canvi de la cultura i estructura organitzacional, la necessitat d'un nou marc normatiu i de finançament de projectes d'I+D+I i més.

La implementació del teletreball també va requerir en moltes la implantació de nous serveis digitals. La qüestió és si a la llarga es mantindrà aquesta fórmula de treball. El 80% dels líders esperen facilitar el treball a distància als seus treballadors després que tota la crisi acabe.

La cara més fosca de la digitalització

Per desgràcia, aquesta digitalització també ha portat aparellats problemes directament relacionats amb el mal ús de la xarxa. Estem parlant de qüestions com l'increment de l'assetjament escolar per Internet, l'augment dels ciberatacs (especialment a pimes), a les seqüeles derivades de la falta de desconnexió digital i similars.

En concret, el 88% dels pares creu que el confinament i la pandèmia han sigut un detonant per a noves formes d'assetjament i per al trasllat del bullying a les xarxes. De fet, tres de cada deu han sigut informats d'algun cas d'aquest tipus en el centre dels seus fills en l'últim any. A més, el 95% dels espanyols afirma que les xarxes socials i internet són nous mitjans per a assetjar i que han agreujat el bullying i que dificulten la gestió per part dels professors.

Respecte als ciberatacs, s'han disparat tant en l'àmbit domèstic com en l'empresarial. Quant a aquest primer han crescut particularment les estafes online, el phishing i el malware

I només l'any passat les bretxes de seguretat en empreses espanyoles va augmentar un 25%. Això no sols té a veure amb la seguretat de les plataformes, sinó també amb els comportaments de risc individuals, com la creació de contrasenyes segures, actualització dels equips, l'ús de xarxes segures, etc.

Per això precisament també ha crescut un 41% la contractació d'assegurances contra riscos cibernètics. Aquesta classe d'assegurances es fan càrrec de la restauració dels equips si un pirata els hackea, de la investigació si roben les dades dels clients, de les reclamacions per filtració de dades, la interrupció del negoci i fins i tot en molts casos de l'extorsió i frau.

En el cas dels particulars, és interessant saber que moltes assegurances de llar inclouen assistència informàtica 24 hores i, fins i tot, l'assistència d'un tècnic al domicili en cas de fallada.

Pujar