elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Infermeria i Medicina són les carreres més sol·licitades en les ofertes d'ús de la Comunitat Valenciana

Infermeria i Medicina són les carreres més sol·licitades en les ofertes d'ús de la Comunitat Valenciana
  • Administració i Direcció d'empreses és el grau universitari que més pes ha perdut

Aquesta setmana dóna principi per a molts alumnes espanyols les proves d'accés a la universitat i en els pròxims dies coneixeran les seues qualificacions a la coneguda prova EBAU. Uns exàmens que els donaran l'oportunitat de decidir quina titulació estudiar en els pròxims anys que serà clau en el seu futur laboral.

A la Comunitat Valenciana, el 34,03% de les ofertes d'ocupació que especifiquen formació sol·licita un títol universitari com a requisit per a accedir a l'ocupació, percentatge que creix 1,9 punts percentuals interanuals, encara que no aconsegueix recuperar l'hegemonia que va perdre en 2020 en favor de la Formació Professional.

A més, la mitjana d'ofertes valenciana per a titulats universitaris segueix per davall de la mitjana nacional, on aquest requisit està present en un 36,42% de les ofertes, mentre que els estudis de Formació Professional continuen sent més demandats.

Així es desprèn de l'estudi difós pel portal Infoempleo i Spring Professional, signatura del grup Adecco, on s'analitzen les titulacions amb majors eixides professionals. En el cas de la Comunitat Valenciana destaquen les de Medicina i Enfemería i cau en el raking Administració i Direcció d'empreses, que és el grau universitari que més pes ha perdut.

Sisena autonomia en el repartiment d'ofertes

Si parlem de la rellevància de les titulacions universitàries per comunitats autònomes, s'observen importants diferències. La major part de les ofertes d'ocupació que exigeixen aquest tipus de formació es donen, un any més, en la Comunitat de Madrid (17,7%). Per davall del 6% es troba la Comunitat Valenciana (6,72%; que es manté en valors i en sisena posició, similar a fa un any).

Les titulacions més demandades a la Comunitat Valenciana
Si ens centrem en carreres concretes, veiem que l'evolució de la crisi sanitària ha condicionat quasi per complet la demanda de titulacions per part de les empreses valencianes durant 2021.

Així, per primera vegada des que es realitza aquesta anàlisi, Infermeria ha sigut la titulació amb més eixides professionals a la Comunitat Valenciana, ja que el 17,46% de les ofertes d'ocupació que requereixen estudis universitaris feia referència a ella. Escala una posició respecte a l'any anterior i duplica el seu pes (9,27% de les ofertes en 2020), degut en gran part, a la combinació d'una major demanda per part de les empreses i institucions mèdiques d'aquests perfils i una falta de professionals en certes branques de la Salut on el problema de l'escassetat de talent és recurrent en els últims anys. És la segona titulació que més pes ha guanyat en l'oferta d'ocupació local (+8,19 p.p.).

Igual succeeix amb Medicina i Biomedicina. Aquesta escassetat de professionals ha fet que es convertisca en la segona titulació més requerida i la que més creix interanualment, amb el 14,46% de les vacants, +9,64 punts percentuals.

Al tercer lloc queda relegada Administració i Direcció d'empreses (5,05% de les ofertes). Durant anys ha sigut la titulació més requerida per les empreses valencianes, però en l'últim any no sols ha perdut aqueixa hegemonia, sinó que a més és la carrera que més pes ha perdut, 6,70 punts percentuals.

Si comparem aquest top 3 amb les titulacions més demandades a nivell nacional veiem que a Espanya les carreres amb major ocupabilitat són, en aquest ordre, Medicina, amb el 13,41% de les ofertes, Infermeria (12,42%) i en tercera posició està ADE (5,36%).

Entre les cinc titulacions amb més eixides laborals en l'autonomia valenciana es troben també el doble grau en Administració d'empreses i Dret, amb un 4,63% (avança dues places i incrementa la seua presència en l'oferta d'ocupació 0,36 p.p.) i, conservant la cinquena posició, Enginyeria Informàtica, amb un 3,42% de l'oferta valenciana per a titulats universitaris -1,13 p.p.).

Per darrere d'elles apareixen les titulacions d'Enginyeria Industrial, amb un 2,94% de les ofertes (-1,64 p.p.), Fisioteràpia (que triplica la seua demanda, 2,79%, és la tercera carrera que més creix), Comerç i Màrqueting (2,73%, que cau a la vuitena posició des de la setena en reduir la seua presència 1,21 punts), Ciències del Treball, RRLL i RH (2,10%, -1,34 p.p.) i tanca el top 10 Educació i Pedagogia (1,84%, manté el seu percentatge).

Pujar