elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La indústria musical valenciana proposa un pla per reprendre els grans concerts

La indústria musical valenciana proposa un pla per reprendre els grans concerts
  • La seua proposta passa per implantar eines com ja s'està fent en països com França, Alemanya, Regne Unit, Holanda per garantir els esdeveniments musicals en els propers mesos

El sector de la música en directe a la Comunitat Valenciana, des de concerts fins a festivals, ha demanat un pla d'actuació per tornar a realitzar esdeveniments musicals en els propers mesos. La seua proposta, tal com acaben de donar a conèixer, és implantar eines de detecció de contagis en els accessos als recintes, utilitzant test d'antígens així com mesures de control de públic que permeten la traçabilitat dels assistents.

En un comunicat detallen que països com França, Alemanya, Regne Unit, Holanda, entre d'altres, ja han posat en marxa plans d'aquest tipus per garantir els esdeveniments musicals en els propers mesos i justifiquen que a la Comunitat Valenciana, "la música en directe és una activitat estratègica que ha de també tenir un pla de reactivació i viabilitat en els pròxims mesos ".

En aquest sentit, l'Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) va participar aquest dimarts a la trobada "Cultura Segura" organitzat per la Conselleria d'Educació i Cultura, durant el qual representants institucionals de Cultura i Sanitat van catalogar la cultura "com una activitat segura que ha tingut una incidència pràcticament nul·la en contagis i van donar el seu suport a activar accions que permitixquen la seua viabilitat".

En aquesta trobada, MusicaProCV, en representació de la indústria valenciana de la música en directe, va reclamar a les administracions un pla que puga garantir la seua activitat el 2021 i la necessitat d'establir una taula sectorial per marcar els objectius de formats i aforaments que permitixcan desenvolupar aquesta activitat en els pròxims mesos amb la seguretat del públic.

El sector de la música en directe es troba preparant la temporada alta 2021 i necessita temps i planificació per poder organitzar els cicles i concerts. Amb la frenada en sec de la seua activitat a causa de la pandèmia, el 2020 aquest sector ha tingut pèrdues estimades de més de 100 milions d'euros i una reducció de fins al 80% de la seua facturació. Les empreses del sector temen que, si no es prenen mesures urgentment, aquesta situació puga repetir-se en 2021 i derivar en un escenari que aboque al tancament d'empreses i la pèrdua de molts llocs de treball: "La música en directe suposa un sector estratègic a la Comunitat Valenciana que dóna feina a milers de persones. D'ella depenen músics, professionals i tècnics d'espectacles, així com empreses de serveis que té un part fonamental de la seua facturació a la realització de concerts".

La cultura és segura, però ha de ser viable

En aquest moment, el sector reivindica la seguretat dels esdeveniments musicals, fins i tot amb més garanties al realitzar-se a l'aire lliure, on el risc de contagi és imperceptible. En aquest sentit, la Secretària Autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, va apuntar durant la jornada que tan sols s'han detectat dos casos de contagi en l'activitat cultural durant tota la pandèmia. Aquesta activitat ja s'està realitzant en els teatres i auditoris valencians que han demostrat ser espais segurs i on es poden ia incrementar aforaments en els propers mesos.

La reivindicació que la cultura és segura, però ha de ser viable és una de les reivindicacions de el sector davant la necessitat de garantir la seua supervivència i "passa per que l'autorització per realitzar concerts a l'aire lliure s'implemente tenint en compte la necessitat d'establir uns aforaments viables per al risc empresarial i les despeses que les empreses promotores han d'assumir". Òbviament, aquests aforaments s'estructurarien sempre que la seguretat del públic estigués garantida.

Aquests protocols s'implantarien mitjançant eines de detecció de contagis en els accessos als recintes, utilitzant test d'antígens, i anirien acompanyats de mesures de control de públic que ja han garantit la seva efectivitat i que permeten la traçabilitat de el públic assistent, el control escalonat en els accessos, la gestió i la ubicació de les persones assistents en cadires individuals, així com la utilització d'elements de protecció com les mascaretes obligatòries en tot moment.

Els principals països europeus com França, Alemanya, Regne Unit, Holanda, entre d'altres, ja han posat en marxa un pla per garantir els esdeveniments musicals en els propers mesos, i anirien acompanyats de fons de compensació que donin seguretat als projectes activats per les empreses culturals que inverteixin en projectes aquest any. En el cas de França ja s'ha establert un objectiu per poder realitzar esdeveniments culturals amb al menys 5.000 persones assegudes implementant totes les mesures sanitàries disponibles.

Pujar