elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La indústria farmacèutica avança en una possible solució enfront del coronavirus

La indústria farmacèutica avança en una possible solució enfront del coronavirus
  • Ja hi ha 30 medicaments i quatre vacunes en desenvolupament

MÉS FOTOS
La indústria farmacèutica avança en una possible solució enfront del coronavirus - (foto 2)

Des de l'aparició de la malaltia per coronavirus (Covid-19), nombroses companyies farmacèutiques de tot el món han mobilitzat als seus equips d'investigació per a la cerca d'un possible tractament per a contindre aquesta epidèmia.Des de la Federació Internacional de la Indústria Farmacèutica (Ifpma) -que representa a les companyies i associacions farmacèutiques basades en investigació de tot el món i a la qual pertany Farmaindustria- s'assenyala que la indústria farmacèutica basada en la investigació “té clarament en aquest moment un paper decisiu que exercir en el desenvolupament de nous i millors medicaments i vacunes per a ajudar a respondre a aquesta epidèmia”.

Per a aconseguir aquest objectiu, explica Ifpma, la indústria està buscant una associació global entre les autoritats sanitàries, companyies farmacèutiques, organitzacions de salut, acadèmies científiques, investigadors i el món científic a través de programes d'I+D col·laboratius per a desenvolupar nous medicaments i vacunes. Ara, dos mesos després de l'inici de l'epidèmia, la informació recopilada per les tres grans federacions de la indústria farmacèutica a tot el món, la internacional Ifpma, l'europea Efpia i l'estatunidenca Phrma, al costat de les dades oferides per l'Associació de la Indústria Farmacèutica de Corea (Krpia), posa de manifest que actualment aquests grups de treball col·laboratius tenen identificats fins a 30 medicaments antivirals que ja estan sent provats per a veure la seua eficàcia contra el Covid-19 i fins a quatre companyies farmacèutiques estan investigant l'eficàcia d'una possible bovina.

Medicaments en investigació

Entre els medicaments candidats es troben antivirals provats anteriorment en patògens com l'Ébola i el VIH -que ja han començat ràpidament els assajos clínics i la revisió de la literatura per a ús urgent- i una altra línia d'investigació que inclou inhibidors ACE (enzim convertidor d'angiotensina), inhibidors de la proteasa o fàrmacs immunoteràpics, l'activitat dels quals s'ha vist rellevant per a fer front al nou coronavirus.

Entre el grup d'aquests 30 medicaments candidats es troben –segons la informació recopilada per aquestes federacions- possibles tractaments com la combinació dels fàrmacs antivirals lopinavir i ritonavir, del laboratori estatunidenc AbbVie; l'antiviral remdesivir, de Gilead; l'inhibidor zanamivir, de la companyia britànica GlaxoSmithKline (GSK) o l'interferó, investigat per les farmacèutiques Roche, Merck i Bayer. La japonesa Takeda està iniciant el desenvolupament d'un fàrmac derivat del plasma sanguini, la globulina hiperinmune policlonal, per a tractar als individus d'alt risc amb Covid-19. Altres companyies, com Pfizer, han anunciat una avaluació preliminar de certs compostos antivirals que estaven en desenvolupament i que van inhibir la replicació de coronavirus similars al que causa Covid-19 en les cèl·lules cultivades. També la companyia Regeneron Pharmaceuticals treballa en col·laboració amb el Departament de Salut i Serveis Humans dels Estats Units (HHS) per a desenvolupar un nou tractament per a combatre el virus.

Vacunes en desenvolupament

A més, un altre grup de laboratoris està enfocant els seus esforços en el desenvolupament d'una possible vacuna enfront del virus. “Abans de la seua aparició al desembre, el Covid-19 era desconegut. Només un mes després, compartir el genoma d'aquest nou virus dins de la comunitat científica ha permés als investigadors començar ràpidament les primeres etapes de recerca i desenvolupament per a trobar una vacuna que puga protegir-nos d'aquest nou coronavirus”, ressalta el director general de la Federació Internacional de la Indústria Farmacèutica, Thomas Cueni. Segons els científics, l'epidèmia de SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Sever) en 2003 va permetre desenvolupar tecnologies avançades que poden adaptar-se ara per al Covid-19.

En aquest grup, per exemple, companyies com Johnson & Johnson –a través de la seua divisió farmacèutica, Janssen- o Sanofi Pasteur -la unitat de vacunes del laboratori francés Sanofi- treballen des de fa setmanes amb el Departament de Salut i Serveis Humans dels Estats Units (HHS) per a accelerar el desenvolupament d'aquesta possible bovina. Igualment, GSK està treballant en tres vies d'investigació. Una, al costat del consorci CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), una associació formada per organitzacions públiques, privades, filantròpiques i civils amb l'objectiu de desenvolupar vacunes per a detindre futures epidèmies; una altra, en associació amb la companyia xinesa de biotecnologia Clover Biopharmaceuticals, i, finalment, el laboratori ha posat la seua tecnologia a la disposició de la Universitat de Queensland, a Austràlia, per a un possible desenvolupament. Amb aquesta universitat també està treballant la farmacèutica australiana CSL Limited per al desenvolupament d'una possible bovina.

Iniciatives de la Comissió Europea i la Casa Blanca

En paral·lel, la Comissió Europea ha llançat un projecte de col·laboració amb la indústria farmacèutica a través de la Iniciativa Europea de Medicaments Innovadors (IMI), un programa finançat al 50% entre la Comissió Europea i l'Associació Europea de la Indústria Farmacèutica Innovadora (Efpia). L'objectiu del programa és fomentar la investigació d'un possible tractament entre xicotets grups i centres d'investigació principalment d'universitats i petites i mitjanes empreses. La iniciativa ha rebut un primer fons de 45 milions d'euros al qual poden optar tots els grups d'investigadors amb un potencial tractament.

Per a ajudar al desenvolupament d'aquestes línies d'investigació, un grup de companyies farmacèutiques ja han manifestat la seua intenció de posar els seus recursos d'I+D a la disposició d'aquests investigadors.

Entre els laboratoris que s'han sumat a aquest projecte IMI es troben Abbvie, Astellas, Bayer, Boehringer Ingelheim, Janssen, Merck, Novartis, Pfizer o Takeda. Des dels EUA, la Casa Blanca manté una comunicació constant amb les principals companyies farmacèutiques per a treballar en comú en una possible solució. En aquest clima de col·laboració, els principals responsables de les companyies GSK, Gilead, Regeneron Pharmaceuticals i Moderna, al costat d'executius de recerca i desenvolupament de Pfizer, Johnson & Johnson i Sanofi, van acudir la setmana passada a la Casa Blanca per a mantindre una reunió informativa amb el president Donald Trump. Després de la reunió, l'Administració dels EUA va anunciar que s'havia assegurat el compromís de les principals companyies farmacèutiques de treballar junts per a desenvolupar una vacuna i possibles tractaments per a combatre el coronavirus.

“Les companyies biofarmacèutiques han mobilitzat als seus investigadors i revisat les seues prioritats per a alliberar als seus equips i deixar-los treballar en el Covid-19. Els experts coincideixen que serà necessari aprendre a viure amb aquest virus i que no està llest per a desaparéixer en el curt termini. Per això és essencial treballar en el desenvolupament d'una vacuna. Afortunadament, no estem començant des de zero. Normalment, el procés per a desenvolupar una vacuna des de zero pot portar deu anys, fins i tot més, però gràcies a una col·laboració sense precedents entre actors privats i públics, els terminis es reduiran”, assegura el director general de la Federació Internacional de la Indústria Farmacèutics.

Pujar