elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Indignació entre els agricultors valencians per noves plagues: detecten l'arribada de la malaltia Thaumatotibia leucotreta

Indignació entre els agricultors valencians per noves plagues: detecten l'arribada de la malaltia Thaumatotibia leucotreta
  • Tres carregaments de magranes procedents d'Israel amb destinació a Europa estaven infestades amb la plaga de quarantena de la falsa arna

MÉS FOTOS
Indignació entre els agricultors valencians per noves plagues: detecten l'arribada de la malaltia Thaumatotibia leucotreta - (foto 2)

Les importacions hortofructícoles de tercers països tornen a alçar la indignació del sector agrari valencià pel risc d'entrada de noves plagues i malalties. La Comissió Europea (CE) ha donat a conéixer la intercepció durant el mes de desembre passat de tres carregaments de magranes procedents d'Israel amb destinació a Europa infestades amb la plaga de quarantena de la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta).

Després de conéixer aquestes tres deteccions, que s'uneixen al positiu al febrer de 2023 en una importació de mandarines israelianes, l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) insta les autoritats comunitàries a estendre l'obligatorietat de realitzar el tractament en fred als enviaments des d'Israel de totes aquelles produccions agrícoles hostes de la plaga, com la pròpia magrana, la taronja o la mandarina, entre altres. L'organització agrària també portarà aquest tema a la interprofessional Intercitrus perquè desenvolupe les actuacions polítiques oportunes a la UE.

La pressió del sector citrícola, en coordinació amb la Generalitat Valenciana i el Ministeri d'Agricultura, va aconseguir en 2022 que Brussel·les imposara el tractament en fred a les taronges de Sud-àfrica amb destinació a la UE a fi d'evitar l'arribada de la falsa arna. No obstant això, les reiterades intercepcions d'aquesta plaga tant en importacions de Sud-àfrica com d'Israel han portat a AVA-ASAJA a subratllar la necessitat que la Comissió estenga el mecanisme del tractament en fred a altres cultius que comporten el mateix risc fitosanitari que la taronja i a altres països que tenen declarada aquesta plaga.

Israel, Sud-àfrica i el Marroc

AVA-ASAJA lamenta que la Comissió aplica “per motius aliens a la ciència” un criteri diferent en el cas d'Israel, en confiar en un ‘enfocament de sistemes’ alternatiu per a no imposar el mateix tractament de fred que a les taronges de Sud-àfrica: “Les intercepcions de 2023 posen en evidència que Israel també hauria de realitzar el tractament en fred”.

Així mateix, l'organització presidida per Cristóbal Aguado denuncia que Sud-àfrica va seguir sense complir en 2023, de manera majoritària, la normativa europea sobre el tractament en fred en els seus enviaments de taronges. Els exportadors sud-africans van recórrer a l'ardit d'aplicar la temperatura de tractament al contenidor i no, com exigeix la norma, refredar la part central de la fruita durant tots els dies estipulats, la qual cosa resta eficàcia i evita l'erradicació total de la falsa arna en el carregament.

Quant a la primera detecció de falsa arna en una importació del Marroc, alertada per AVA-ASAJA al desembre, l'associació reitera a la UE que agilitze la investigació sobre el terreny i, si és el cas, amplie el tractament en fred a les fruites i hortalisses marroquines que poden introduir aquesta plaga de quarantena en sòl europeu.

Pujar