elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Igualtat regula en una orde la formació i qualificació de directors i personal de centres i servicis d'atenció a la dependència

    La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha regulat a través d'una orde la formació complementària dels directors i directores, els requisits de qualificació professional i el procediment d'habilitació excepcional dels professionals de major edat i experiència, del personal dels centres i servicis del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD) de la Comunitat Valenciana.

    Tal com establix la llei de dependència, correspon al Consell Territorial del SAAD la fixació de criteris comuns sobre acreditació de centres, servicis i entitats per a garantir la qualitat de l'atenció que oferixen, sent competència de les respectives administracions realitzar la legislació, reglamentació i execució procedent.

    D'acord amb la llei i en este sentit, en un primer acord l'any 2008, el Consell Territorial va fixar que la qualificació del personal de centres i servicis per a dependents i persones amb diversitat funcional fóra exigible al 100% de les plantilles a 31 de desembre de 2015. Atés que eixe termini previst no ha sigut prou per a aconseguir la completa qualificació d'eixos professionals a nivell nacional, el Consell ho ha ampliat fins al 31 de desembre de 2017.

    Per a facilitar el compliment d'este termini, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha elaborat una orde en què s'establixen els criteris per a la qualificació dels professionals que treballen en eixos centres i servicis.

    L'orde, publicada en el DOGV, contempla en primer lloc que per a l'exercici del lloc de director o directora en centres d'atenció a persones en situació de dependència s'exigirà titulació universitària, excepte a les persones que estigueren ocupant ja un lloc de direcció o realitzant eixes funcions amb un mínim d'experiència de 3 anys a data del 31 de desembre de 2015.

    Així mateix, s'exigirà haver realitzat formació complementària en dependència, diversitat funcional, geriatria, gerontologia, direcció de centres residencials o altres àrees de coneixement relacionades amb l'àmbit d'atenció a la dependència, bé a través de màsters, postgraus i títols propis de les universitats, cursos de direcció o gestió de centres de servicis socials, i altres cursos convocats o homologats per centres o organismes oficials i amb uns continguts mínims establits.

    Per a aquelles persones que a data del 31 de desembre de 2015 estigueren com a director o directora d'un centre i no tinguera la formació complementària establida, la nova orde de la Conselleria d'Igualtat establix un període transitori per a obtindre la dita formació fins al 31 de desembre de 2017.

    Cuidadors i gericultors de centres socials

    Els cuidadors, cuidadores, gerocultors i gerocultores que presten els seus servicis en centres o institucions socials de la Comunitat Valenciana, hauran d'acreditar la qualificació professional d'Atenció Sociosanitària a Persones Dependents en Institucions Socials.

    El personal que fins al 31 de desembre de 2015 es trobara exercint alguna d'estes funcions sense qualificar haurà d'iniciar o completar la formació necessària per a obtindre la titulació corresponent de formació professional o el certificat de professionalitat, o inscriure's en els processos d'acreditació convocats per l'administració competent. Des de gener de 2016 ja s'exigix la qualificació prevista als professionals de nou ingrés.

    Així mateix, l'orde establix que tots els centres hauran d'elaborar i desenrotllar plans de formació per al conjunt del personal, amb una oferta formativa dirigida a l'obtenció dels certificats que cita la pròpia orde.

    Excepcionalment, s'habilitarà com auxiliar d'ajuda a domicili, gericultor o cuidador a les persones que a data del 31 de desembre de 2015 tinguen 55 anys o més i acrediten experiència laboral de com a mínim 3 anys en els últims 10 anys, amb un mínim de 2.000 hores treballades en la seua categoria corresponent.

    Cens en el sector de la dependència

    Per a facilitar tot este procés, la Generalitat ha creat un cens per a concretar i planificar les necessitats de reconeixement de competència professional, formació i habilitació del personal. Podran inscriure's en este cens els professionals del sector d'atenció a dependents que no complixen el requisit de qualificació professional exigit i que desitgen participar en les convocatòries i obtindre l'acreditació a través d'una oferta formativa en centres acreditats per l'administració laboral.

    Així mateix, es podran inscriure les persones que complixen els requisits per a ser habilitats de forma excepcional en la categoria corresponent.

    Per a inscriure's s'haurà d'utilitzar l'aplicació informàtica dissenyada per a la implementació de procediments de reconeixement de la competència professional adquirida per experiència laboral i/o formació no formal, la gestió de la qual correspon al Servici de Gestió de la Formació i Qualificació Professional de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyances de règim especial.

    Pujar