elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Igualtat incorpora al sistema d'atenció a la dependència en dos anys 30.425 nous beneficiaris

Igualtat incorpora al sistema d'atenció a la dependència en dos anys 30.425 nous beneficiaris

    La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha incorporat des de l'inici de la legislatura un total de 30.425 nous beneficiar-vos al sistema d'atenció a la dependència, la qual cosa suposa incorporar de mitjana "més de 40 persones al dia", segons ha explicat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra.

    Oltra ha afirmat, en roda de premsa, que, amb un total de 58.219 persones ateses, les dades del balanç dels dos primers anys de legislatura són "molt positius", encara que ha apuntat que "queda molt per fer".

    "De fet - ha agregat -, s'ha rebaixat la llista d'espera de 45.000 a 27.905 persones i hem arribat a resoldre expedients de 2007".

    "Aquesta millorança en el sistema d'atenció a la dependència - ha assegurat - és el resultat del pla d'impuls per a la resolució d'expedients dissenyat per la conselleria a principis de 2016".

    Aquestes polítiques per a rescatar persones "estan començant a donar els seus fruits i ens acosten al repte que ens vam proposar a l'inici de legislatura de resoldre 1.200 expedients al mes per a poder acabar amb el tap heretat de l'antic govern de 45.000 persones pendents d'entrar en el sistema".

    En aquest sentit, ha explicat que en 2015 "es van resoldre una mitjana de 1.087 expedients al mes en el Govern del Botànic, mentre que en 2016 van ser 1.300 i de gener a juliol d'enguany van sumar una mitjana mensual de 1.182".

    Oltra ha apuntat que en els mesos d'estiu sempre es produeix un lleuger descens en aquestes xifres, però després de les vacances estivals repunta.

    Aquestes dades permeten que, de manera global, hi haja 30.425 nous beneficiaris incorporats des de l'1 de juliol de 2015 al sistema d'atenció a la dependència. Així, 6.525 corresponen a l'exercici de 2015, 15.620 a l'exercici de 2016 i 8.280 als set primers mesos de 2017.

    Enfront d'aquestes xifres i segons les dades publicades pel ministeri, durant l'anterior legislatura, el nombre de persones ateses es va reduir considerablement, passant de 45.000 persones en el sistema en 2011 a 41.995 al juny de 2015.

    La vicepresidenta ha ressaltat que, "en dos anys, el Gòvern del Botánic ha incrementat aquesta xifra en un 38'6 per cent, aconseguint els 58.219 beneficiaris atesos a través d'un servei o prestació".

    A data d'1 d'agost dels 58.219 beneficiaris, 18.763 corresponen a la província d'Alacant, 6.684 a Castelló i 32.772 a la de València.

    Sol·licituds

    La vicepresidenta ha destacat també l'increment que s'ha produït en el nombre de sol·licituds presentades al llarg d'aquests dos anys, amb un total de 29.622. Cal destacar l'augment registrat durant el primer semestre d'enguany amb 13.630 noves sol·licituds, quantitat que multiplica per quatre les rebudes durant el mateix període de temps de l'any passat, i que suposa el 46 per cent de les presentades des de juliol de 2015.

    Oltra considera que aquest increment "respon al fet que els bons resultats que estan donant les polítiques del Consell del Botànic "animen a les persones en situació de dependència a reclamar un dret que l'anterior executiu els va negar durant anys. Cada vegada més gent confia en la nostra gestió i açò és el millor indicador que anem pel bon camí i que el treball que estem realitzant arriba a les persones".

    Valoracions

    La vicepresidenta ha recordat els canvis produïts en els últims 24 mesos en la gestió del sistema d'atenció a la dependència que han permès l'agilitació en la tramitació dels expedients i els bons resultats que s'estan produint. En matèria de personal s'han reforçat tant els serveis de dependència de la conselleria amb nous funcionaris, com també els serveis municipals, amb un important increment pressupostari per a crear una xarxa professional que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d'expedients.

    Tal com ha explicat Oltra, la Conselleria d'Igualtat ha apostat per donar major protagonisme i mitjans a l'àmbit local en la gestió del sistema de la dependència i "el fer més municipal el sistema de valoració pretén afavorir la proximitat a les persones".

    Aquest canvi, sustentat amb fons de la conselleria, ha permès que la Comunitat Valenciana haja passat de tenir 145 municipis amb punts de valoració i atenció a la dependència a finançats per la Conselleria, a 243. En la província d'Alacant s'ha passat de 47 a 70 punts d'atenció, a Castelló de 23 a 39 i en la de València, de 75 a 134.

    "Així, de forma gradual i amb l'increment pressupostari que s'ha destinat als serveis socials municipals, de les 18 persones per a tota la Comunitat Valenciana que hi havia amb el govern del PP, es passa a prop de 450 professionals dels serveis socials municipals que es carreguen de valorar, acreditats amb una formació impartida en les tres províncies per personal de la conselleria a través de la EVES", ha explicat Oltra.

    Tanmateix, la consellera ha exposat que, gràcies a aquest esforç inversor i a la prioritat que suposa l'atenció a la dependència en el marc del primer eix del Pacte del Botànic (Rescatem Persones), s'ha aconseguit duplicar el nombre de valoracions. Oltra ha assenyalat que, mentre que en 2014 es realitzaven 719 valoracions mensuals, en aquest segon any de legislatura han ascendit a 1.453.

    Pressupost

    L'esforç econòmic del Consell per a l'efectivitat del dret que els correspon a les persones en situació de dependència, s'ha vist reflectit en l'increment del pressupost destinat a l'atenció a aquestes persones mitjançant serveis i prestacions.

    Així, en 2016, el total d'inversió en aquests dos conceptes va ser de 619.902.030 euros, dels quals l'Estat va finançar 80 milions, quantitat allunyada del 50 per cent que li correspon aportar.

    En aquest sentit, la vicepresidenta ha denunciat la "irresponsabilitat" del Govern central per l'escàs finançament per a l'atenció a la dependència a la Comunitat Valenciana i que "ens obliga a compensar la falta d'aportació estatal i que, paral·lelament, ocasiona desigualtats en el desenvolupament del sistema segons comunitats autònomes", ha dit.

    Així, la quantitat destinada a finançar les inversions derivades del sistema d'atenció a les persones en situació de dependència per part de la Conselleria en 2016 es va incrementar en un 14'5% respecte al total d'aportació autonòmica de l'any 2015, que va anar de 541.047.043 euros. Aquesta xifra se situa a la baixa en els anys anteriors, sent de 429.522.406 euros en 2014 i de 419.619.358 euros en 2013.

    Reconeixement de l'Observatori Estatal de Dependència

    Així mateix, la vicepresidenta ha recordat que el treball i l'esforç realitzat pel seu departament en els dos últims anys per a posar ordre en matèria de dependència "comença a donar els seus fruits", tal com va reconèixer l'Observatori Estatal de Dependència en el seu informe del passat mes de febrer, publicat per l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, que situava a la Comunitat Valenciana "com la tercera autonomia on més ha avançat el sistema d'atenció a la dependència en 2016, iniciant una important recuperació".

    Cal recordar que al juliol de 2015, la Comunitat Valenciana era l'autonomia pitjor qualificada d'Espanya en gestió del sistema d'atenció als dependents segons el XV Dictamen de l'Observatori de la Dependència. L'entitat assenyalava en aquesta data que la gestió a la Comunitat Valenciana suspenia amb una valoració que la situava a la cua.

    Pujar