elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Igualtat destina 71,5 milions per a prevenció i assistència a persones amb Alzheimer

    La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assenyalat, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l'Alzheimer, que les polítiques públiques "han d'estar al costat de les persones amb Alzheimer i les seues famílies" i ha afegit que en aquest sentit el compromís del seu departament amb aquesta malaltia es tradueix en una inversió de 71,5 milions d'euros per a programes especialitzats de prevenció i assistència per a aquest col·lectiu.

    "Des del Consell -ha assegurat- volem visibilitzar aquest dia perquè l'Alzheimer és una malaltia que cada vegada afecta a més persones i que té un gran impacte no no mes en la persona que la pateix sinó també en la seua família i en el seu entorn".

    Es calcula que, actualment, existeixen al voltant de 50.000 malalts d'Alzheimer diagnosticats a la Comunitat Valenciana i 100.000 familiars afectades. La demència senil s'ha convertit en el tercer problema de salut en els països desenvolupats darrere dels accidents vasculars i el càncer. La principal causa de demència és la malaltia d'Alzheimer que constitueix al voltant del 60% de totes les demències.

    La vicepresidenta ha explicat que, el compromís del Consell amb aquestes persones i les seues famílies, "és oferir les respostes sociosanitàries que milloren la seua qualitat de vida, no solament en l'atenció especialitzada que precisen sinó també en programes preventius".

    Per a la vicepresidenta, la prevenció és "essencial" en les malalties neurodegenerativas com l'Alzheimer i, en aquest sentit, ha destacat "els programes i activitats preventives" que ofereixen els Centres Especialitzats d'Atenció a Majors.

    Des del Consell es treballa per a oferir respostes sociosanitàries que milloren la qualitat de vida de les persones que pateixen aquesta malaltia i els seus familiars. El primer eix d'actuació es realitza a través dels Centres Especialitzats d'Atenció a Majors (CEAM). En aquests centres s'ofereix una atenció preventiva amb serveis especialitzats i específics tendents a aconseguir el manteniment de les persones majors en un estat físic i emocional que els permeta una autonomia personal i que evite o retarde situacions de dependència.

    Actualment, existeixen a la Comunitat Valenciana un total de 34 CEAM i, en tots ells, la prevenció de la malaltia d'Alzheimer es treballa des de totes les àrees, amb cursos o tallers d'entrenament cognitiu o de memòria, formatius, ocupacionals i socials. Enguany per al manteniment i funcionament dels CEAM, la Conselleria destina al voltant de 10,5 milions d'euros.

    Així mateix, la Conselleria regula i convoca ajudes que financen programes de serveis d'atenció a l'Alzheimer desenvolupats per entitats locals i principalment per les diferents associacions de familiars d'Alzheimer de la Comunitat Valenciana.

    Enguany, s'han resolt ajudes per a un total de 46 entitats per un import d'1.465.000 euros que està previst puguen beneficiar a més de 2.000 persones malaltes d'Alzheimer i a les seues famílies. Entre els diferents programes que realitzen cal destacar els de respir familiar, tallers de psicoestimulación cognitiva, Servei d'Ajuda a domicili, intervenció i inserció social de les persones afectades i despeses de manteniment i personal dels centres que aquestes entitats gestionen.

    Finalment, en atenció i assistència directa a persones amb aquesta malaltia, es calcula que, al voltant del 39% de les places residencials i de les places de dia de titularitat pública i d'aquelles finançades per la Generalitat a través d'algun tipus de subvenció, estan ocupades per malalts d'Alzheimer i altres demències. Aquestes dades signifiquen que la Generalitat realitza una inversió d'al voltant de 59,6 milions d'euros en tractament i assistència.

    Pujar