elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Juan Luis Pozo, director de Sostenibilitat de Global Omnium

"HortiGO2 converteix l'agricultura en aliada contra el canvi climàtic"

"HortiGO2 converteix l'agricultura en aliada contra el canvi climàtic"

    Amb motiu del dia mundial del medi ambient voldríem aprofitar per preguntar al Director de Sostenibilitat de Global Omnium i responsable de la plataforma GO2, Juan Luis Pozo, sobre la percepció social d'aquest concepte i sobretot de l'aportació que està fent Global Omnium per liderar la lluita contra el canvi climàtic. Un dels projectes més rellevants és HortiGO2 que “neix per ajudar el nostre entorn immediat de forma col·laborativa a cercar una via de suport al manteniment de l'activitat a l'horta valenciana. compensar l'impacte negatiu de la teua activitat de manera positiva i local”.

    M.V,G

    Bon dia ¿lidera Global Omnium la lluita contra el canvi climàtic?

    Juan Luis Pozo

    Bon dia, òbviament aquesta expressió podria resultar grandiloqüent perquè a tots ens han ensenyat que el moviment es demostra caminant, Global Omnium el que fa 135 anys que fa, i crec que molt bé, és prestar un servei bàsic i essencial per a la vida de les persones que no és altra cosa que quan obrim una aixeta a casa nostra, tenim la certesa que sortirà aigua en quantitat i qualitat suficients, en això sí que et puc afirmar pel compromís de més de 3.000 persones que integren Global Omnium que som líders.

    Pel que fa al lideratge en alguna altra matèria, entre elles la lluita contra el canvi climàtic, l'únic que estem intentant és mostrar un camí, pot ser el correcte o no, nosaltres creiem que sí, en el qual les empreses que no tenen els recursos que podem tenir nosaltres, vegen que estem ací per ajudar-los i donar-los suport per recórrer alguna cosa, que sí que et garanteixo que es convertirà en breu, per un principi bàsic de l'instint de supervivència de l'ésser humà, a la frontera entre poder desenvolupar una activitat econòmica o no poder desenvolupar-la.

    MVG

    Entenc que amb aquesta aportació de mostrar el camí t'estàs referint als projectes que esteu posant en marxa com a hortiGO2, explica'ns aquest projecte.

    JLP

    Sí, em referisc a aquest que l'últim i molts altres projectes com ha estat el cas d'èxit a nivell mundial de convertir València en la primera ciutat del món que ha calculat i certificat oficialment l'empremta de carboni de l'activitat turística.

    El projecte hortiGO2 és la continuació de l'aterratge d'aquest projecte en l'impacte positiu local que qualsevol projecte hauria de tenir. M'explique si desenvolupes una activitat a la Comunitat Valenciana és absurd i inconcebible que et compensaràs l'impacte negatiu d'aquesta activitat a l'altra punta del món, no és correcte ni és adequat, i aquesta és l'essència del projecte hortiGO2: “compensar l'impacte negatiu de la teua activitat de manera positiva i local”.

    Desgraciadament per la desinformació que rebem diàriament (informació falsa o malintencionada) hem perdut el nord de la importància del nostre entorn immediat en la lluita contra el canvi climàtic, i en aquest sentit l'abandó del món rural i l'abandó de l'activitat de la agricultura comporta que les terres que deixen de ser cultivades i que durant centenars d'anys han absorbit carboni de l'atmosfera de forma natural gràcies als cultius, l'estiguen començant a emetre ara en alliberar-se de manera natural per no tenir cultius que segueixen fixant aquest carboni a terra, i aquestes emissions que és el que ningú ha pensat poden ser molt superiors als que diàriament pretenem evitar a la indústria ia la resta d'activitats.

    No serveix de res que una activitat qualsevol, siga neutra en carboni, faça el seu exercici de reduir i compensar les seues emissions, sinó que aporta al manteniment de la biodiversitat del seu entorn, perquè tard o d'hora no servirà per a res.

    MVG

    Això vol dir que hortiGO2 és la solució?

    JLP

    No, dir això seria prepotent i no estaria dins de la línia de compromís amb el nostre entorn que hem mantingut en els nostres 135 anys d'història, hortiGO2 és un projecte que naix per ajudar el nostre entorn immediat de manera col·laborativa a cercar una via de suport al manteniment de l'activitat a l'horta valenciana, convertint-la (en la mesura de les possibilitats i idiosincràsia de cada cultiu) en un embornal de carboni.

    Aquest projecte només pretén que tothom sàpiga que estem fent aquesta tasca, perquè tots aquells que vulguen compensar l'empremta de la seua activitat ho facen en clau d'impacte positiu local, i per exemple, qualsevol esdeveniment que es faci a les nostres ciutats i tinga un compromís amb la sostenibilitat, compense la seua empremta amb aquest projecte de l'horta valenciana.

    Sobre GO2 i hortiGO2


    A Global Omnium hem posat en marxa la plataforma tecnològica GO2, una solució integral que ofereix solucions 360 º per a la sostenibilitat, proporcionant diverses solucions que inclouen el càlcul de la petjada de carboni i d'aigua, així com l'anàlisi del cicle de vida perquè com va dir Lord Kelvin al segle X

    XI: “El que no es defineix no es pot mesurar, allò que no es mesura no es pot millorar, i el que no es millora es degrada.”

    El càlcul de la petjada de carboni ens proporciona informació valuosa per prendre decisions informades. Ens permet avaluar l´efecte ambiental de les nostres eleccions i ens impulsa a buscar alternatives més sostenibles. Per exemple, en conèixer l'empremta de carboni de diversos productes, podem triar aquells que tenen un efecte ambiental menor, com ara aliments produïts localment o béns manufacturats amb pràctiques sostenibles. De la mateixa manera, en calcular la petjada de carboni dels nostres desplaçaments, podem optar per opcions de transport més eficients o compensar les nostres emissions per mitjà de projectes de carboni neutre.

    GO2 juntament amb la cooperativa agroalimentària Anecoop, el Tribunal de les Aigües i diverses Comunitats de Regants han posat en marxa un acord de col·laboració per liderar l'avaluació i la certificació de l'impacte ambiental dels productes agrícoles a través del projecte hortiGO2.

    Validant i certificant oficialment la metodologia acreditada a través del càlcul real de la capacitat dels cultius de l'Horta Valenciana per generar drets d'absorció, que a més de compensar la pròpia petjada del producte produït (aportant-li un valor de competitivitat absolut) puga monetitzar els drets excedents a través dels mercats voluntaris de carboni, de manera que en primer lloc les empreses locals i els municipis de l'entorn disposen d'una alternativa local per compensar les seues emissions pròpies promovent la conservació dels espais naturals de l'entorn i posant en valor les pràctiques agrícoles més sostenibles.

    Pujar