elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Homenatge filosòfic al professor Javier de Lucas amb motiu de la seua jubilació

Homenatge filosòfic al professor Javier de Lucas amb motiu de la seua jubilació

    Professors de nombroses universitats espanyoles participen aquest dijous, 22 de juny, en una llarga conversa amb Javier de Lucas, amb motiu de la seua jubilació com a catedràtic de Filosofia del Dret de la Universitat de València. El seminari començarà a les 9:15 hores a la sala Ascensión Xirivella de la Facultat de Dret, i serà inaugurat per la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre.

    La conversa es vertebrarà a través de quatre taules redones que articularan les àrees d’investigació i docència a les quals ha consagrat la seua trajectòria l’homenatjat: la filosofia jurídica i política; la mobilitat humana i les polítiques migratòries i d’asil; ciutadania, drets humans i desobediència; i cinema i dret. Entorn de la seua figura i magisteri intervindran Javier Palao, degà de la Facultat de Dret de la Universitat de València (UV); Vicente Bellver, director del Departament Filosofia del Dret i Política, UV; Fernando Flores, director de l’Institut de Drets Humans, UV; María José Añón , catedràtica de Filosofia del Dret, UV; Manolo Atienza, catedràtic de Filosofia del Dret, Universitat d’Alacant; Francisco Jarauta, catedràtic de Filosofia, Universitat de Múrcia; Sami Naïr, Catedràtic de Ciència Política Université Paris, Saint Denis i assagista; Ángeles Solanes, catedràtica de Filosofia del Dret i vicerectora, UV; Antonio Izquierdo Escribano, catedràtic de Sociologia en la Universitat de la Corunya; Elena Arce Jiménez, doctora en dret i experta en migracions; Paloma Favieres Ruíz, experta en drets humans i mobilitat humana Gemma Pinyol-Jiménez, Directora de polítiques migratòries en Instrategies i investigadora associada GRITIM-UPF; Cristina García Pascual, catedràtica de Filosofia del Dret, UV; José Manuel Rodríguez Uribes, ambaixador d’Espanya en la Unesco i professor de Filosofia del Dret, UC3M; Alicia García Ruiz, Filòsofa, professora Universitat Carles III; Mª Eugenia Rodríguez-Palop, Eurodiputada i professora de Filosofia del Dret, UC3M; José García Añón, catedràtic de Filosofia del Dret, Universitat de València; Salvador Vives director de l’Editorial Tirant lo Blanch; Fernando Flores, director de la col·lecció Cinema i Dret i professor de Dret Constitucional; Beatriz Gallardo Paúls, catedràtica de Lingüística a la Universitat de València; i Irene de Lucas Ramón, directora i guionista de cinema.

    En el transcurs de la jornada, es presentarà també un número especial de la revista Quaderns Electrònics de Filosofia del Dret en el qual participen més de setanta juristes de totes les àrees del dret i acadèmics d’altres disciplines com la història, la sociologia ..., així com actors polítics, i activistes pels drets humans. És el número 49 de la revista i, com destaca la professora Cristina García Pascual “en ell es repassen i discuteixen alguns dels temes al llarg del seu dilatat itinerari docent i investigador i que ha plasmat en la seua vastíssima i brillant producció acadèmica”. En aquest sentit les contribucions estan ordenades entorn de quatre àrees temàtiques: Fonaments del dret, valors i principis; Mobilitat humana, drets i fronteres; Legitimitat, ciutadania i desobediència al dret; Drets Humans, límits i extensions; Literatura, cinema i dret.

    Javier de Lucas és el fundador de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València, centre d’investigació del qual ha sigut director en diversos períodes. Va ser president de la Comissió de Ciència i investigació del Senat en l’última legislatura i ponent de la Llei d’Eutanàsia pel Grup Parlamentari Socialista. Entre altres distincions ha rebut el I Premi Diversitas, atorgat per la Universitat de Salamanca, en reconeixement a la seua trajectòria acadèmica i el seu defensa dels Drets Humans, especialment de la població migrant.

    Javier de Lucas va ser president de CEAR (Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat) entre 2008-2009 i membre de la Comissió de seguiment del Pla Nacional de drets humans (2009-2012). Ha sigut director del Col·legi d’Espanya en Paris (Cité International universitaire de Paris, CiuP), de 2005 a 2012. Per designació de la directora general d’UNESCO, des de juliol de 2011 és membre de l’UNESCO HPSD (High Panell on Science, Technology and Innovation for Development), compost per 24 acadèmics de tot el món.

    És membre de Consells científics de nombrosos Instituts d’investigació i de revistes científiques especialitzades, nacionals i internacionals. Forma part del consell de redacció de l’edició espanyola de Le Monde Diplomatique i del Consell Científic de ATTAC. És codirector de la col·lecció Cinema i Dret (editorial Tirant lo Blanch) i de la sèrie Drets humans (editorial Tirant lo Blanch).

    Ha sigut investigador principal en catorze projectes d’investigació del programa R+D i en quatre Projectes de Programes europeus. Ha dirigit vint tesis doctorals. Com a professor i investigador, ha publicat més de dos-cents cinquanta treballs (llibres i articles), en revistes espanyoles i estrangeres especialitzades, sobre problemes de teoria i filosofia del dret i drets humans i també de filosofia política i de crítica legislativa, en particular sobre l’obediència a la llei, la legitimitat, la interpretació i argumentació jurídiques, la ciutadania, l’objecció de consciència i la insubmissió, i els problemes jurídics relacionats amb els drets de les minories, el multiculturalisme, la globalització, la solidaritat, el voluntariat, el racisme i la xenofòbia. Des de fa més de trenta anys, el seu camp de treball preferent són les polítiques d’immigració i els drets dels immigrants, i els problemes de la democràcia en el procés de globalització.

    Pujar