elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Helicòpters, drons i més de 200 cambres vigilaran l'ús del cinturó de seguretat en la Comunitat

Helicòpters, drons i més de 200 cambres vigilaran l'ús del cinturó de seguretat en la Comunitat
  • La DGT posa en marxa fins al 14 de març una nova campanya especial de vigilància i control del cinturó de seguretat

La delegada del Govern en la Comunitat valenciana, Gloria Calero Albal, ha informat que la Direcció General de Trànsit (DGT) ha posat en marxa aquesta setmana, des d'ahir dilluns fins al diumenge 14 de març, una campanya especial de vigilància i control del cinturó de seguretat i dels sistemes de retenció infantil.

Es tracta d'un tema especialment sensible perquè, malgrat la baixada generalitzada en la sinistralitat que es va produir durant l'any passat a causa de les restriccions de mobilitat establides per la pandèmia de la COVID19, sí que van augmentar els morts que no feien ús del cinturó en el moment de l'accident, passant del 22% en 2019 al 26% en 2020. Aquesta dada fins i tot es va elevar fins a un 36% durant el primer estat d'alarma (15 de març al 20 de juny) en el qual de les 58 persones mortes, 21 no portaven posat el cinturó.

Durant la campanya de 2020, desenvolupada entre els dies 9 i 15 de març, es van controlar més de 20.000 vehicles en la Comunitat Valenciana (12.451 a la província de València, 5.971 en la d'Alacant i 1.617 en la de Castelló). En total es van interposar 392 denúncies, el 1,96% del total de vehicles controlats. Per províncies, València va sumar 267 sancions, Alacant 73 i Castelló 52.

Calero ha insistit que el cinturó de seguretat representa la “millor assegurança de vida per a la població adulta i infantil” i ha recordat que un ús adequat d'aquest element de seguretat pot reduir una quarta part dels morts en accident de trànsit.

D'aquesta manera, fins al dia 14 de març, els agents de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, així com les policies locals i autonòmiques que se sumen a la campanya, augmentaran la vigilància de l'ús del cinturó de seguretat i dels sistemes de retenció infantil, tant en vies urbanes com en les interurbanes. A més, s'intensificarà la vigilància del seu ús des de l'aire, amb els helicòpters i drons dels quals disposa de la DGT, així com amb el control automatitzat que es duu a terme a través de les 225 cambres instal·lades tant en vies convencionals com en vies d'alta ocupació.

Dades enfront a creences

Enfront d'aquells que diuen no usar-ho perquè “molesta” o perquè “van ací al costat”, les dades demostren que “el cinturó és el dispositiu que més vides ha salvat i salva en carretera”, perquè “la seua eficàcia redueix a la meitat el risc de mort en cas d'accident”, ha insistit Calero. A més, el coixí de seguretat no és eficaç si no es complementa amb la utilització del cinturó de seguretat ja que tots dos dispositius estan dissenyats per a funcionar de manera complementària.

El cinturó és imprescindible també en els seients posteriors ja que en cas d'impacte frontal, per exemple, la probabilitat que un ocupant d'aqueixos seients colpege mortalment a un altre passatger de davant pot ser fins a 8 vegades major. Segons ha detallat la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, sense cinturó de seguretat, a 80 km/h els passatgers de darrere no tenen cap manera de subjectar-se i són projectats amb els de davant amb una força equivalent al colp d'una bola de 1.200 kg a 10 km/h, la qual cosa podria matar o lesionar greument als ocupants dels seients davanters.

No obstant això, les dades reflecteixen que el seu ús en els seients posteriors és inferior al dels passatgers de davant. Si tenim en compte els valors mitjans del període 2017-2019, el 25% dels morts en turismes no usava el cinturó en carretera, però aquest percentatge creix fins al 31% en el cas dels morts que eren passatgers dels seients posteriors.

La normativa també obliga a portar posat el cinturó de seguretat en autobusos quan aquest compte amb aquest dispositiu. Des d'octubre de 2007 és obligatori que els autobusos que es matriculen porten cinturons de seguretat.

Modificació en la Llei de permís per punts

Per a aquells ocupants de vehicles que coneixent els beneficis que aporta el cinturó de seguretat no volen fer ús d'aquest, en l'esborrany de modificació de la Llei de Permís per Punts en el qual s'està treballant, una de les novetats previstes és augmentar de 3 a 4 el nombre de punts a llevar per no portar-lo posat.

En primera persona

A vegades, el millor per a entendre les conseqüències que té no portar posat el cinturó de seguretat en cas d'accident, és veure-les i escoltar-les a través dels que les han patides en persona. Per aquest motiu, Luis Cabrera, lesionat medul·lar des del 5 de gener de 1989 i patró de la Fundació del Lesionat Medul·lar, entitat pertanyent a la Federació Nacional Aspaym ha volgut aportar el seu granet d'arena i comptar el seu cas en primera persona: “Vaig eixir de festa la nit de Reis. Jo aqueixa nit no ho portava i en una corba molt cerquita de la meua casa vaig eixir per la finestreta del pilot. Si ho haguera portat, segurament no haguera eixit acomiadat”. “Per això demane als joves i no tan joves que ho utilitzen sempre”.

Pujar