elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
LLISTA FORBES

Grans fortunes: aquests són els valencians què estan entre els cent espanyols més rics de 2023

Grans fortunes: aquests són els valencians què estan entre els cent espanyols més rics de 2023
  • Com cada any s'ha publicat la prestigiosa llista Forbes

Forbes, la revista especialitzada en el món dels negocis i les finances, ha publicat la llista dels 100 espanyols més rics i entre ells es troben set valencians, tres d'ells de la mateixa família.

Juan Roig, president de Mercadona, és el cinqué més ric d'Espanya i el primer valencià amb major fortuna. Li segueix, encara que un poc més lluny la seua esposa, Hortensia Herrero, encara que en el lloc 15.

En el lloc número 28 es troba Fernando Roig, propietari de Pamesa, i germà de Juan Roig.

En el lloc 42 està Antonio Pellicer, cofundador i CEO de l'Institut Valencià d'Infertilitat (IVI).

El lloc 66 és per a Asunción Mazanet, accionista de Porcelanosa, mentre que José Gómez, accionista de Coca-cola, ocupa el lloc 86. Li segueix el president de Naviliera Boluda, Vicente Boluda, en el lloc 95 del rànquing dels espanyols de major fortuna.

Coneix als set valencians més rics

Juan Roig Alfonso

Juan Roig és el president executiu de Mercadona i el seu major accionista. L'empresari valencià posseeix el 50,66% de Mercadona, valorada en 7.739 milions d'euros. Un 6,3% de les accions de la companyia que es troba en autocartera. El grup de supermercats ha tornat a mostrar un creixement espectacular en 2023 en volum d'ingressos i beneficis. A la fi del 2022 va aconseguir facturar 31.041 milions d'euros, que representa un augment important des dels 28.000 milions de l'exercici anterior. Amb càrrec a aquests comptes, Roig va percebre un salari brut d'11 milions d'euros per presidir l'empresa i va ingressar altres 88 milions en concepte de dividends, amb càrrec al benefici net de 2022. D'altra banda, Juan Roig dedica pràcticament quasi tota aquesta retribució via dividend a accions de mecenatge i emprenedoria.

Hortensia Herrero

Hortensia Herrero i el seu marit, Juan Roig (5.600 milions €), han convertit Mercadona, una xicoteta cadena de supermercats quan la van comprar, en una de les multinacionals més admirades, amb presència a Espanya i Portugal. Herrero posseeix el 27% de la companyia d'origen valencià i, a més, presideix la Fundació Hortensia Herrero, que desenvolupa projectes per a potenciar i recuperar el patrimoni artístic i cultural de València, entre altres iniciatives.

Fernando Roig

Fernando Roig és el propietari del grup ceràmic Pamesa, un dels cinc majors grups del sector en tot món, després de la compra de Azuliber i el 40% de Argenta en 2020. Germà de Juan Roig, Fernando és també el tercer major accionista de Mercadona, amb un 9% del capital, la participació del qual ascendeix a 696 milions d'euros. També, presideix el club de futbol Vila-real i l'empresa de renovables Renomar.

Antonio Pellicer

Es el fundador i CEO del IVI, Institut Valencià d'Infertilitat. L'empresa és líder mundial en clíniques de reproducció. Pellicer i el seu soci van pactar la seua venda al fons KKR entre 2.500 i 3.000 milions, repartint-se tots dos el 75%. Abans de la venda, confirmada a principis de 2023, es van repartir 12,5 milions en dividends, el doble que en 2021. En 2022, Air Nostrum, amb un 15% de propietat sota el control de Pellicer, va presentar Iryo, el primer operador d'Alta Velocitat a Espanya, en col·laboració amb Trenitalia d'Itàlia i Globalvia.

Asunción Mazanet

Asunción Manzanet és la vídua de Javier Soriano, un dels cofundadors de la companyia de ceràmica Porcelanosa. Manzanet, al costat de les seues filles Sonia i María José, controla Sorman, una societat que és la principal accionista de Porcelanosa Corporació, amb un 56%.

Javier Gómez Trénor Vergés

Javier Gómez Trenor i la seua família són accionistes de Olive Partners, la societat amb la qual els socis espanyols controlen el 36,4% de Coca-Cola Europacific Partners, juntament amb la família Daurella. Ho fan amb el 57% de Cobega Invest SL. També posseeixen el 21% d'Empreses Industrials Valencianes i altres inversions.

Vicente Boluda

Vicente Boluda és el propietari de la Naviliera Boluda. Al novembre de 2022, Boluda va protagonitzar una de les majors operacions corporatives de l'any, amb la compra de l'holandesa Smit Lamnalco per 800 milions, per a convertir-se en el major grup mundial de remolcadors del món. El seu patrimoni net ascendeix en 2023 als 350 milions d'euros.

Pujar