elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Govern de la Nau es clivella: València en Comú denúncia l'incompliment de l'acord

El Govern de la Nau es clivella: València en Comú denúncia l'incompliment de l'acord
  • El rebuig al nou Reglament de les Juntes de Districte ha sigut el desencadenant

El grup municipal de València en Comú a l'Ajuntament de València, ha denunciat aquest matí davant els mitjans de comunicació l'incompliment d'un dels punts signats fa ja quasi quatre anys en l'acord de la Nau. Concretament la disputa entre els socis de govern – Compromís, PSPV i València en Comú- s'ha produït després del rebuig en dues ocasions del nou reglament per a les Juntes de Districte, per part dels dos primers.

Aquesta denúncia ha sigut posada sobre la taula per la portaveu del grup, María Oliver, i per la seua companya Neus Fabregas els qui consideren que aquest nou reglament “no és negociable” i que “ajudaria a aconseguir una descentralització i donar un protagonisme real a la ciutadania”.

El punt de l'acord que els comuns consideren que s'està incomplint és el número 22, el qual resa el següent: “Redefinició de les Juntes de Districte: per a promoure la participació directa dels veïns i veïnes i convertir-les en assemblees ciutadanes amb capacitat de control i execució de polítiques, amb especial èmfasi en les pedanies i zones actualment més allunyades”.

Sota la premissa de complir aquest punt, es va presentar el mes de desembre passat el nou Reglament – motiu de disputa- en el qual es recollia la creació de noves vocalies per a la ciutadania. Seria després de la seua aprovació en Junta, quan la població passaria a tindre una representació de 1/3 en les Juntes de Districte. Una representació mínima, però amb la qual el govern perdria la majoria absoluta. El text presentat per València en Comú atorga aquest percentatge a tres vocalies que passarien a estar representades per: AMPAS, Associacions Veïnals i Associacions Culturals. 

“És la ciutadania qui ho està demandant i és un compromís explícit del Govern de la Nau” ha apuntat María Oliver, qui a més ha destacat que amb la seua aprovació es “ajudaria a aconseguir una descentralització i donar protagonisme real a la ciutadania”.

Una mateixa visió és la que comparteix Fabregas qui ha mostrat el seu desig que “la ciutadania deixe de ser un mer espectador”. A més, ha assenyalat que amb l'aprovació d'aquest reglament es “consolidarien les accions polítiques en les quals portem treballant durant quatre anys”.

El document en el qual es recullen les diferents línies a seguir va ser presentat en Junta de Govern Local el passat 28 de desembre – moment en el qual es va rebutjar per primera vegada- i després de renegociar-ho i escoltar les diferents propostes ha tornat a ser tirat cap endarrere per l'equip de Govern. Ha sigut davant aquest rebuig quan les comunes han decidit donar a conéixer la situació, i reiterat el seu compromís amb tirar avant aquest projecte.

Pujar