elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pot un govern autonòmic decretar el confinament de la població?

Pot un govern autonòmic decretar el confinament de la població?
  • Repassem fins a on arriba l'autoritat autonòmica en plena crisi pels rebrots de coronavirus

La preocupació davant una segona ona de coronavirus creix dia a dia, i amb ella la possibilitat d'un nou confinament com a mesura de prevenció. El primer cas ha arribat a Catalunya, concretament a Lleida, la qual cosa ha fet plantejar-se una pregunta. Poden les comunitats autònomes confinar a la població per a evitar la propagació del virus?

Després de la negativa del jutjat d'Instrucció número 1 de Lleida de confinar el municipi després de la petició del Govern de Quim Torra, es planteja aquest debat. En aquest cas, la magistrada Elena García-Muñoz Alarcos, optava per un confinament perimetral però no domiciliari ja que aquest “no es pot decidir en l'àmbit autonòmic, sinó que ha de ser acordat des del punt de vista estatal”, assegura. Això ha generat una gran controvèrsia perquè la llei orgànica de mesures especials en matèria sanitària no regula l'abast de fins a on pot arribar l'àmbit autonòmic.

Des del punt de vista jurídic, es considera que les comunitats autònomes sí que poden regular els confinaments fora de l'estat d'alarma. La disputa és si una comunitat autònoma pot anar més enllà dels confinaments perimetrals.

Davant el veto judicial, Quim Torra, ha optat per aprovar un decret llei que permet a l'autoritat sanitària regional restringir activitats o la mobilitat de les persones en aquelles situacions on s'atempte contra la salut. Aquesta mesura està suscitant grans critiques, perquè alguns juristes consideren que d'aquesta manera s'estan restringint els drets fonamentals recollits en la Constitució.

En aquesta línia, defensen que en el cas de confinar part de Catalunya, s'ha de sol·licitar al Ministeri de Sanitat i establir un límit temporal juntament amb una acreditació de la gravetat de la situació que incentive al Consell de Ministres a aprovar un confinament parcial.

Aquesta norma no té la capacitat jurídica per a dictaminar a les persones que es refugien a les seues cases, encara que la Llei de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública indique que les comunitats autònomes tenen les competències suficients per a adoptar les mesures que creguen necessàries en moments tan crítics. Per això, s'entén que és una mesura que ha de prendre el Govern central.

A nivell autonòmic, a la Comunitat Valenciana, Ximo Puig va afirmar en una compareixença que “en funció de l'evolució, prendrem les mesures oportunes”, després dels rebrots a les ciutats. Encara que de moment en confinament total no sembla estar entre les opcions del govern valencià.

També s'ha pronunciat sobre aquest tema la consellera de Sanitat, Ana Barceló, qui insisteix que, malgrat els últims contagis, la situació està controlada. No obstant això, no descarta un confinament en cas de ser necessari: “Si fera falta s'adoptarien mesures de confinament, però no és el cas de la Comunitat Valenciana”.

Pujar