elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Global Omnium i el seu compromís amb la gestió eficient de l'aigua

Global Omnium i el seu compromís amb la gestió eficient de l'aigua
  • Eficiència en la gestió de l'aigua, ús de noves tecnologies per a aprofitament hídric, investigació, aplicacions per a disminuir la sequera i evitar inundacions…

  • Són molts els àmbits en els quals treballa la companyia valenciana líder en la gestió hídrica, i a més de forma sostenible

MÉS FOTOS
Global Omnium i el seu compromís amb la gestió eficient de l'aigua - (foto 2)
Global Omnium i el seu compromís amb la gestió eficient de l'aigua - (foto 3)
Global Omnium i el seu compromís amb la gestió eficient de l'aigua - (foto 4)

Molt abans que sentírem parlar de conceptes com la petjada hídrica o l'economia circular, Global Omnium ja treballava amb models de gestió hídrica sostenibles, estudiava l'eficiència hidràulica i es preocupava, en definitiva pel medi ambient. Aquesta empresa valenciana compta amb més de 125 anys d'experiència en la gestió de l'aigua i amb una trajectòria que li ha portat a operar pràcticament en tot el territori nacional i en països com Angola, Colòmbia, Qatar o l'Equador.  

Aquest 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient i, per aquest motiu, ens hem volgut fixar en el treball de Global Omnium, grup que opera 368 instal·lacions de tractament d'aigües residuals i 21 plantes de potabilització en les quals s'empren a 2.280 persones. Són xifres que donen bon compte de l'impacte que la companyia genera en la gestió del cicle integral de l'aigua.

Eficiència, noves tecnologies, actuacions davant sequeres o inundacions, depuració d'aigües residuals i investigació, són sol alguns dels temes que preocupen aquesta empresa valenciana, que treballa en la seua estratègia empresarial per a aconseguir progressivament una Eficiència Hidràulica del 100 per cent i un Residu Zero. Tot això a través d'accions que podem veure, sense anar més lluny, a nivell local.

Per exemple, bona prova d'això ho veiem en el treball realitzat en l’Oceanogràfic de València, on es desenvolupen investigacions d'abast internacional destinades a mantindre la biodiversitat en els mars del planeta i el compromís del qual amb la preservació del medi ambient s'ha ampliat recentment a la gestió de l'aquari de Sevilla.

La companyia compta amb nombroses certificacions independents en l'àrea de sostenibilitat i gestió mediambiental, però també ha posat en marxa els seus propis indicadors per a constatar que segueix “el bon camí” i detectar, si escau, possibles desviacions. Entre aquests indicadors es troba la mesura de la petjada hídrica i de la petjada de carboni en tots els processos.

Eficiència i noves tecnologies

I és que evitar la pèrdua d'aigua en les xarxes és un element clau en la reducció de la petjada de carboni i això s'aconsegueix no solament sent més eficients en la gestió de l'aigua sinó en l'estalvi d'energia. En poques paraules, una major eficiència deriva sempre en una menor emissió de CO2.

En aquest sentit, Global Omnium és pionera en la gestió de xarxes amb models de simulació hidràulica en temps real, monitorant l'operació i control de xarxes complexes. Només en el Sistema de Proveïment de la Xarxa Metropolitana de València, amb 1,5 milions d'habitants i 3.000 quilòmetres de canonades, la companyia disposa d'un "bessó digital" en temps real que permet a l'operador detectar ràpidament qualsevol fugida, així com comparar les variables calculades amb les registrades, la qual cosa permet establir les millors estratègies d'operació i maniobra de la xarxa.

A més, Global Omnium disposa d'al voltant de 700.000 d'aquests equips instal·lats en 36 municipis, la qual cosa converteix a la companyia valenciana en líder absoluta del mercat nacional. Entre els avantatges dels dispositius de telelectura figura la possibilitat d'oferir informació detallada dels consums, alertar sobre possibles anomalies o anticipar la detecció de fugides.

Actuació davant sequeres i inundacions

Actualment, Global Omnium col·labora amb les administracions responsables dels proveïments urbans en la redacció de plans d'emergència en els quals es requereix la participació dels gestors de l'aigua, els responsables de sanitat i salut pública i, especialment, dels usuaris.

Una altra de les línies de treball de Global Omnium vinculades al Medi Ambient és l'estudi d'inundacions urbanes. Els treballs que han realitzat experts de la companyia han permés, per exemple, dissenyar sistemes específics de drenatge sostenible a Bétera, on es desvien els desbordaments cap a zones deprimides d'un camp de golf pròxim.

A Calp veiem un altre exemple dels treballs de Global Omnium. Cal destacar que en aquesta localitat alacantina, la urbanització descontrolada ha provocat un augment i concentració dels volums d'escolament, amb greus inundacions en zones urbanes i l'alliberament de grans quantitats d'aigua dolça contaminada. La tecnologia aplicada per Global Omnium ofereix com a solució la construcció d'un parc inundable al costat de les salines d'aquesta població que permet retindre l'escolament, reduir els abocaments d'aigua contaminada, actuar com a filtre verd si se supera la capacitat del parc i recuperar ambientalment aquests terrenys.

Depuració

Global Omnium va tractar 282 hectòmetres cúbics d'aigües residuals en 2018 en les 368 depuradores que gestiona, aplicant la millor tecnologia disponible per a no superar els límits d'abocament, retornar al medi natural aigua tractada de gran qualitat i oferir si escau als regants un cabal addicional en zones afectades per l'escassetat de recursos.

Destaca en aquest apartat el tractament de l'aigua residual que es realitza en la depuradora de Pinedo, on s'extremen els requisits, reduint el fòsfor i el nitrogen presents en l'aigua residual per a poder enviar aigua tractada a les séquies de reg que aboquen a l'Albufera. Segons l'època de l'any, Pinedo aporta cabals destinats a la inundació dels camps d'arròs, a afavorir la migració dels ocells o, simplement, per a suportar els nivells d'aigua necessaris per al manteniment dels ecosistemes al parc natural.

Pla Estratègic

En l'àmbit del transport, que pot representar fins a un 4,65% de la petjada de carboni en una companyia destinada a gestionar el cicle hidràulic, Global Omnium ha posat en marxa el seu propi Pla de Mobilitat Sostenible. L'objectiu és optimitzar els desplaçaments de personal i equips que requereixen la gestió eficient de les infraestructures hidràuliques.

“El nostre objectiu i el nostre compromís, inclòs en el Pla Estratègic de Global Omnium per al 2020, és aconseguir una reducció del 1,5% en la nostra petjada de carboni prenent com a any base el 2016, quan un agent extern va verificar les nostres emissions, i reduir un 5% les emissions de CO2”, destaca Dionisio García Comin, conseller delegat de Global Omnium.

Investigació

Altra de les potes de Global Omnium és la seua aposta decidida per la investigació. Per exemple, en 2015 es va crear la Càtedra Aigües de València per acord de la Fundació Aigües de València i la Universitat Politècnica de València. L'objectiu, afavorir la investigació especialista i la transferència de resultats a la gestió eficient i mediambientalment responsable del cicle de l'aigua.

Global Omnium participa al costat de prestigiosos laboratoris i centres universitaris en quatre programes LIFE en els quals s'ha mobilitzat, amb el suport de la Comissió Europea, una inversió pròxima als set milions d'euros. Entre els objectius d'aquestes investigacions figura el desenvolupament, implementació i demostració d'eines microbiològiques que potencien el creixement bacterià per a reduir el temps que les depuradores romanen parades després de produir-se un abocament i també s'investiga un innovador sistema de tractament per a l'eliminació del fòsfor en aigües residuals més eficaç que els actuals basat en productes naturals que faciliten la valorització agrícola del fang generat.

D'altra banda, Global Omnium, amb l'assessorament del Grup de Limnologia de l'Institut Cavanilles de la Universitat de València, també realitza estudis avançats sobre aiguamolls artificials empleats per a l'afinament i la naturalització dels efluents de depuradores. Són sol alguns exemples, encara que hi ha molts més. 

Restauració fluvial en el riu Túria, Projecte Llúdria i altres impactes en l'entorn

Finalment, Global Omnium treballa de forma decidida al costat de diverses ONG en projectes destinats a la millora mediambiental de l'entorn a les ciutats on opera la companyia. Un bon exemple és el projecte de restauració fluvial en el riu Túria. En col·laboració amb la fundació Limne, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Generalitat Valenciana, Global Omnium ha finançat diverses accions destinades a reduir la presència de residus sòlids urbans, eliminar espècies invasores com la Arundo donax i regenerar el bosc de ribera primigeni amb espècies protegides.

Una altra de les accions desenvolupades ha sigut la col·laboració en el Projecte Llúdria. El programa pretén confirmar l'actual expansió de la llúdria en la Comunitat Valenciana i vincular-la a la millora dels rius i l'eficiència dels sistemes de depuració, així com detectar quins espais podrien ser objecte de restauració per a afavorir la connectivitat i consolidar el procés d'expansió de l'espècie, que va estar a punt de desaparéixer dels rius valencians en la segona meitat del segle XX.

Les campanya de seguiment realitzada en 2018 ha registrat 9 quadrícules inèdites, destacant l'expansió de la llúdria amb noves cites en el riu Serpis i en el tram sota del Túria. Un acord de patrocini amb la Fundació Global Nature ha permés també la recent celebració a València del congrés internacional Living Lakes, on s'ha posat de manifest la importància del llac d'Albufera.

Pujar