elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat protegeix el litoral i recorre en cassació la sentència del TSJCV que declarava nul el Pativel

La Generalitat protegeix el litoral i recorre en cassació la sentència del TSJCV que declarava nul el Pativel
  • Arcadi España destaca la platja de l'Auir de Gandia com un emblema ecològic i un tresor natural que cal protegir

MÉS FOTOS
La Generalitat protegeix el litoral i recorre en cassació la sentència del TSJCV que declarava nul el Pativel - (foto 2)

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, en el marc de les seues actuacions per a afavorir la protecció del litoral, ha presentat un recurs de cassació contra la sentència, d'11 de febrer, del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que declarava nul el Decret 58/2018, de 4 de maig, del Consell, pel qual s'aprovava el Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral de la Comunitat Valenciana (Pativel) i el Catàleg de Platges de la Comunitat Valenciana.

D'aquesta manera ho ha anunciat el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, després de la reunió que ha mantingut amb l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, per a abordar la situació de platja de l'Auir.

A la trobada ha assistit també la secretària la secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Imma Orozco.

El responsable de Política Territorial ha posat a aquest enclavament de la Safor com un exemple del patrimoni "que mereix ser cuidat i preservat, tant per les seues característiques naturals com per la seua rellevància com a actiu econòmic".

El conseller té clar que “el conjunt del patrimoni litoral de la Comunitat Valenciana ha de ser protegit per totes i tots: institucions, veïns i veïnes de les localitats costaneres i turistes que puguen visitar-nos. És necessari un compromís social amb la protecció de l'entorn".

Espanya ha detallat que "per a aqueixa protecció comptem amb un element fonamental, els instruments d'ordenació urbanística i, ací, en la Comunitat Valenciana, tenim el Pativel, un pla d'acció territorial per a cuidar i conservar el nostre territori".

"Amb el Pativel, l'objectiu fonamental del Govern valencià ha sigut el de posar a la disposició d'ajuntaments i ciutadans de la Comunitat una eina per a protegir i ordenar el seu litoral", ha afegit el conseller.

Vigència del Pativel

Insisteix que, "de moment, i fins al pronunciament del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana sobre el nostre recurs, la normativa que comprén el Pla continua en vigor i les nostres platges i costes estan protegits".

En aquest sentit, Arcadi España ha volgut transmetre "un missatge de tranquil·litat" per a "tots els valencians preocupats per la protecció del seu litoral".

"Aquest instrument d'ordenació i protecció continua estant vigent i continua donant cobertura a les nostres costes", ha explicat el conseller.

Espanya continua detallant que "la sentència que recorrem no entra en el fons del Pla sinó que aborda només qüestions formals, i per això confiem que aquesta eina de protecció i preservació del litoral, del nostre patrimoni mediambiental, cultural i econòmic, puga continuar al servei dels valencians i valencianes".

Per part seua, l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha mostrat el seu agraïment cap a l'actuació de la Generalitat, que, en la seua opinió, ha evitat la urbanització de la platja de l'Auir, "un emblema ecològic i el nostre tresor natural més preuat".

"Es tracta d'una de les poques platges verges que queden en el litoral i, per això, hem de continuar treballant per a cuidar-la, conservar-la i protegir-la al mateix temps que la posem en valor perquè siga un producte turístic de qualitat", ha afirmat Morant.

"Govern central, autonòmic i local coincidim en el fet que no es tracta només de mantindre aquests espais fora de l'especulació urbanística sinó de retornar-los a la ciutadania i potenciar-los com a elements que generen economia i riquesa" ha conclòs l'alcaldessa.

Seguretat jurídica per als ajuntaments

El mes de febrer passat, davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, la Conselleria de Política Territorial va traslladar un missatge de tranquil·litat i seguretat jurídica als ajuntaments de la costa de la Comunitat Valenciana, davant eventuals interessos de tercers en les zones del litoral.

En aquest sentit, es va procedir a remetre una nota explicativa perquè les corporacions municipals disposaren d'informació actualitzada sobre el Pativel després de la fallada del TSJCV del passat 11 de febrer.

Pujar