elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat presenta tres nous decrets per a la llei de Serveis Socials Inclusius

La Generalitat presenta tres nous decrets per a la llei de Serveis Socials Inclusius
  • Mónica Oltra ha afirmat que "l'organització, la participació i l'ètica" són els nous reptes en el procés de construcció d'un Sistema Públic Valencià de Serveis Socials

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat els principals aspectes de el desenvolupament normatiu de la llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana a través de tres nous projectes de decret: el de tipologies de centres, serveis i programes ; el que regula els òrgans de participació i l'Observatori de el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials; i el que aborda els comitès d'ètica.

Ha estat acompanyada en l'acte pel secretari autonòmic de Planificació i Organització de el Sistema, Xavier Uceda, i el director general de l'IVAFIQ, Joan Crespo.

Oltra ha afirmat que "l'organització, la participació i l'ètica" són els nous reptes als quals s'enfronta el seu departament en el procés de construcció d'un Sistema Públic Valencià de Serveis Socials que atengui el conjunt de la ciutadania en condicions d'igualtat i equitat.

La consellera d'Igualtat ha explicat que "els tres nou decrets desenvolupen la llei de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana perquè una llei sense desenvolupar és com paper mullat". Per aquest motiu, "aquests tres decrets són fonamentals perquè formen la columna vertebral de l'Sistema Públic Valencià de Serveis Socials que estableix resumidament, recursos professionalitzats i ben dotats de personal, perquè de la mateixa manera que un no s'opera amb algú que no té el títol de medicina i cirurgia, nosaltres professionalitzem aquest sistema perquè estem intervenint en persones ".

A més, ha assenyalat que "també parlem dels recursos de proximitat, que siguin comunitaris i amb accés a tots els serveis sociocomunitaris, i per tant, han de ser als nuclis urbans, i que s'adaptin a la persona, a les seves necessitats i als seus expectatives, que no hagi de ser a l'inrevés ".

Durant la seva intervenció, Oltra ha insistit que "hem iniciat un canvi en el sistema que ja és una realitat en tot l'àmbit públic, i que amb aquest proper paquet normatiu volem ampliar a tots els racons dels serveis socials, amb independència de quina sigui la seva titularitat ".

La vicepresidenta ha recordat que l'aprovació de la llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana la passada legislatura va suposar la generació de "tot un nou marc que és la base sobre la qual es construeix el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials que ja s'ha vingut desenvolupant ", i en aquest sentit ha esmentat el decret d'Ordenació, el de Coordinació i Finançament de l'Atenció Primària o el que ha establert el Mapa de Serveis Socials.

Aquests textos, ha explicat, han permès el desenvolupament d'instruments com el contracte programa, "que dóna estabilitat als i les professionals dels serveis socials municipals que ja no són acomiadats i tornats a contractar cada any".

La vicepresidenta ha destacat que només aquest any el seu departament ha destinat prop de 93 milions d'euros a la contractació d'equips d'atenció primària, aquells que són la porta d'entrada a el sistema des dels ajuntaments, el que ha suposat multiplicar per 10 la inversió i el nombre de professionals a contractar.

En aquest camí de desenvolupament dels serveis socials, Oltra ha assenyalat la importància de el decret de Tipologies que ha presentat, ja que serveix per a "establir els principis comuns de sistema en el conjunt de la Comunitat Valenciana", i aglutina "una informació que fins ara estava dispersa i en molts casos era incoherent, quan no directament era inexistent ".

"Supera un ordenament jurídic de fins a 12 normes, algunes com en el cas de la que afecta el sector de la diversitat funcional i l'exclusió social que es remunten a 1990" ha afirmat, i ha destacat que el decret de Tipologies suposa "donar un salt de 30 anys en l'ordenament normatiu, oferint una guia en la qual qualsevol persona, professional o usuària, podrà trobar tota la informació per a cada tipologia de recursos ".

Blindatge de condicions de serveis i centres

Oltra ha apuntat que l'actualització de les ràtios de tots els recursos inclosos en el sistema és una de les qüestions que aborda el decret, i ha assenyalat que es fa tenint en compte "una nova realitat sociodemogràfica, en què la població és més gran , hi ha majors nivells d'atenció a la dependència o més gent que viu sola ".

En aquest sentit, es planteja una atenció domiciliària més completa, una millora de les ràtios en els recursos residencials o centres que s'assemblin cada vegada més a una casa, perquè és així "com es respon a les veritables necessitats de les persones, garantint unes condicions d'atenció dignes i de qualitat ".

"S'estableixen amb detall i de manera ordenada les condicions materials, funcionals i de personal de centres i serveis", ha afirmat la vicepresidenta, que ha volgut assenyalar que en l'actualitat moltes d'aquestes ja són d'aplicació en les places públiques o financiadas amb fons públics, i a partir d'ara l'exigència s'estén a qualsevol recurs.

La incorporació de noves figures professionals és una altra de les qüestions que aborda el decret juntament amb la regulació perquè els recursos es situïn en entorns urbans amb accés a tots els recursos sociocomunitaris habituals, ia més es "deslocalitzaran" els punts d'atenció i els horaris dels centres d'atenció diürna, que ja no seran necessàriament de dilluns a divendres de 9 a 17 hores.

Òrgans de participació

La vicepresidenta també s'ha referit a el decret d'òrgans de participació i creació de l'Observatori de el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, que regularà el Consell Valencià d'Inclusió i Drets Socials, que tindrà caràcter autonòmic, i els consells de participació zonals i locals que es crearan en cada ajuntament o mancomunitat.

"D'aquesta manera vam crear una participació ben regulada, ordenada, accessible i pràctica, a més de donar poder a la societat civil i permetre a les persones usuàries la seva participació en les decisions de el sistema", ha explicat la vicepresidenta.

"Es construeix un sistema de tots i totes per a tots i totes", ha conclòs Oltra, qui ha destacat que gràcies a l'Observatori de l'Sistema Públic Valencià de Serveis Socials es comptarà amb un òrgan d'anàlisi i recopilació de dades que posaran a disposició de la ciutadania a través de jornades, seminaris o plataformes d'internet de lliure accés.

Comitès d'ètica
Pel que fa a el decret que regula els comitès d'ètica, Oltra ha explicat que es crearà un de caràcter autonòmic, i un per cada un dels departaments de serveis socials, en els quals s'inclouran persones expertes en serveis socials que oferiran respostes a professionals i persones usuàries, de manera que les actuacions d'unes i altres guanyin en seguretat.

Així mateix, aquells ajuntaments, centres o intercentres que vulguin crear-los també podran fer-ho.

Aquests comitès permetran oferir seguretat a les actuacions, ja que en molts casos la norma "ni regula ni pot regular tots els aspectes de l'funcionament humà, pel que és necessari un acompanyament professional per a la presa de decisions especialment complexes", ha conclòs la vicepresidenta. 

Pujar