elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat impulsa el debat autonòmic sobre la gestió del Cicle Urbà de l'Aigua

La Generalitat impulsa el debat autonòmic sobre la gestió del Cicle Urbà de l'Aigua

    La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha inaugurat a València la Jornada sobre la Gestió del Cicle Urbà de l'Aigua en les comunitats autònomes, organitzada des de la Direcció General de l'Aigua. Han estat representats 11 governs regionals, (Andalucía Asturias, Balears, Castilla-la Mancha, Catalunya, Extremadura, Euskadi, Galícia, Murcia, Navarra i Comunitat Valenciana), a través dels quals s'escoltat la veu de les autonomies en la gestió d'un dels servicis bàsics més importants que presten les administracions públiques: l'abastiment i el sanejament a tota la població.

    Esta jornada de treball té com a principal objectiu avançar en la gestió del Cicle Urbà de l'Aigua i en la prestació d'un servici públic de qualitat, a preu el més assequible possible per al ciutadà, respectant al màxim un recurs natural escàs.

    Elena Cebrián ha apostat per impulsar noves polítiques públiques de gestió del Cicle Urbà de l'Aigua des de les comunitats autònomes i des de les ciutats. La consellera ha subratllat la necessitat de plantejar noves formes de gestionar els nostres sistemes, de fer-los més eficients i més eficaços des de distints punts de vista. Tant des de la perspectiva ambiental com des de la social i econòmica.

    Durant la jornada s'han presentat distints models autonòmics, s'ha posat de relleu la pluralitat d'ens i organismes competents en la matèria, així com les regulacions existents. S'ha plantejat inclús la possibilitat de traslladar davant del Consell Nacional de l'Aigua una veu coordinada de les autonomies que represente també als ajuntaments i defenga els interessos de tots els ciutadans. El secretari autonòmic de medi ambient, Julià Álvaro, ha posat de manifest el lideratge que demostra en esta matèria la Generalitat a l'organitzar esta trobada a falta d'una iniciativa d'estes característiques per part del Govern central. "L'aposta de la Generalitat per una gestió pública de qualitat del Cicle Urbà de l'Aigua fa convenient conéixer, ha destacat, la qual cosa succeïx en la resta de l'Estat i impulsar polítiques que s'han revelat efectives en altres autonomies".

    La majoria de les comunitats autònomes han coincidit a reclamar una major coordinació entre les administracions implicades en la gestió del Cicle Urbà de l'Aigua. Especialment amb l'administració estatal, a través dels organismes de conca i les societats estatals de l'aigua. S'han exposat els distints cànons que s'apliquen en cada un dels territoris; s'ha parlat de les legislacions aplicades i de la creació d'organismes reguladors autonòmics, així com de processos de "remunicipalització".

    Finalment s'ha abordat, entre altres qüestions, els plans d'inversions previstos en cada una de les autonomies; la necessitat de renovar els sistemes d'abastiment i augmentar el control públic en les contractes gestionades per empreses privades, tant en abastiment com sanejament i depuració i ha sigut debatuda la relació amb la Unió Europea, especialment en l'àmbit financer, però també en relació al compliment de la Directiva Marc de l'Aigua.

    Pujar