elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat celebra el Dia Internacional de les Dades Obertes amb la segona edició del ‘Datathon’ dedicada als ‘Reptes en un món canviant’

La Generalitat celebra el Dia Internacional de les Dades Obertes amb la segona edició del ‘Datathon’ dedicada als ‘Reptes en un món canviant’
  • La competició comença el pròxim 4 de març amb una jornada informativa per a celebrar el Dia Internacional de les Dades Obertes

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica celebra el Dia Internacional de les Dades Obertes, #OpenDataDay, amb la segona edició del ‘Datathon’, una competició que pretén fomentar l’interés i ús de les dades obertes sota el lema ‘Reptes en un món canviant’, iniciativa a la qual s’han sumat també diverses institucions i universitats.

La competició comença el pròxim 4 de març amb una jornada informativa en el marc de la celebració del Dia Internacional de les Dades Obertes el pròxim 5 de març. Aquesta sessió comptarà amb la participació de la consellera de Transparència, Rosa Pérez Garijo; el rector de la UPV, José Capilla; la directora general d’Indústria, Maria Empar Martínez; la tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de València, Elisa Valía; i la directora general de l’Observatori de Dades Obertes de la UPV, Antonia Ferrer.

La jornada continuarà amb una taula redona entorn de les dades obertes de l’àmbit del consum, el desenvolupament sostenible i la cultura amb responsables en aquests àmbits i amb una sessió de tancament amb informació pràctica sobre com participar en la competició. El torneig es desenvoluparà durant dos mesos amb tallers que familiaritzaran les persones participants amb el maneig de les dades obertes, en tots els seus processos.

El plantejament de la nova edició del Datathon és que qualsevol persona major d’edat interessada en la gestió de dades se sume a la convocatòria i propose per equips, solucions a diferents reptes. Les àrees de treball enguany se centren en la producció i el consum responsable, medi ambient -en àmbits com l’agricultura, la gestió de residus o la transició energètica- i cultura. Les persones participants podran usar qualsevol set de dades, però es valorarà la reutilització o ús de dades proporcionades per les diferents plataformes institucionals de dades obertes.

Aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració de la Generalitat, està promoguda per l’Observatori de Dades Obertes i Transparència de la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat d’Alacant (UA), la Càtedra Pagoda de la Universitat de València i la Universitat Miguel Hernández. Al seu torn, hi col·laboren la Càtedra de Governança de la ciutat de València, la Càtedra de Transició Energètica de la UPV, a més de les associacions Acicom i Mesura a través de la Càtedra de Dades Obertes, Catedrades.

La primera edició d’aquesta competició va comptar amb la participació de 233 persones de tota Espanya, 37 equips i 6 projectes finalistes.

Premis i eines

El termini d’inscripció per a poder participar en la segona edició del ‘Datathon’ conclou el pròxim 4 de març. La configuració d’equips es podrà realitzar fins a l’11 de març i la finalització i lliurament de projectes conclourà el 30 d’abril.

Hi haurà dues categories de premis entre les millors aplicacions presentades: una per a alumnat de grau, amb un premi de 750 euros i tres accèssits de 350 euros per equip, per cadascun dels reptes; i una altra per a alumnat de màsters, doctorat o persones en actiu en empreses o entitats, amb un premi de 500 euros i tres accèssits de 350 euros per equip, per cadascun dels reptes: producció i consum responsable, cultura i medi ambient (agricultura, residus, transició energètica).

L’equip avaluador dels projectes tindrà en compte l’impacte i importància del repte solucionat, la creativitat i innovació de l’aplicació, l’ús de les dades, l’adequació a la categoria del premi, el grau d’acabat aconseguit i la sol·licitud d’informació a l’administració.

Les persones inscrites en el Datathon participaran durant març i abril, al costat d’expertes i experts en la gestió de dades obertes, en cinc jornades amb 10 tallers que permetran donar a conéixer com tramitar la sol·licitud de recursos del portal de dades obertes a l’Administració, així com els processos de recol·lecció, integració, iniciació a l’estadística, visualització de dades, geolocalització de diferents tipus de dades, explotació de dades mediambientals, de consum responsable i de cultura, processament de llenguatge natural i saber contar històries amb dades. A més, un equip d’estudiants voluntaris de l’associació MultiTEC de la UA tutoritzarà als participants i resoldrà els seus dubtes.

Tota la informació sobre el desenvolupament del Datathon i registre es pot accedir ací: consultar ací.

Pujar