elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gener tancarà aconseguint un altre màxim d'afiliació que supera en més de 400.000 treballadors el nivell prepandèmia

Gener tancarà aconseguint un altre màxim d'afiliació que supera en més de 400.000 treballadors el nivell prepandèmia
  • El dinamisme del mercat laboral dels últims mesos continua i gener tancarà, per novè mes consecutiu, amb un nou creixement d'ocupació, al voltant dels 66.000 afiliats

Segons l'estadística experimental d'afiliació quinzenal de la Seguretat Social, aquest increment permetrà marcar un nou rècord històric d'afiliació en termes ajustats d?estacionalitat i calendari, amb un nivell de 429.000 treballadors més que abans de la pandèmia, segons les dades presentades pel ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. La millora respecte a les dades prèvies a la pandèmia és de gairebé 300.000 persones, fins i tot sense comptar els treballadors a ERTE o autònoms amb prestacions extraordinàries.

L'increment de 66.000 afiliats amb què previsiblement tancarà el mes de gener és una xifra superior a l'augment d'afiliació mitjana registrat abans de la pandèmia. Fins i tot supera el creixement de 51.000 treballadors registrat el gener del 2017, el millor mes dels anys previs a la pandèmia.

El creixement de l'afiliació respecte al nivell previ a la pandèmia és generalitzat per sectors, tant al sector privat com al públic, i també territorialment, segons ha ressaltat el ministre d'Inclusió.

En concret, els 429.000 llocs de treball més respecte al nivell de febrer de 2020 es distribueixen entre +200.000 al sector privat i +229.000 al sector públic. Dins del primer, els sectors menys afectats per les restriccions han crescut en uns 255.000 llocs de treball respecte al nivell prepandèmia, destacant l'increment en sectors com programació, consultoria i altres activitats relacionades amb la informàtica (+53.000), activitats de serveis socials ( +27.000) o serveis a edificis (+26.000). Aquest comportament contrasta amb el dels sectors que s'han vist més afectats per les restriccions, que encara necessitarien recuperar 55.000 llocs de treball per tornar al nivell previ a la pandèmia.

El creixement al sector públic es concentra especialment a Sanitat (+86.000) i Educació (+59.000), dues activitats en què Espanya se situava per sota de la mitjana dels països del nostre entorn.

Territorialment, el creixement també ha estat generalitzat, segons ha explicat Escrivá, destacant que més de la meitat de les províncies registren un increment de l'ocupació de més d'un 2,2% respecte al nivell que tenien el febrer del 2020, abans de l'inici de la pandèmia.

A més, "s'ha produït no només un creixement de l'ocupació, sinó també un canvi rellevant en la seva composició", segons ha indicat el ministre. En aquest sentit, ha subratllat el fort increment de l'ocupació indefinida, amb 581.000 afiliats més que el febrer del 2020, davant del descens de l'ocupació temporal (-126.000 respecte a aquesta data). "Aquest bon to de l'ocupació indefinida també s'aprecia al mes de gener, quan l'increment dels afiliats d'aquest tipus els primers dies de gener és d'unes 44.000 persones, molt per sobre del que ha estat habitual en aquest període altres exercicis", ha concretat.

El dinamisme mostrat per l'ocupació en els darrers mesos també té repercussió en els ingressos per cotitzacions socials, que el 2021 tancaran amb un nou màxim històric, per sobre de l'anterior rècord, del 2019, tant en valors absoluts com en percentatge del producte interior brut (PIB). En concret, el creixement el 2021 és al voltant del 8% respecte a l'any passat, superior al previst, i un 4,3% per sobre de les dades del 2019.

Evolució de treballadors a ERTE

Per la seua banda, el nombre de treballadors a ERTE-COVID continua reduint-se, malgrat trobar-se en nivells molt baixos i de l'increment de la incidència de les darreres setmanes. En concret, el 13 de gener, la xifra de treballadors a ERTE-COVID era de 100.761, aproximadament el 0,66% dels afiliats. D'aquests, aproximadament la meitat treballen a temps parcial.

Aquesta modalitat d'ERTE continua amb una gran concentració als sectors relacionats amb l'hostaleria i el turisme, als quals pertanyen gairebé la meitat dels treballadors protegits per aquest instrument.

A més, gairebé 30.000 treballadors en aquest tipus d'ERTE ja han estat confirmats per participar en programes de formació, cosa que permetrà que el 40% dels treballadors que tenen possibilitat d'obtenir exoneracions a les cotitzacions socials les tinguin. I en aquest cas, també hi ha una gran concentració en tres sectors: allotjament, menjars i begudes i agències de viatge, que aglutinen el 60% dels treballadors que rebran formació.

Dins dels ERTE-COVID també hi ha una important concentració geogràfica, sent les illes les úniques províncies on el percentatge de treballadors protegits supera l'1% dels afiliats.

Per la seva banda, les darreres setmanes s'ha produït un important descens dels ERTE no vinculats a la pandèmia (ETOP), situant-se actualment lleugerament per sobre de 8.000 treballadors, és a dir, un 70% del nivell que tenien al novembre. La reducció s'ha produït al sector més afectat, el de la fabricació de vehicles de motor, i també s'aprecia especialment a les províncies més vinculades a aquesta activitat, com ara Navarra o Barcelona. Aquestes dades mostren una millora a les cadenes de subministrament.

Pujar