13 de juliol de 2020 13/7/20

Programació de les festes patronals de Gandia

Programació de les festes patronals de Gandia - (foto 1)
  • La Fira i Festes Gandia 2018 ens porta música, gastronomia, exposicions i una infinitat de propostes del 28 de setembre a l'1 d'octubre

MÉS FOTOS
Programació de les festes patronals de Gandia - (foto 2)
Programació de les festes patronals de Gandia - (foto 3)

La Fira i Festes de Gandia se celebren en honor a Sant Francesc de Borja a la fi de setembre. Són les festes patronals i una de les més esperades per veïns i visitants ja que transformen cada cantonada de la ciutat, una representació de la seua història i la seua essència però també una mirada al futur a la modernitat.

Enguany tenen lloc del 28 de setembre a l'1 d'octubre, una cita ineludible ja que en molt pocs dies trobem multitud d'activitats de gran qualitat. Des de l'actuació de Vetusta Morla el dissabte o Rayden el divendres fins a espectacles teatrals, exposicions i activitats en el carrer, passant per mercats ambulants renaixentistes, tradicionals, soc àrab o un festival multicultural fins a correfoc o muixerangues, aquesta cita realment transforma a la ciutat en un torrent de música, color i diversió.

Cal recordar que el personatge protagonista de la Fira i Festes és el Tio de la Porra, un personatge que parodia als soldats francesos, que trau als xiquets dels col·legis a ritme dels tambors marcant l'inici d'aquestes festes.

Concerts

En l'apartat musical cal destacar el cap de cartell de la fira, que serà Vetusta Morla. El conegut grup actuarà el 29 de setembre en l'Institut Maria Enríquez, precedit de l'actuació de Miss Dandi. A més, el Parc de la Festa acollirà les actuacions de Zoo, Rayden, Sense Sal i el guanyador de Sona la Dipu, el divendres 28 de setembre. El Jardí de la Marquesa també acull Vermut al migdia amb animació musical i concerts a la nit.

Mercats ambulants

Repeteixen els mercats temàtics: Mercat Renaixentista (zona Palau), Mercat Tradicional (zona Sant Josep-Raval), Soc Àrab (plaça Coloments), el Festival Multicultural en la plaça Prado. Així com la Diada de la Muixeranga i el Sarau de grups de danses, en la plaça Major, els Correfocs, les exhibicions esportives o la mostra de Bonsais.

Gastronomia

I per a recarregar forces entre concerts, passejos pels mercats ambulants, exposicions i totes les activitats que ens proposa aquesta fira, gens millor que deixar-nos caure per la plaça del Tirant on tindrà lloc el Street Food Festival. Les caravanes de menjar aparcaran durant les festes per a portar-nos propostes de tots els sabors en aquest festival gastronòmic que també comptarà amb la seua pròpia animació i activitats del 28 de setembre a l'1 d'octubre durant tot el dia.

Tradició i integració

Cal recordar que les festes són en honor a Sant Francesc de Borja i per açò la fira tindrà un marcat caràcter Borgià: estarà el Territori Borja en la plaça Escola Pia, amb la participació de les poblacions vinculades a la família valenciana més universal (Gandia, València, Xàtiva, Canals, Alfauir, Castelló de Rugat, Albaida, La Valldigna, Vallés i Llombai).

Una Fira que desbordarà cultura i art. Com el Festival d'arts al carrer, amb 16 companyies valencianes, de l'estat Español i més internacional que altres edicions: Bèlgica, Itàlia, Argentina, Brasil i França així com quatre espectacles musicals i teatrals que tindran lloc en el Teatre Serrano, rescatat en aquesta legislatura per a retornar la gestió pública.

Així mateix, la Casa de la Marquesa acollirà una mostra de l'obra recent d'Antoni Miró. Mentre que la Sala de Dones del Centre Museístic de l'antic Hospital Sant Marc una exposició col·lectiva sobre el personatge "Ubu" del conegut autor teatral de Laval (ciutat germanada amb Gandia), Alfred Jarry.

D'altra banda, enguany la fira vol posar l'accent en els seus distintius i per açò açò el Tio de la Porra cobrarà major presència àdhuc si cap. Una inauguració que vindrà acompanyada d'un espectacle portat des de Bèlgica, concretament de la Companyia D'Irque & Fien amb el seu 'Sol Bémol', una funció creativa i poètica per a estimular als més xicotets.

A més, aquesta nova edició de les festes de Gandia serà molt atractiva, oberta, integradora, igualitària (per primera vegada les dones participaran en la tradicional partida de pilota), i serà una fira multicultural (festival multicultural en la Plaça Prado), dirigida a totes i tots, a grans i xicotets, per als d'ací i per als de fora.

Hi haurà fins i tot una exposició de cotxes clàssics i esportius i una altra exposició de motos clàssiques.

Vols saber més sobre les activitats i els horaris? Consulta el programa complet ACÍ.

Pujar