L’Hospital de Gandia posa en funcionament un programa de simulació per a practicar casos urgents
En la seua primera fase s'aborda el maneig de la parada cardiorespiratòria, però també es contemplen altres com ictus o infart
El servei d'Urgències de l'Hospital Universitari Francesc de Borja de Gandia ha posat en marxa un programa de simulació per a practicar casos urgents complexos que requerisquen d'una especial coordinació i treball en equip.
Es tracta d'un pla de formació pràctica que es desenvoluparà cada 15 dies amb la participació de professionals sanitaris de diferents categories: facultatius, infermeres, TCAEs, zeladors, tècnics de transport sanitari, metges interns residents…
El principal objectiu és el d'entrenar habilitats tant clíniques com no clíniques prèviament al contacte real amb el pacient, la qual cosa fomenta la seguretat del professional i millora la seguretat dels usuaris.
D'aquesta manera, a més de les necessitats formatives clíniques, també es reforça la identificació d'un líder, l'assignació de rols, la distribució del treball, la comunicació eficaç, la planificació i l'establiment de prioritats.
Cada sessió comença amb una introducció prèvia a la simulació en sí mateix, que serà gravada, per a a continuació procedir a l'avaluació de la mateixa per part de les persones que han participat, obtenint així un aprenentatge i oportunitats de millora d'esta.
El projecte està dirigit als professionals del servei d'Urgències en una primera fase en la qual s'aborda el maneig de la parada cardiorespiratòria. La projecció de futur és la col·laboració i participació en el projecte d'altres serveis hospitalaris i Atenció Primària, i anar abordant progressivament altres casos com el de politraumatisme, infart, ictus o la insuficiència respiratòria aguda, entre molts altres.