elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gandia celebra la primera edició de la Fira Borgiana posant en valor la cultura, patrimoni i gastronomia de la ciutat

Gandia celebra la primera edició de la Fira Borgiana posant en valor la cultura, patrimoni i gastronomia de la ciutat
  • Del 3 al 6 de desembre els visitants podran descobrir a través de moltes activitats l'ampli llegat dels Borgia a Gandia

MÉS FOTOS
Gandia celebra la primera edició de la Fira Borgiana posant en valor la cultura, patrimoni i gastronomia de la ciutat - (foto 2)
Gandia celebra la primera edició de la Fira Borgiana posant en valor la cultura, patrimoni i gastronomia de la ciutat - (foto 3)

Aquest 3 de desembre s'inaugura la primera edició de la Fira Borgiana de Gandia, un esdeveniment que inclou un gran ventall d'activitats festives, gastronòmiques i culturals per consolidar Gandia com a destinació turística a través del llegat històric i cultural del Borja.

El regidor de Turisme, Vicent Mascarell, ha destacat que aquesta iniciativa “neix amb el doble objectiu d'ajudar a la desestacionalització del turisme, i per generar més iniciatives perquè la gent visiti la ciutat i promocionar la família Borgia, la família de referència dels valencians”.

Per això, “hem fet servir una data icònica com el 3 de desembre, on es donen una sèrie de circumstàncies que la fan ideal, estem en vigílies d'un pont, però el més important és que el 3 de desembre és quan el ducat de Gandia va ser adquirit pel llavors cardenal, i després Papa Alexandre VI per al seu fill, quan el ducat va passar de mans dels Reis Catòlics a la família Borgia”.

Una data escollida per “donar-li la importància al moment en què Gandia comença a estar unida a la família espanyola més important del Renaixement”.

Del 3 al 6 de desembre els visitants podran gaudir “d'una fira lúdica on podran fer visites guiades per conèixer el Palau, la col·legiata i tots aquells espais que es van generar a la ciutat a partir del ducat dels Borgia”. També, “tindran un aspecte comercial unit a un petit mercat renaixentista, on podran adquirir souvenirs vinculats al renaixement i de caràcter medieval”.

A més, durant el recorregut gaudiran d'activitats al carrer amb animació i música.

Però si alguna cosa no podia faltar en aquesta fira és la gastronomia, que tindrà un doble protagonisme. D'una banda “cuiners locals cuinaran en directe en base a matèries primeres que existien llavors, podrem conèixer com era el menjar medieval i hi haurà una ruta de la tapa”.

Vicent Mascarell ha subratllat que “se celebraran més de 30 activitats al llarg del cap de setmana per donar-nos a conèixer i que la gent vegi que Gandia té vida més enllà de la platja i que és possible visitar la ciutat fora de la temporada estival”.

Pel que fa a si tenen pensat que la Fira Borgiana es converteixi en una tradició després de la seva primera edició, l'edil ha remarcat que “hem començat aquest any que coincideix amb l'any jubilar de Sant Francesc de Borja que aquest any és molt important per a Gandia perquè es commemora la mort del patró però la voluntat és que romangui al llarg dels propers anys i sobretot vinculada a una data emblemàtica com és el 3 de desembre que coincideix amb una data molt bona per fer turisme de proximitat”.

Per a la ciutat de Gandia el llegat dels Borja és imprescindible, “des d'un punt vista turístic, perquè és un element únic que ens fa singulars i diferents i això en matèria turística és un enfortiment, i perquè Gandia només es pot entendre amb la família Borja, amb ells va passar a ser un dels jutjats més importants de la corona d'Aragó i tota la transformació econòmica i urbanística i patrimonial que hi ha actualment a la ciutat en un 80% és responsabilitat de la família Borgia”.

Finalment, Vicente Mascarell ha volgut animar “la gent de comarques properes” que visitin la Fira Borgiana, ja que “és una magnífica excusa per conèixer una altra cara de Gandia, per gaudir d'aquest pont de desembre coneixent la gastronomia, el comerç i la cultura, és un pla per aprendre, molt familiar, on hi haurà jocs i activitats per a nens i després per als grans una àmplia oferta cultural”.

La programació de la Fira Borgiana

1. Espectacle inaugural el divendres 3 de la Plaça Major a les 18:30h.

2. Mercat gastronòmic a la Plaça del Prado: edició especial emmarcada a la Fira Mercat amb productes locals elaborats de forma artesanal.

Horari mercat:

Divendres 3: de 19h a 21h.

Dissabte 4: de 10.30 ha 14 hi de 17 a 21 h.

Diumenge 5:: de 10.30 ha 14 hi de 17 a 21 h.

Dilluns 6: 10:30 ha 14 hi de 17 a 21 h.

3. Tapes borgianes al Centre Històric: creació de tapes d'inspiració borgiana elaborades amb productes de proximitat i de temporada a la Plaça del Prado. Amb la col·laboració de diferents restauradors del Centre Històric, es podran degustar al mercat gastronòmic i es realitzarà un show cooking de presentació.

4. Jocs borgians per a la infància al Passeig de les Germanies: tòtems per pintar, puzles imantats, jocs de fusta i Photocalls tematitzats.

5. Activitats de dinamització al Centre Històric:

Animació de carrer itinerant teatralitzat del 3 al 6 (per diferents espais de la ciutat) amb 2 actors.

Animació teatralitzada itinerant amb xanques i equilibrismes del 3 al 5 de desembre.

Espectacle itinerant S.A. For Dixieland Band. Street Band Show dies 4 i 5 de desembre a les 11h.

Visita Centre Històric amb el trenet amb sortida des de la Plaça de les Escoles Pies.

6. Visites guiades:

“El llegat dels Borja” 4 i 6 a les 11:30h.

"Borja en femení" 4 a les 17h i 5 a les 11:30h.

Visita teatralitzada al Palau Ducal: diumenge 5 a les 13h.

Visites guiades al Palau Ducal.

Ruta Interactiva.

7. Exposicions: exposició fotogràfica “Del món dels Borja a la Modernitat” al Centre Històric amb la col·laboració del comerç local.

Pujar