26 de gener de 2020 26/1/20

Conferència sobre l'autoria de "Curial e Güelfa", obra cimera de les lletres catalanes

  El proper dilluns 22 de maig, la Casa de la Marquesa acollirà la conferència "Curial e Güelfa, una novel·la ja sense misteris" a càrrec d'Abel Soler, historiador i doctor de la filologia catalana Soler estarà acompanyat per Antoni Ferrando, membre de l'Acadèmia Valenciana de la llengua i Catedràtic en Filologia Catalana.

  'Curial e Güelfa' és una de les novel·les de cavalleria més importants de la literatura europea i una de les obres claus de la literatura catalana, però fins ara existien diverses hipòtesis sobre aquesta obra escrita al segle XV, tant pel que fa a la seua autoria (desconeguda) com sobre el moment en què va ser escrita. Una tesi realitzada per Abel Soler revela que l'autor va ser Enyego d'Àvalos, camarlenc del rei Alfons el Magnànim.

  Juntament amb el Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, Curial e Güelfa és una de les obres cimeres de les lletres catalanes i una joia de la literatura europea medieval. Novel·la d'amor i cavalleries, que ens ha arribat anònima. Relata el procés de formació d'un jove cavaller italià, el llombard Curial, que, després d'haver superat les seues febleses morals i sentimentals, es farà mereixedor de la mà de la Güelfa i esdevindrà príncep virtuós. La novel·la només es conserva en un còdex únic (Biblioteca Nacional, Madrid, ms. 9750), de 1450 aproximadament, amb enquadernació mudèixar de vers la fi del segle XV. La novel·la està mancada de pròleg, títol i declaració d'autoria. Des del seu descobriment (mitjan segle XIX) i la seua publicació (Barcelona, 1901), se la sol presentar com una obra escrita per algú de Catalunya. Vista l'absència de documentació sobre l'obra, hi ha algun estudiós que la considera una falsificació de Manuel Milà i Fontanals, el romanista que la donà a conèixer (1876). Les dades codicològiques ho descarten.

  L'acte previst per al 22 de maig s'ha organitzat en col·laboració amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i comptarà amb la presència del seu president Ramón Ferrer. A més, aquest acte s'inclou dintre dels programats a Gandia com a capital cultural valenciana aquest 2017.

   

  Pujar